Juraj Krúpa (SaS). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Poslanec SaS Krúpa: Dlhodobé problémy v rezorte vnútra si vyžadujú systémové zmeny

04.01.2024, 09:34
Autor:
TASRTASR

Juraj Krúpa poukázal, že v rámci vládou predkladanej novely Trestného zákona bude musieť polícia zvládať oveľa väčšiu záťaž pri riešení priestupkovej agendy.

Ak má vedenie ministerstva vnútra záujem riešiť dlhodobo pretrvávajúce problémy, bude potrebné začať robiť systémové zmeny presahujúce jedno volebné obdobie. V hodnotení na to upozornil poslanec Národnej rady Juraj Krúpa.

"Problémy, ktoré boli identifikované novým vedením ministerstva, sú dlhodobo pretrvávajúce, na ktoré upozorňovalo snáď asi každé predošlé vedenie rezortu, či už sa bavíme o podstavoch v polícii, vybavení, nedostatkovej infraštruktúre, nízkom platovom ohodnotení... Ak má nové ministerstvo reálny záujem tieto problémy riešiť, tak bude potrebné začať robiť systémové zmeny, ktoré presiahnu jedno volebné obdobie," načrtol Krúpa.

Poukázal tiež, že v rámci vládou predkladanej novely Trestného zákona bude musieť polícia zvládať oveľa väčšiu záťaž pri riešení priestupkovej agendy vzhľadom na zvýšenie hranice škody považovanej za trestný čin.

"Zároveň je problémom polície, že má viazaných množstvo síl na výkon administratívnej agendy, ktorá by mohla byť zverená zamestnancom civilnej štátnej správy," poznamenal poslanec.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) počas niekoľkých týždňov vo funkcii dokázal podľa Krúpu urobiť veľa krokov, ktoré síce zlepšujú situáciu obvinených ľudí z okruhu Smeru a Hlasu, ale pre políciu a hasičov zatiaľ neurobil ani jeden krok k zlepšeniu ich situácie.

"Práve naopak. Dokonca zhoršuje situáciu policajtov, keďže im chce zobrať možnosť mať ochranu podľa zákona o ochrane oznamovateľov," zhodnotil.

01 - Modified: 2024-04-17 09:46:34 - Feat.: - Title: Nevyčerpaných trinásť miliónov eur na vrtuľníky využije rezort vnútra na iné výdavky 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-12 10:41:46 - Feat.: - Title: Pre zvýšený záujem o cestovné pasy sa môže lehota na ich vydanie predĺžiť 04 - Modified: 2024-04-05 13:22:13 - Feat.: - Title: Poslanec SaS Krúpa chce novelou zabrániť zneužívaniu protifašistického odboja 05 - Modified: 2024-04-05 12:04:11 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok oznámil odmeny pre políciu a ďalšie zložky, opozícia ich spochybňuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:04