Vodná elektráreň a plavebné komory na Vodnom diele Gabčíkovo. FOTO: Tasr/michal Svítok
StoryEditor

Ministerstvo životného prostredia spúšťa verejné obstarávanie na modernizáciu gabčíkovskej elektrárne

12.01.2024, 15:31
Autor:
TASRTASR

Cieľom projektu je inovácia a odstránenie technického a morálneho opotrebovania zariadení.

Ministerstvo životného prostredia a štátny podnik Vodohospodárska výstavba spustili verejné obstarávanie na modernizáciu turbín gabčíkovskej hydroelektrárne.

Modernizácia ôsmych turbín

Realizácia je v súlade s podnikovou stratégiou klimatickej neutrality a trvalej udržateľnosti. Na piatkovom tlačovom brífingu o tom informovali minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a poverená generálna riaditeľka Vodohospodárskej výstavby Jana Ježíková.

Cieľom projektu je inovácia a odstránenie technického a morálneho opotrebovania zariadení inštalovaných vo vodnej elektrárni Gabčíkovo.

image

Vláda hľadá riešenie na výmenu turbín vo vodnej elektrárni Gabčíkovo, tvrdí Fico

Modernizácia ôsmich turbín má podľa Tarabu priniesť predĺženie životnosti vodného diela Gabčíkovo na ďalších minimálne 30 rokov, pričom cena vygenerovaná verejnou súťažou by mala byť čo najnižšia.

"Obnova turbín v Gabčíkove bude našou absolútnou prioritou. Môžem zdôrazniť veľký prínos aj pani riaditeľky, ale aj celého toho tímu, ktorý naozaj pripravil podľa môjho názoru veľmi kvalitnú medzinárodnú dokumentáciu," uviedol Taraba.

Klimatická neutralita i inovácie

Realizácia projektu je podľa Vodohospodárskej výstavby v súlade s podnikovou stratégiou klimatickej neutrality a trvalej udržateľnosti. "Inovatívny charakter projektu nám umožní čerpanie financií z eurofondov a pomôže Slovensku napĺňať ciele v oblasti energetickej bezpečnosti," dodala Ježíková.

image

Na Vodnom diele Gabčíkovo ukončili modernizáciu plavebných komôr

Taraba mal podľa svojich vyjadrení po Novom roku rokovanie s Ježíkovou o možnom spustení výstavby nového vodozádržného opatrenia na rieke Hron, ktoré bolo podľa neho zastavené pred pár rokmi.

"Potrebuje to aj elektráreň v Mochovciach, pretože vodu využívajú na chladenie. Máme pred sebou veľa projektov, a čo je dôležité, máme v súčasnosti ceny elektrickej energie na medzinárodných trhoch, ktoré nám dávajú priaznivý predpoklad, aby sme tieto investičné projekty vedeli realizovať," dodal Taraba.

01 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 02 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:02 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel prišiel o 600 miliónov. Taraba peniaze presúva inde, zdôvodňuje to situáciou v USA 05 - Modified: 2024-04-04 12:57:42 - Feat.: - Title: Envirorezort pripravuje novú, komplexnú stratégiu odpadového hospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:39