StoryEditor

Bláhová tvrdí, že za jej odvolaním z pozície šéfky Úradu pre dohľad môže byť spor s poisťovňou Penty

06.02.2024, 14:53
Autor:
TASRTASR

Renáta Bláhová nevylúčila, že jej odvolanie z funkcie súvisí so ziskami súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera vo výške 176 miliónov eur, ktoré si môžu vyplatiť jej akcionári.

Doterajšia predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová odmietla, že by na funkciu nebola dostatočne kvalifikovaná.

Uviedla to na tlačovej konferencii v reakcii na jej utorkové odvolanie z postu. Z funkcie podľa jej slov odchádza s dobrým pocitom.

image

Vo funkcii predsedníčky Úradu pre dohľad končí Bláhová, nahradí ju exminister Palkovič

Odmieta chýbajúcu kvalifikáciu

"Spĺňam kvalifikačné predpoklady, či už v právnickom povolaní, alebo ako audítor a daňový poradca cez finančný trh," povedala. Svojho nástupcu Michala Palkoviča považuje spomedzi všetkých alternatív ako jednu z lepších.

"Verím, že práca, ktorú sme robili, bude pokračovať ďalej," skonštatovala. Očakáva, že Palkovič sa bude vzhľadom na svoju lekársku profesiu viac venovať zdravotníckym pilierom, na ktoré dohliada úrad, teda dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou a súdnemu lekárstvu a patologickej anatómii.

Bláhová nevylúčila, že jej odvolanie z funkcie súvisí so ziskami súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera vo výške 176 miliónov eur, ktoré si môžu vyplatiť jej akcionári.

"Moje postoje sú naozaj nekompatibilné s filozofiou bezbrehých ziskov vo verejnom zdravotnom poistení. Súkromný kapitál však vo všeobecnosti považujem za nenahraditeľnú a zdravú hnaciu silu," uviedla. Súhlasí, že akcionári majú právo si zisky vyplatiť, avšak nie, ak sú dosiahnuté v rozpore so zákonom o účtovníctve.

Zároveň informovala, že ÚDZS ešte v decembri minulého roka požiadal súd, aby zamietol žalobu Dôvery o náhradu nemajetkovej ujmy.

Žaloba

Dôvera podala žalobu v septembri 2022 pre informácie uvedené v Správe činnosti úradu za rok 2021.

"Tie sa týkajú najmä účelového nadhodnotenia nehmotného majetku, neštandardného vyplatenia ziskov vo výške 550 miliónov eur za roky 2010 až 2020, ale aj opakovaného konania, ktoré každý rok vrátane roka 2023 ukracuje systém verejného zdravotného poistenia o milióny eur," priblížila Bláhová.

Dôvera uviedla, že Penta ako jej akcionár neplánuje ani nikdy neplánovala rozdelenie spomínaného zisku vo výške 176 miliónov eur. Tvrdí, že odvolanie Bláhovej z funkcie na rozhodnutie nemá žiadny vplyv.

"V právnom štáte si môže legitímne vyplatiť nerozdelený zisk každá legálne fungujúca firma. K takémuto kroku nepotrebuje ani Dôvera a ani Penta súhlas Renáty Bláhovej. Vzhľadom na stav, v akom sa nachádza slovenské zdravotníctvo a jeho financovanie, skupina Penta takýto krok neplánovala a ani neplánuje," uviedla poisťovňa.

Kritika na Bláhovú

Skritizovala, že úrad sa pod Bláhovej vedením nesprával ako nezávislý orgán verejnej moci, ale ako subjekt, ktorý predkladá verejnosti nepravdivé informácie výhradne v neprospech Dôvery a skupiny Penta.

Dôvera zároveň poznamenala, že jej hospodárenie podlieha prísnej regulácii a kontrole nielen zo strany štátu, ale aj zo strany audítorských spoločností. "Popredné audítorské spoločnosti opakovane odobrili správnosť hospodárenia a postupu poisťovne pri nakladaní so zverenými finančnými prostriedkami," ozrejmila.

01 - Modified: 2024-02-06 13:35:37 - Feat.: - Title: KDH a PS kritizujú odvolanie Bláhovej, Cigániková zmenu na čele Úradu pre dohľad víta 02 - Modified: 2024-02-06 10:21:18 - Feat.: - Title: Vo funkcii predsedníčky Úradu pre dohľad končí Bláhová, nahradí ju exminister Palkovič 03 - Modified: 2024-02-08 15:10:45 - Feat.: - Title: Kritička Bláhová skončila, vedenia úradu pre dohľad sa ujal Michal Palkovič 04 - Modified: 2024-01-12 16:08:29 - Feat.: - Title: Voľba vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne bola neštandartná, upozorňuje ÚDZS 05 - Modified: 2023-12-19 10:02:51 - Feat.: - Title: Ak ide o život, na preukaze nezáleží. Nutnú zdravotnú starostlivosť musí dostať každý, tvrdí Úrad pre dohľad
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:59