Podpredseda Národnej rady a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. FOTO: TASR/J. Kotian
StoryEditor

Danko volá KDH do vlády. Pri RTVS zas chce ísť cestou radikálneho riešenia

18.02.2024, 12:50

Šéf SNS má zároveň obavy o koalíciu v prípade, že sa predseda parlamentu Peter Pellegrini stane prezidentom.

Predsedu SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka mrzí, že nepresvedčil premiéra Roberta Fica zo Smeru, aby šiel kandidovať na prezidenta. Bol by podľa neho najlepšou hlavou štátu. Taktiež je pre neho dôležité, aby vláda vydržala nie štyri, ale osem rokov. Do eurovolieb by chcel spojiť národné sily. Danko to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3.

image

Matovič škodí Korčokovi, Danko nemá podporu ani u voličov SNS. Ako sa zmenili šance kandidátov na prezidenta?

V relácii diskutoval s predsedom KDH Milanom Majerským. Témou bola aj najaktuálnejšia vec spojená s kresťanskými demokratmi. Tí v sobotu verejne vyjadrili svoju podporu prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi.

Vzďaľujú sa od ideí, vraví Danko

Danko v tom vidí nebezpečenstvo pre KDH, ktoré sa tým podľa neho vzďaľuje od svojich konzervatívnych ideí a napomáha liberálom. Majerský zopakoval svoje vyhlásenia zo soboty, podľa ktorých ho Korčok uistil, že bude prezidentom všetkých, aj konzervatívcov a kresťanov.

Predseda opozičného KDH Majerský dostal od Danka v relácii viackrát ponuku na vstup do koalície. „Pripadá mi to ako pytačky,“ poznamenal šéf hnutia.

Danko si myslí, že štyrom by sa im vládlo lepšie. Ťažko sa mu tiež pozerá na opozičnú spoluprácu KDH s Progresívnym Slovenskom. Keby totiž hnutie spolupracovalo s koalíciou, mali by ústavnú väčšinu. „Potom by sa nám ľahšie menili veci,“ poznamenal Danko. Majerský pripomenul, že opozíciu si nevybral, ale zatiaľ stojí na jej strane.

Šéf KDH vysvetlil, že v predvolebnej kampani si KDH nastavilo červené čiary, medzi ktoré patrilo aj rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. „Vládna koalícia, ktorá prišla, prvé čo urobila, bolo rušenie špeciálnej prokuratúry a hanebná novela Trestného zákona. Toto je pre nás červená čiara, ktorá je neprekonateľná a ak toto bude, my sa nemôžeme ani rozprávať s týmito ľuďmi o tom, aby sme s nimi sedeli vo vláde,“ povedal Majerský.

image

Víkendové diskusie: Trestný zákon ide na Ústavný súd a nečakaný kandidát na šéfa SIS

Poukázal tiež na to, že iba on nerozhoduje o tom, či KDH bude alebo nebude vo vláde. „My sme asi jedinou politickou stranou, ktorá rozhoduje zdola. Členskú základňu si veľmi vážim,“ poznamenal Majerský.

Dotkol sa aj témy eurofondov, ktoré podľa neho treba presunúť na regióny. Výzvy by taktiež mali vypisovať regióny, a nie ministerstvá. „Problém je v tom, že stále si ministerstvá chcú uzurpovať moc, že ony budú vypisovať výzvy. Som zvedavý, ako za to polovičné skrátené obdobie dokáže ministerstvo vypísať 450 výziev,“ povedal.

Predstaví riešenie pre RTVS

Ivan Korčok by bol podľa Danka slabým prezidentom. „Korčok z tých možných kandidátov, ktorí sú a majú reálnu šancu byť prezidentom, sa asi najviac približoval obrazu a ideám KDH, a preto mu dalo podporu,“ reagoval Majerský.

Šéf SNS má zároveň obavy o koalíciu v prípade, že sa predseda parlamentu Peter Pellegrini z Hlasu stane hlavou štátu. „Nevedia to v Hlase definovať. Nevedia nám povedať, ako to bude fungovať,“ podotkol. Danko poukázal na to, Pellegrini môže mať ako prezident silnejšiu pozíciu a môže zatlačiť Fica do kúta.

Danko opäť vyjadril svoju túžbu po silnom štáte, ktorému vládne pevná ruka. „My tu vládneme, a bolo by to ľahšie, keby Pellegrini viedol parlament pevnou rukou,“ povedal. Podľa neho mal predseda Národnej rady zamedziť obštrukciám opozície hneď na začiatku.

Líder národniarov zopakoval aj svoj mocenský postoj smerom k RTVS a ostatným štátnym inštitúciám, ktorý predstavil už pred týždňom v inej diskusii na TA3. „V pondelok chcem predstaviť radikálne riešenie pre RTVS,“ priznal s tým, že by najradšej vymenil celé vedenie.

Danko sa už dlhodobo netají tým, že verejnoprávnu televíziu by chcel zmeniť na štátnu, ktorá by informovala o dianí v politike v prospech vládnucej garnitúry.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 05 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:39