StoryEditor

Arogancia moci a valec. Bývalí prezidenti si vymenili názory na súčasnú situáciu, hodnotili aj krok Čaputovej

20.02.2024, 15:44
Autor:
TASRTASRpebpeb

Takáto situácia v parlamente nebola podľa Rudolfa Schustera ani v čase, keď sa lámala politická moc v roku 1989 a 1990. Poukázal na nenávisť medzi koalíciou a opozíciou.

Slovensko potrebuje zmenu volebného systému. Zhodli sa na tom bývalí prezidenti SR Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska po spoločnom obede v Prezidentskom paláci, ktorý absolvovali s hlavou štátu Zuzanou Čaputovou. 

"Všetci sme sa zhodli na tom, že je tu strašný zmätok a treba urobiť jeden konečný a konkrétny krok k tomu, aby v budúcnosti nemohlo dochádzať k takejto situácii. Dochádza k nej možno aj preto, že nemáme dobrý volebný zákon. Na tom sme sa zhodli všetci, že by sa mal zmeniť. Tým pádom by možno došlo aj v štáte k rozumnejším voľbám kandidátov," povedal Gašparovič. 

image

Prezidentka absolvovala tradičný obed s bývalými hlavami štátu

Nenávisť v parlamente

Podľa Schustera je najvyšší čas volebný systém zmeniť, aby do parlamentu prišli poslanci z dedín a miest.

"Zmena volebného systému pre našu krajinu by bola nesmierne prospešná, aby sme sa presne vyhli tomu, čo sa dnes v parlamente deje," poznamenal Kiska.

Takáto situácia v parlamente nebola podľa Schustera ani v čase, keď sa lámala politická moc v roku 1989 a 1990. Poukázal na nenávisť medzi koalíciou a opozíciou.

Gašparovič si myslí, že nemusí byť v parlamente úplná zhoda, ale aspoň zhoda na prijatí rozhodnutia výhodného pre všetkých. "Tak je zabetónovaná koalícia proti opozícii a opačne. Možno to trošku rozsekne nová voľba prezidenta a poslancov do europarlamentu," podotkol Gašparovič.

Podanie na Ústavný súd

Kiska zároveň plne súhlasí s Čaputovou a jej podaním novely Trestného zákona na Ústavný súd. Kiska označil aktuálnu situáciu za "valec a aroganciu moci". Oponoval mu Gašparovič. "Keď sa bavíme o arogancii moci, nepozerajme len na koalíciu. To isté z opačného pohľadu robí opozícia." Opozícia podľa jeho slov pokazí všetko, aj to, čo je dobré pre štát. 

Schuster na prípadné zmierenie reagoval slovami, že "musí niekto začať." "A môže začať ten, kto vládne, pretože ten udáva tón. Keď príde od opozície zákon, ktorý je v prospech občanov, tak ho prijmem a ešte sa aj pochválim. Tak sa to robí vo vyspelých krajinách," dodal Schuster.

Exprezident komentoval aj podanie Čaputovej. "Je to právo prezidentky a myslím si, že to nechala posúdiť odborníkmi, lebo prezident sa nerozhoduje sám, má okolo svojich odborníkov. Myslím si, že ústavný súd posúdi, či bol ten krok správny, alebo nie," povedal Schuster.

01 - Modified: 2024-04-06 22:38:17 - Feat.: - Title: Čaputová zablahoželala Pellegrinimu, chce aby sa "žiadna časť voličov necítila porazená" 02 - Modified: 2024-04-06 09:37:28 - Feat.: - Title: Je dôležité, aby sa občania podieľali na výsledku volieb, zdôraznila Čaputová. Poukázala na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-04-04 12:18:22 - Feat.: - Title: Čaputová: NATO je najsilnejšou a najúspešnejšou obrannou alianciou na svete 04 - Modified: 2024-04-05 13:07:56 - Feat.: - Title: Čaputová bude úradovať z Košíc, rozlúčiť sa pôjde aj do Prahy. Aký bude záver jej mandátu? 05 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. apríl 2024 13:45