Vajanského nábrežie. FOTO: Facebook
StoryEditor

Novelou cestného zákona chcú zrušiť cyklopruh na Vajanského nábreží, kritizuje Vallo

01.03.2024, 14:53
Autor:
TASRTASR

Návrh novely zákona o pozemných komunikáciách predložil rezort dopravy v týchto dňoch opätovne na skrátené pripomienkové konanie.

Novelou cestného zákona sa ministerstvo dopravy snaží prinútiť hlavné mesto Bratislava, aby zrušilo cyklopruh na Vajanského nábreží. V piatok na sociálnej sieti to uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Návrh novely zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon) predložil rezort dopravy v týchto dňoch opätovne na skrátené pripomienkové konanie.

"Už od jesene sledujeme snahu mladých bratislavských poslancov Smeru a neskôr aj ministerstva dopravy prinútiť nás zrušiť cyklopruhy na Vajanského nábreží. Táto ich snaha má dnes podobu novely cestného zákona," uviedol primátor.

V novele cestného zákona navrhuje rezort dopravy rozšíriť svoje kompetencie o možnosť vykonávať štátny odborný dozor nad cestami prvej až tretej triedy a miestnymi cestami, ak to vyžaduje naliehavý verejný záujem alebo ide o okolnosti hodné osobitného zreteľa.

Rezort si tiež navrhuje rozšíriť svoje právomoci o možnosť zaujať stanovisko v prípade, ak cestný správny orgán alebo obec nesúhlasí so záväzným odôvodneným stanoviskom dopravného inšpektorátu.

"Novinkou sú aj astronomické pokuty za nesplnenie nariadenia ministerstva dopravy. V prvom kroku ide o 200-tisíc eur a následne, ak samospráva nevykoná nápravu do 60 dní, tak ďalších 600-tisíc eur, ktoré možno ukladať opakovane až do splnenia politického želania ministerstva," uviedol Vallo s tým, že pokuty bude rezort dopravy ukladať bez možnosti odvolania sa.

Novelu cestného zákona predkladá rezort dopravy na pripomienkovanie už opakovane. Predošlý návrh, v ktorom rezort navrhoval rozšíriť svoje kompetencie aj o vydávanie záväzných stanovísk k osádzaniu dopravného značenia či dopravných zariadení, po kritike samospráv stiahol a prepracoval.

Vallo na sociálnej sieti kritizoval, že ministerstvo dopravy predložilo ďalšiu verziu novely cestného zákona a opäť bez odbornej diskusie a v zrýchlenom legislatívnom procese.

"V tomto štáte je dostatok problémov, ktorých riešenie neznesie odklad a kde by mal prevziať iniciatívu štát, ale trúfam si povedať, že cyklochodník na Vajanského ani iné dopravné riešenia v mestách a obciach to nie sú," uviedol primátor Bratislavy.

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-03-08 13:33:47 - Feat.: - Title: Rezort dopravy reaguje na Cyklokoalíciu: Legislatívny proces pri novele cestného zákona bude pokračovať 03 - Modified: 2024-03-01 13:54:54 - Feat.: - Title: Vallo reaguje na zmeny v cestnom zákone: Vláda chce zrušiť cyklopruh na Vajanského nábreží, tvrdí primátor 04 - Modified: 2024-02-20 12:42:07 - Feat.: - Title: Semafor na Štúrovej vyriešil posledný veľký dopravný problém na nábreží, tvrdí Vallo 05 - Modified: 2024-02-08 23:02:40 - Feat.: - Title: Vallo ukončil ságu so schátraným amfiteátrom pod Devínom. Švédom prihral pozemky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:14