StoryEditor

Zmeny v RTVS: Je to neakceptovateľný útok. Čelíme výzve zastaviť Roberta Fica, reaguje Gröhling

12.03.2024, 10:55
Autor:
redredTASRTASR

Podľa SaS nás premiér Robert Fico ešte viac približuje k Rusku a Maďarsku a vzďaľuje nás od našich západných partnerov.

Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling na brífingu povedal, že chystaná novela o verejnoprávnych médiách je neakceptovateľný útok voči RTVS po vzore Vladimira Putina a Viktora Orbána.

image

Šimkovičová ukázala zmeny v RTVS: Bude sa volať STR, Machaj dňom účinnosti zákona skončí

"Opäť raz nás Robert Fico ešte viac približuje k Rusku a Maďarsku a vzďaľuje nás od našich západných partnerov. Čelíme výzve zastaviť Roberta Fica a chceme odkázať vláde, Ficovi ale aj zahraničným partnerom, že Robert Fico naozaj nereprezentuje, čo si národ želá a ctí," povedal Gröhling.

Ďalší protest

Doplnil, že aj preto je čas ísť opäť do ulíc a dať odkaz Robertovi Ficovi. "Aj preto organizujeme ďalší protest, ktorý sa uskutoční v piatok od 18.00 na Námestí slobody," povedal Gröhling.

René Parák z SaS dodal, že predložený návrh je snahou vrátiť RTVS do 90. rokov. "Ide o totálne ovládnutie celej televízie, finančné, programové, spravodajské," tvrdí.

Nová rada, ktorá ma miesto parlamentu voliť generálneho riaditeľa média, bude podľa jeho slov pozostávať čisto zo zástupcov koalície. "Navyše vzniká ďalší orgán, ktorý priamo vyzerá ako jednoznačný cenzorský inštitút, a to je programová rada," dodal s tým, že aj jej členovia budú zástupcovia koalície.

Pripravujú hromadnú pripomienku

Parák kritizuje aj skrátenie pripomienkovania k novele na deväť dní. Avizoval, že pripravujú hromadnú pripomienku, o ktorej bude ministerstvo kultúry povinné rokovať v rozporovom konaní. Vzhľadom na potrebu zapojenia sa väčšieho počtu osôb SaS apelovala aj na odbornú verejnosť, inštitúcie a organizácie, ktorá sa môžu do procesu zapojiť, aby sa pridali.

Rezort kultúry v pondelok predložil do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase.

Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí parlament. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

 

01 - Modified: 2024-04-28 07:55:00 - Feat.: - Title: Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj bude mať 70 rokov, telerozhlasu šéfuje dva roky 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 03 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:05