Do pátrania privolali aj Horskú záchrannú službu. FOTO: Horská Záchranná Služba
StoryEditor

Dvojicu na Liptove naháňal medveď, ženu našli mŕtvu. Predbežnou príčinou smrti je pád z výšky

15.03.2024, 21:39
16.03.2024, 13:29
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Muža vypátrali v poriadku, ženu našli bez známok života. Na miesto bol privolaný aj Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Dvojicu ľudí mal v piatok podvečer pri vrchu Na jame v katastri Demänovskej Doliny naháňať medveď. Muža vypátrali v poriadku, ženu našli bez známok života. Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Obeťou má byť 31-ročná občianka Bieloruska. Predbežnou príčinou smrti je zlyhanie centrálneho nervového systému. Skonštatoval to obhliadajúci súdny lekár. Žena mala pri úteku spadnúť z výšky a privodiť si tým devastačné poranenie hlavy. 

"Na linku tiesňového volania 158 sme prijali oznámenie o tom, že dve osoby v katastrálnom území Demänovskej Doliny, okres Liptovský Mikuláš, pri vrchu Na jame naháňa medveď. Na miesto sme okamžite vyslali policajné hliadky a vykonali potrebné úkony s cieľom ich vypátrania," uviedla Šefčíková.

Do pátrania podľa hovorkyne privolali aj Horskú záchrannú službu. Na miesto bol privolaný aj Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Pád z výšky 

Šefčíková priblížila, že k tragickej udalosti došlo počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš smerom na vrch Sina v Nízkych Tatrách. Po strete s medveďom sa muž a žena rozbehli každý iným smerom. Medveď údajne začal prenasledovať ženu, ktorá mužovi zmizla z dohľadu a dvojica nemala ani hlasový kontakt.

"Žena z Bieloruska bola nájdená bez známok života. Obhliadajúci súdny lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti zlyhanie centrálneho nervového systému z dôvodu pádu z výšky, ktorý spôsobil devastačné poranenie hlavy," uviedla krajská policajná hovorkyňa. Presnú príčinu smrti určí až súdna pitva.

Podľa informácií od horských záchranárov našli telo ženy pod skalným prahom v strmom teréne. Medveď sa nachádzal v blízkosti.

"Našťastie sa ho podarilo za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu príslušníka polície zahnať," priblížili. Druhého z dvojice, muža, našli vystrašeného, ale bez zranení. Telo ženy po nevyhnutných úkonoch pomocou spustov vyslobodili z exponovaného terénu, pozemne transportovali na Lúčky a odovzdali polícii.

V súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie za prečin usmrtenia. "Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," podotkla Šefčíková.

Návrh na preklasifikovanie medveďa

V sobotu ráno sa k tragédii vyjadrilo aj ministerstvo životného prostredia."Okolnosti tragickej udalosti vyšetruje polícia. O ďalších krokoch budeme transparentne informovať. Ak sa ukáže, že išlo o priamy útok medveďa, tak to tak tiež označíme. Nebude sa nič ututlávať," povedal námestník ministra životného prostredia Filip Kuffa.

Ministerstvo životného prostredia pripomenulo, že spoločne s Rumunskom predloží na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktorý umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

V tejto súvislosti MŽP vykonalo ešte v januári analýzu, ktorú prekonzultovali s odborníkmi. Na najbližšiu schôdzu parlamentu predložia návrh na zmenu zákona o ochrane prírody a krajiny.

01 - Modified: 2024-03-10 20:08:06 - Feat.: 1 - Title: Turisti nevedia, že odišli z predpísanej trasy. Horská služba Poľana informuje o ochrannom pásme
01 - Modified: 2024-04-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle 02 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 03 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 04 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 05 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 17:04