Nespokojní železničiari a železničiarky počas verejného zhromaždenie na podporu železničného sektora na železničnej stanici v Košiciach 5. marca 2024. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave

19.03.2024, 17:23
Autor:
TASRTASR

Sériu protestov odštartovalo 5. marca verejné zhromaždenie v Košiciach, železničiari následne pokračovali stretnutiami v Žiline a Zvolene.

Verejným zhromaždením v Bratislave ukončili železničiari sériu protestov, ktorými sa snažili poukázať na nízku kvalitu železničnej dopravy, zastarané železnice, nedostatok zamestnancov či slabé finančné ohodnotenie. Vláde, ministerstvu financií a dopravy sa chystajú odovzdať výzvu na spoločné rokovanie a riešenie stavu železničnej infraštruktúry.

"Dnes uzavrieme protestné zhromaždenia a pôjdeme zaniesť  výzvu na úrad vlády, ministerstvo financií a ministerstvo dopravy, kde ich budeme žiadať, aby sa vyvolalo spoločné rokovanie a hľadal spôsob, ako tento problém riešiť," uviedol v utorok pred verejným zhromaždením predseda Odborového združenia železničiarov František Zaparanik.

Odborári za aktuálnym zlým stavom v železničnom sektore vidia zlyhanie štátu v dopravnej politike a systéme jej financovania. Od štátu žiadajú systémové financovanie železničného sektora, lepšie pracovné podmienky, sociálne istoty či spravodlivé mzdové ohodnotenie pre všetkých zamestnancov, porovnateľné s ohodnotením železničiarov v Európskej únii.

image

Vlakovú dopravu cez železničnú stanicu Kysak čiastočne obnovili

Železniční odborári podľa Zaparanika budú pokračovať v kolektívnom vyjednávaní so Železničnou spoločnosťou Slovensko a Železnicami Slovenskej republiky. Nateraz vo verejných zhromaždeniach pokračovať nebudú a počkajú si na výsledok kolektívneho vyjednávania, doplnil predseda železničných odborárov.

Železničiarov na bratislavský protest prišla podporiť aj prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. "Bojujete nielen za lepšie pracovné podmienky, bojujete v podstate za skvalitnenie celého železničného sektora. Železnice jednoznačne potrebujú masové investície na to, aby dobehli a vyrovnali technologický vývoj a technologický pokrok v tomto sektore," uviedla Uhlerová s tým, že je nevyhnutné skvalitňovať zamestnanecké prostredie a zvyšovať mzdy. To však podľa nej nepôjde bez technologického vývoja, modernizácie a digitalizácie.

Sériu protestov odštartovalo 5. marca verejné zhromaždenie v Košiciach, železničiari následne pokračovali stretnutiami v Žiline a Zvolene. Ministerstvo dopravy sa už po košickom zhromaždení vyjadrilo, že rešpektuje postoj železničiarov a ich výhrady považuje za oprávnené. V podobnom duchu reagovali na protesty aj Železnice Slovenskej republiky a Železničná spoločnosť Slovensko, ktoré podľa ich slov problémy železničiarov vnímajú a snažia sa riešiť.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-26 15:46:10 - Feat.: - Title: Odbory v jednej z našich automobiliek vedie bývalý policajt podozrivý z lúpeže 03 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 04 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:18