Poslankyňa Martina Holečková (KDH). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

KDH vyzýva vládu, aby začala riešiť problémy ľudí najviac ohrozených chudobou

10.05.2024, 14:04
Autor:
TASRTASR

Podľa KDH väčšina Slovákov živorí a zároveň polovica Slovákov tvrdí, že zvažuje nájsť si bočný zdroj príjmu alebo druhú prácu.

Opozičné KDH vyzýva vládu, aby na najbližšom rokovaní začala riešiť problémy ľudí, ktorí sú najviac ohrození chudobou, a to najmä jednorodičovské domácnosti a rodiny s viacerými deťmi.

Poukázali pritom na prieskum spoločnosti Intrum o aktuálnej finančnej situácii, ktorý podľa KDH ukázal, že väčšina Slovákov živorí a zároveň polovica Slovákov tvrdí, že zvažuje nájsť si bočný zdroj príjmu alebo druhú prácu. V piatok o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

"Najviac ohrozené chudobou sú jednorodičovské domácnosti, rodiny s viacerými deťmi a jednoosobové domácnosti seniorov. Vláda od začiatku svojho mandátu tieto skupiny ľudí prehliada a nepredstavila pre nich žiadnu adresnú pomoc. Dúfam, že aspoň tieto alarmujúce čísla z výskumu otvoria vláde oči a začne pre ľudí ohrozených chudobou konečne niečo robiť," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu KDH a odborníčka na sociálnu oblasť Martina Holečková.

Upozornila tiež, že napäté rozpočty domácností majú priamy vplyv na duševné zdravie. "Na celom svete zažívame epidémiu duševných chorôb a práve nedostatok peňazí vyvoláva v ľuďoch ohrozených chudobou stres a neistotu. Vláda musí začať konečne konať a prestať od tohto problému odpútavať pozornosť. Problémy ohrozených chudobou už nepočkajú," dodala Holečková.

Podľa pulzného prieskumu spoločnosti Intrum o finančnej situácii a postojoch spotrebiteľov väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky.

Vyše polovica (57 percent) oslovených Slovákov sa začala obmedzovať a znižuje dobrovoľné výdavky. Dôslednejšie tiež sledujú, na čo míňajú svoje peniaze. Prieskum tiež ukázal, že pretrvávajúci tlak na rodinné rozpočty má dopad na duševné zdravie a celkovú životnú pohodu obyvateľov.

01 - Modified: 2024-05-20 10:32:11 - Feat.: - Title: Majerský: KDH je pripravené na stretnutie lídrov, musíme urobiť všetko pre zmier 02 - Modified: 2024-05-08 12:06:24 - Feat.: - Title: KDH vyzýva vládu pripojiť sa k štátom EÚ, ktoré presadzujú azylové procedúry 03 - Modified: 2024-05-07 11:26:37 - Feat.: - Title: Sociálny štát nemyslia úprimne, tvrdí PS. Opozícia kritizuje koalíciu za odmietnutie zmien sociálnych zákonov 04 - Modified: 2024-05-07 09:41:38 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli novelu, ktorou sa malo zabrániť poplatkom za objednanie lekárovi 05 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 14:39