StoryEditor

Micheľ: Čím kvalitnejší hráč, tým menej konfliktov

15.04.2003, 00:00
Najlepšiu reklamu slovenskému futbalu robí v posledných rokoch rozhodca Ľuboš Micheľ. Znie to síce komicky, ale je to pravda. Rodák zo Svidníka dostáva príležitosť pískať dôležité medzinárodné zápasy a vo svete je známejší než hociktorý slovenský hráč. Minulý týždeň mal skutočne nabitý, keď po stredajšom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov (Juventus -- Barcelona) cestoval do Prahy, kde v sobotu rozhodoval dôležité derby medzi Spartou a Slaviou.
V ktorom z týchto dvoch stretnutí ste pociťovali väčší tlak?
-- Napriek tomu, že derby pražských "S" malo veľkú sledovanosť, predsa len ten tlak bol väčší na prestížnej Lige majstrov, ktorá má prakticky celosvetovú sledovanosť. V Turíne bolo 26 televíznych štábov, takže z psychickej stránky to bolo určite náročnejšie ako v Prahe.
Po šlágri na sparťanskom štadióne na Letnej sa o rozhodcovi prakticky ani nehovorilo, to je pre vás dobré vysvedčenie...
-- Som rád, že po tomto zápase neboli žiadne námietky proti môjmu výkonu. Hráči sa na trávniku sústredili najmä na futbal, fauly neodplácali, a aj preto som rozdal len dve žlté karty.
Aký je rozdiel medzi rozhodovaním českého a slovenského derby stretnutia?
-- Treba priznať, že naši bývalí federálni partneri sú na tom lepšie nielen z hernej stránky, ale aj čo sa týka organizácie či spoločenského zabezpečenia zápasov. Napríklad derby medzi Spartou a Slaviou má obrovský historický nádych, prikladá sa mu veľká vážnosť a aj teraz bolo beznádejne vypredané. Pred plnými tribúnami som rozhodoval aj na Slovensku, napríklad na zápase medzi Slovanom a Petržalkou, ale aj napriek tomu sa to s tým českým stretnutím nedá porovnávať. Môžete porovnať kultúru špičkových svetových hráčov s našimi, resp. českými futbalistami?
-- V každom mužstve sú bezproblémoví i konfliktní hráči. Z mojich skúseností už viem, že čím má hráč väčšiu športovú kvalitu, tým menej sa dostáva s rozhodcom do sporov. Niekedy sa až sám divím, ako si niektoré hviezdy dokážu udržať nervy na uzde v zápasoch, v ktorých ide naozaj o veľa. Veľký hráči ako, napríklad, Del Piero či Zidane, sa maximálne sústredia na svoj výkon a neznižujú sa k nejakému nešportovému správaniu či nadávaniu na rozhodcu. Samozrejme, že každá hviezda niekedy "vybuchne", ale väčšinou mám s nimi len pozitívne skúsenosti.
Rozhodovali ste veľa dôležitých zápasov, máte ešte nejaký tajný rozhodcovský sen?
-- Bol som už v niekoľkých historických futbalových stánkoch, ako sú, napríklad, Wembley či Stad de Fance, a preto by ma potešilo, keby som si raz mohol "zapískať" aj na brazílskej Maracane.
Máte svoj rozhodcovský vzor?
-- Je veľa kvalitných rozhodcov, ale ja sa nesnažím žiadneho z nich kopírovať. Podľa môjho názoru to niektorí mladí rozhodcovia robia, a nie je to dobré. Snažím sa učiť od skúsených a kvalitných arbitrov, ale vyslovený vzor nemám.
V súčasnosti je suverénne najpopulárnejším a najrenomovanejším rozhodcom na svete Talian Colina. Máte s ním nejaké osobné skúsenosti?
-- Samozrejme, stretávame sa na seminároch a sme aj priatelia. S týmto populárnym talianskym rozhodcom som zažil aj jednu kurióznu situáciu. Pred svetovým šampionátom sme si vymenili saká, ktoré sme dostali od organizátorov, pretože mne bol veľké a jemu zase malé. Počas šampionátu sme si stále vymieňali e-maily a po tom, čo ho delegovali na finálový zápas, mi napísal, že to bolo vďaka môjmu saku. Vraj mu prinieslo šťastie...
Ľuboš Micheľ
Nar
.: 16. 5. 1968
Miesto nar.: Svidník
Počet zápasov v Lige majstrov: 23
Najväčšie úspechy v kariére 
- finále ME do 21 rokov Španielsko -- Grécko (1998)
- semifinále LM Manchester United -- Bayer Leverkusen (2001/2002)
- semifinále Pohára UEFA Leeds United -- Galatasaray Istanbul (1999/2000)
- semifinále Pohára UEFA Inter Miláno -- Feyenoord Rotterdam (2001/2002)
- jeden z troch európskych hlavných arbitrov na OH 2000 v Sydney
- štvornásobný držiteľ Zlatej píšťalky o Najlepšieho rozhodcu Slovenska (1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01)
- účastník MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 10:35