StoryEditor

Hviezdy neprídu, šancu dostanú iní

27.03.2007, 00:00
Slovenská hokejová reprezentácia stratila v posledných dňoch štyroch potenciálnych kľúčových hráčov na svetový šampionát v Rusku, ktorý začína 27. apríla.

Slovenská hokejová reprezentácia stratila v posledných dňoch štyroch potenciálnych kľúčových hráčov na svetový šampionát v Rusku, ktorý začína 27. apríla. Kouč národného tímu Július Šupler nebude môcť rátať pre zranenia s Ľubomírom Višňovským, Róbertom Petrovickým, Ľubošom Bartečkom a zrejme ani s Rastislavom Pavlikovským. Tým sa však menoslov zranených nekončí, včera k nim pribudol aj majster sveta z Göteborgu obranca Dušan Milo (Krefeld - nemecká bundesliga). "Má zdravotné problémy, ale uvidíme, ako bude prebiehať liečba," potvrdil pre HN Šupler.

Made in extraliga
Paradoxne, zväčšujúci sa zoznam maródov otvára reprezentačné dvere pre hráčov z druhej línie, respektíve domácej extraligy. Už dnes by mohli byť koučovi k dispozícii hráči vypadnutých tímov v semifinále (Zvolen, Košice). "Budeme do prípravného kempu dopĺňať aj hráčov z našej ligy. Ich kvalitu si preveríme v prípravných zápasoch. Niektorí hráči ma oslovili, zatiaľ ich však nebudem konkretizovať. Ak bude hráč z extraligy lepší, nebudem mať problém ho nominovať," vysvetlil reprezentačný tréner.
V príprave Šupler pravidelne nasadzoval Košičanov, útočníka Gabriela Špilára a obrancu Marcela Šterbáka, zo zvolenských hráčov dostali šancu obrancovia Daniel Babka a Ladislav Čierny, ale najmä brankár Zvolena Miroslav Šimonovič.
"Špilár ma v play-off presvedčil o svojich kvalitách," avizuje Šupler - inak však zostáva pri hodnotení vytypovaných hráčov opatrný. Týka sa to najmä Zvolenčanov, ktorí totálne prepadli v semifinále so Slovanom. "Som si vedomý toho, že Mirovi (Šimonovičovi - pozn. red.) séria nevyšla, musím si to nechať prejsť hlavou," hodnotí Šupler pôvodne jasného adepta na reprezentačný dres. Naopak, na svetovom šampionáte sa s veľkou pravdepodobnosťou môžu objaviť ďalší hráči z domácej ligy, ktorej úroveň hodnotil Šupler počas základnej súťaže viac ako zdržanlivo.
Veľkým bonusom v koučových očiach sa stala semifinálová séria najmä pre Tibora Melichárka (Trenčín) a Romana Kukumberga (Slovan). "Kukumberga som nominoval v čase, keď sa mu nedarilo, ale ja som mu dôveroval. Teraz je situácia iná, Romanovi sa v play-off darí. To isté platí aj pri Tiborovi, v sérii s Košicami bol lídrom tímu," zhodnotil šance extraligových útočníkov Šupler.

Jednotka? Budaj alebo Halák
Brankára Šimonoviča nemusí pritom trápiť iba vypadnutie v play-off - skvelú formu vychytili vo svojich súťažiach ďalší slovenskí gólmani: Jaroslav Halák (NHL, Montreal Canadiens), Peter Budaj (NHL, Colorado Avalanche), Karol Križan (Švédsko, MODO), ale aj kedysi nerozlučný tandem: Rastislav Staňa (Švédsko, Linköping) a Ján Lašák (Pardubice). Svoje preferencie pritom neskrýva ani Šupler. "Je ťažké ešte povedať, kto bude chytať na MS, ale Budaj a Halák sú pre mňa prioritou," vyhlásil pre HN.
Treba však pripomenúť, že Haláka si môže aj po vypadnutí Montrealu stiahnuť v zámorí farmársky tím Canadiens, Staňa zase dlhodobo nepatrí medzi Šuplerových hlavných favoritov.
Prvú širšiu nomináciu na prípravný kemp pred majstrovstvami sveta, ktorý sa začína v pondelok 2. apríla, zverejní reprezentačný kouč už zajtra.

KTO URČITE NEPRÍDE NA MS
Handzuš (Chicago)
Mezei (Florida)
Stümpel (Florida)
Országh (St. Louis)
Višňovský (Los Angeles)
Petrovický (Zürich)
Bartečko (Lulea)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 18:05