StoryEditor

Štvorhra jazýčkom na váhach

04.12.2005, 23:00

Ako nesmierne dôležitá sa ukázala sobotňajšia štvorhra, v ktorej slovenská dvojica Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák prehrala s chorvátskym párom Ivan Ljubičič, Mario Ančič 6:7 (5), 3:6, 6:7 (5). Slováci pri neúčasti zraneného Karola Becka nezopakovali úspešné deblové vystúpenia z predchádzajúcich daviscupových zápasov Davisovho súpera so Španielskom, Holandskom či Argentínou, čím hostia získali pred rozhodujúcim dňom nesmiernu psychickú výhodu. "Bol to najťažší súper spomedzi všetkých, proti ktorým sme v Davisovom pohári nastúpili. Ljubičič výborne podával, navyše sa mu darila hra na sieti a returny. S Ančičom sa vhodne dopĺňali a napokon sa tešili z víťazstva," konštatoval po zápase slovenský tenista Mertiňák.
Hostia, samozrejme, netajili radosť z dôležitého bodu. "Myslím si, že v zápase s Kučerom sa mi hralo jednoduchšie ako vo štvorhre, ktorá bola veľmi náročná. Víťazstvo nad slovenským párom bolo dosiaľ najdôležitejším deblovým víťazstvom v tejto sezóne Davisovho pohára, keďže bolo vo finále. Hrbatý hral výborne, hoci aj on urobil zopár chýb. My sme sa však nekoncentrovali len na hru jednotlivcov, lebo štvorhra je skôr ponímaná kolektívne," povedal Ljubičič. "Prvý set bol naozaj náročný na psychiku všetkých hráčov. Oba tímy odohrali dobrý zápas, no z víťazstva sme sa napokon radovali my. Získali sme dôležitý bod, ktorý bol v ďalšom priebehu veľmi dôležitý.

Po prvom hracom dni
Karol Kučera:
Proti hráčovi elitnej svetovej desiatky som sa usiloval podať čo najlepší výkon, súper však bol nad moje sily. Úvod zápasu bol vyrovnaný, v šiestej hre sa mi však nepodarilo udržať podanie a Ljubičič sa postupne dostal na koňa. Snažil som sa rozbehať ho v dlhých výmenách, no nie vždy mi to vychádzalo. O tom, že nastúpim v úvodnej dvojhre, som sa dozvedel až po rannom tréningu, na ktorom mal Karol Beck problémy s kolenom.
Ivan Ljubičič: O zmene v slovenskej nominácii som sa dozvedel tri hodiny pred úvodným zápasom. Trochu ma to prekvapilo, lebo toto sa mi ešte nikdy nestalo. Ale obaja hráči sú si podobní a ja som už oboch predtým zdolal. Som rád, že som proti Karolovi Kučerovi potvrdil rolu favorita a vybojoval prvý bod. Celý zápas som mal pod kontrolou a dával som si dobrý pozor, aby som Karolovi neumožnil zdramatizovať priebeh, je to totiž veľmi kvalitný tenista, ktorý bol v minulosti svetovou šestkou a proti takým hráčom sa nikdy nehrá ľahko.
Mario Ančič: Zápas bol veľmi ťažký a vyrovnaný. Dominik hral skvelý zápas, prekvapil ma svojím fantastickým prvým servisom.
Po druhom hracom dni
Michal Mertiňák:
Bol to najťažší súper spomedzi všetkých, proti ktorým sme v Davisovom pohári nastúpili. Ljubičič výborne podával, navyše sa mu darila hra na sieti a returny. S Ančičom sa vhodne dopĺňali a napokon sa tešili z víťazstva.
Mario Ančič: Prvý set bol naozaj náročný na psychiku všetkých hráčov. Oba tímy odohrali dobrý zápas, no z víťazstva sme sa napokon radovali my. Získali sme dôležitý bod, po sobote vedieme 2:1, a to sme chceli.
Ivan Ljubičič: Myslím si, že v zápase s Kučerom sa mi hralo jednoduchšie ako dnes. Čo sa týka štvorhry, toto víťazstvo bolo dosiaľ najľahším deblovým víťazstvom v tejto sezóne Davisovho pohára, keďže sme dokázali vyhrať v troch setoch. Nekoncentrovali sme sa len na hru jednotlivcov, lebo štvorhra je skôr ponímaná kolektívne. Hrbatý hral výborne, hoci aj on urobil zopár chýb.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 11:14