StoryEditor

Nikoho nútiť nebudeme

07.02.2007, 23:00

Na našich hokejistov čaká posledný turnaj pred majstrovstvami sveta v Rusku, ktoré sa začínajú 27. apríla. Posledná môžnosť, aby hráči presvedčili trénera Júliusa Šuplera, že patria do konečnej nominácie. "Chceme si overiť nielen hernú výkonnosť hráčov a ich ambície dostať sa na šampionát, ale hlavne to, ako dokážu zvládať situácie proti náročným súperom," hovorí pre HN kouč Šupler.

Čo bude hlavným cieľom na Škoda Cupe okrem úspešného výsledku?
-- Je to posledná akcia pred majstrovstvami sveta. Chceme si overiť nielen hernú výkonnosť hráčov a ich ambície dostať sa na šampionát, ale hlavne to, ako dokážu zvládať situácie proti náročným súperom.

Považujete Švajčiarsko, Nemecko a Rakúsko za náročných súperov?
-- Určite. Švajčiari budú hrať doma, tí nám vždy robia problémy. Rakúšania a Nemci majú prísnu hernú disciplínu. Navyše s Nemcami budeme hrať aj v základnej skupine na šampionáte.

Nominácia sa tvorila ťažko pre zranenia...
-- Na jednej strane sú objektívne príčiny, pre ktoré hokejista nemôže prísť na zraz, na druhej strane je môj subjektívny pocit. Rozhodujúce je to, do akej miery prejaví hráč ochotu reprezentovať.

V tíme nie sú známi obrancovia ako Richard Lintner či Radoslav Suchý. Čím to vysvetlili?
-- Lintner má iný rebríček hodnôt. Jeho cieľom je hrať na špičkovej úrovni klubový hokej a potom sa venovať rodine. Nemá vysokú motiváciu hrať v reprezentácii. Čo sa týka Suchého, takisto nenašiel zmysel reprezentovať. Pokiaľ sa hráč o to aktívne nesnaží, nebudeme ho do národného tímu tlačiť.

S ktorými brankármi budete počítať na šampionáte?
-- Každý má dvere otvorené, ale musí nás presvedčiť. Ak Colorado vypadne, chceme Petra Budaja jednoznačne zaradiť do tímu. Herná výkonnosť Jara Haláka je výborná, ale takisto bude záležať na tom, či sa v AHL dostane do vyraďovacích bojov. Jano Lašák sa musí dať v prvom rade zdravotne do poriadku. Čo sa týka Karola Križana, jeho máme otestovaného, tak teraz sme mu dali voľno.

Po vašom príchode sa v reprezentácii začal objavovať Róbert Petrovický. Čo vás presvedčilo?
-- Petrovický bol ako kapitán na Nemeckom pohári, v tíme sa vytvorila dobrá atmosféra, výborný duch. To sú prednosti hráčov, a Robo je ten, ktorý to dokáže. Aj keď na prvej akcii nemal vysokú produktivitu, na tej ďalšej už s Rasťom Pavlikovským vytvoril údernú dvojicu.

V Rusku sa chcete hlavne spoliehať na hráčov z Európy. Máte už v hlave konkrétne mená?
-- Nechcem mená konkretizovať. Hráča, ktorý ma dvakrát sklame, už tretíkrát ani nepozvem. Naopak, ten, kto ma trikrát presvedčí, bude v nominácii. Škoda Cup bude hlavne o tom, aby ma európski hráči presvedčili, že práve na nich sa budeme môcť spoliehať na šampionáte.

Hráči zo slovenskej extraligy vás stále nepresvedčili?
-- Zatiaľ nevidím hráčov z našej ligy, ktorí by dosahovali potrebnú výkonnosť. Hráč musí dva-tri mesiace ukazovať, že patrí medzi špičku. Verím, že hráči, ktorí dostanú šancu, urobia všetko, aby presvedčili všetkých, že s nimi treba počítať. Ak by som pred dvanástimi rokmi nemal odvahu, Šatan by nikdy nebol Šatanom. Ja som ho ako 18-ročného nominoval na olympiádu v Lillehammeri, a on sa tam stal najlepším strelcom.

Kedy sa chystáte do Ameriky sledovať hráčov z NHL?
-- Do zámoria idem zhruba na dvanásť dní. Odlietam okolo 27. februára. Navštívim päť -- šesť duelov NHL, v ktorých by som mohol vidieť v akcii zhruba dvanásť hráčov pôsobiacich v kluboch, ktoré momentálne nepostupujú do play-off.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 21:21