StoryEditor

Tenisový kráľ stráca víťazné údery

17.05.2007, 00:00
Bol neporaziteľný. Vyhrával všade, kam prišiel. Jediné, čo mu chýba, je titul na antukovom grandslamovom turnaji Roland Garros. Pred touto sezónou to bola jeho priorita.

"Chcem konečne vyhrať v Paríži na Roland Garros," tvrdil rodák z Bazileja. V tejto sezóne však prehral už štyri zápasy a v tohtoročnom rebríčku ma patrí druhé miesto za jeho najväčším rivalom, španielskym antukovým kráľom Rafaelom Nadalom. Federer v tejto sezóne zarobil už 1,4 milióna dolárov.

Každý ho chce zdolať
Víťazstvom na parížskej antuke by tak dobyl slávny Grand Slam (to znamená, že by vyhral všetky štyri najväčšie turnaje na svete). Doteraz sa to podarilo iba piatim tenistom v histórii. Naposledy americkej legende, Andre Agassimu v roku 1999, keď slávny Grand Slam dovŕšil práve víťazstvom na Roland Garros. Federer ho chce teraz napodobniť. Lenže na "červenom povrchu", ktorý sám označuje za svoj najslabší, sa mu príliš nedarí. Síce na aprílovom turnaji v Monte Carle sa dostal do finále, tam však prehral s Nadalom dvakrát 4:6. S jediným súperom, ktorý mu dokáže vzdorovať.
Recept na Švajčiarovu neporaziteľnosť však našiel na minulotýždňovom turnaji v Ríme aj Talian Filippo Volandri v 3. kole, ktorý ho zdolal takisto hladko 6:2, 6:4. Včera postúpil na turnaji Masters Series v Hamburgu taktiež do 3. kola, napriek tomu sa natrápil s mladým Argentínčanom Juanom Monacom. Vyhral v troch setoch 6:3, 2:6, 6:4. "Každý ho chce zdolať, veď je najlepší," povedal pre HN Federerov bývalý masér Pavel Kováč.
Dohady o tom, že by mohol Federer "vypúšťať" turnaje práve kvôli tomu, aby bol na Roland Garros v stopercentnej kondícii, Kováč odmieta. "Veľmi dobre ho poznám. Roger je víťazný typ. Vždy chce vyhrať."

Vystačí si sám
Na spomínanej parížskej antuke však bude 25-ročný kráľ svetového tenisu bez trénera. Minulý týždeň totiž ukončil spoluprácu s Tonym Rocheom. Pod jeho vedením získal šesť grandslamových turnajov. Ako však tvrdí Kováč, Roger potrebuje trénera. V roku 2004 ho tiež nemal, keď s ním spolupracoval. Federer si však myslí opak. "Viem, čo je to hrať na turnaji bez trénera. Nepotrebujem nikoho, kto by v danej situácii ovplyvňoval moju prípravu a hru," povedal na internetovej stránke pred turnajom v Hamburgu. Paradoxné je, že Roche by mal teraz koučovať kontroverzného Lleytona Hewitta, s ktorým sa Federer nemá rád. "Tenis je džentlmenský šport. To, čo robí Hewitt, doň nepatrí," povedal pred časom Kováč. Bez kouča bude aj na ďalšom Grand Slame, trávnatom Wimbledone, ktorý už vyhral štyrikrát za sebe.
Objavili sa však špekulácie, že by ho mohol trénovať Austrálčan Darren Cahill. Ten naposledy trénoval Andre Agassiho a pred ním taktiež Hewitta.

Čo dosiahol Federer
- má desať grandslamových titulov (3 - Australian Open, 4 - Wimbledon, 3 - US Open)
- trikrát zvíťazil na záverečnom turnaji majstrov
- má 47 titulov z turnajov ATP vo dvojhre a 7 vo štvorhre
- doteraz vyhral 502 zápasov
- v kariére zarobil doposiaľ 30 miliónov dolárov

01 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľudová banka vydá hypotekárne listy 02 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavebné sporenie na východe rastie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 02:10