StoryEditor

Dramatický súboj pre Maiera

24.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Slovinka Tina Mazeová a rakúsky veterán Hermann Maier sa stali víťazmi úvodnej súťaže 40. ročníka alpského Svetového pohára, ktorou bol obrovský slalom v rakúskom Söldene.

Slovinka Tina Mazeová a rakúsky veterán Hermann Maier sa stali víťazmi úvodnej súťaže 40. ročníka alpského Svetového pohára, ktorou bol obrovský slalom v rakúskom Söldene.
Rozdiel siedmich stotín
Tridsaťdvaročný Maier, ktorého hnalo vpred 28-tisíc domácich fanúšikov, odsunul s náskokom siedmich stotín na druhé miesto Američana Bodeho Millera. Maier dosiahol svoj 51. triumf v pretekoch SP, z víťazstva v obrovskom slalome sa však naposledy tešil v marci 2001. Potom v lete toho roku mal ťažkú haváriu na motocykli a hoci sa vrátil takmer do bývalej fazóny, v najtechnickejšej alpskej disciplíne jeho forma klesla až mimo elitnej 15-ky štartového poľa. Maier bol po prvom kole až piaty so stratou 72 stotín na vedúceho Millera, no výbornou druhou jazdou sa vyšvihol na čelo pretekov. "Trápi ma nedoliečený členok, a tak som si po prvej jazde povedal, že to nie je najhoršie. Preto som bol úplne v pohode a v druhom kole som mal ten správny ťah. Nečakal som síce, že zvíťazím, ale o to viac sa teším," vyznal sa v cieli Maier. Druhý Miller mal na víťaza ešte v prvom medzičase náskok 95 stotín, dole však stratil vyše sekundy. "Výborné preteky. Mohol by som byť s mojím výkonom až na pár chýb v druhom kole spokojný, pravda, lepšie by bolo víťazstvo," konštatoval Miller.
Piaty triumf Mazeovej
S väčším náskokom si po prvenstvo prišla Slovinka Mazeová, ktorá zvíťazila pred druhou Chorvátkou Janicou Kosteličovou o 34 stotín. Dvadsaťdvaročná zjazdárka si pripísala na svoje konto piaty triumf v prestížnom kolotoči, pričom všetky získala v obrovskom slalome. Po prvom kole bola talentovaná Slovinka spoločne s Pärsonovou na druhom mieste so stratou 47 stotín na držiteľku malého glóbusu z vlaňajšej sezóny Poutiainenovú. V druhom kole predviedla Mazeová dravú jazdu, bravúrne zvládla aj technicky náročné pasáže a pripísala si na svoje konto prvých 100 bodov v novom ročníku SP. "Z víťazstva mám veľkú radosť, vôbec som nečakala takýto bombastický vstup do sezóny. Prvý triumf v kolotoči SP mal pre mňa osobitnú príchuť, no dnešné víťazstvo si cením ešte viac, pretože som sa oň nemusela s nikým deliť," povedala šťastná Mazeová.
Debut Gantnerovej
Debut vo Svetovom pohári nevyšiel 16-ročnej Slovenke Jane Gantnerovej, ktorá nedokončila prvé kolo. Výkonom však urobila radosť svojej mame, ktorá sa pod menom Šoltýsová preslávila vynikajúcimi výsledkami v 80. rokoch minulého storočia. "Na začiatok sezóny to bola dobrá jazda. Na medzičase strácala na vedúcu Poutiainenovú štyri sekundy. Bohužiaľ, po medzičase sa podobne ako viacero pretekárok patriacich medzi svetovú špičku nevyhla problémom a aj ona na zradnej bránke vypadla. Získala však cenné skúsenosti a verím, že ich patrične zužitkuje v ďalšom priebehu sezóny," povedala Jana Gantnerová st. Slovenská jednotka Veronika Zuzulová pre menšie svalové zranenie na štarte elitnej zimy chýbala.
VÝSLEDKY
Obrovský slalom -- ženy: 1. Mazeová (Slov.) 2:24,59, 2. Kosteličová (Chor.) +0,34, 3. Pärsonová (Švéd.) +0,44,... GANTNEROVÁ (SR) nedokončila prvé kolo, muži: 1. Maier (Rak.) 2:17,60, 2. Miller (USA) +0,07, 3. Schönfelder (Rak.) +0,18.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. máj 2024 13:56