StoryEditor

NHL zažila slovenský unikát

21.02.2007, 23:00
Pred niekoľkými rokmi boli brankári najväčšia slabina slovenského hokeja. V tejto sezóne však v NHL naši dvaja gólmani zatieňujú hviezdnych slovenských hokejistov: Jaroslav Halák a Peter Budaj.
V článku je tabuľka

Pred niekoľkými rokmi boli brankári najväčšia slabina slovenského hokeja. V tejto sezóne však v NHL naši dvaja gólmani zatieňujú hviezdnych slovenských hokejistov: Jaroslav Halák a Peter Budaj. Prvýkrát sa stalo, že by v jeden chytali dvaja Slováci. A navyše obaja pomohli svojim mužstvám k výhre. Halákov Montreal Canadiens zvíťazil nad Washingtonom Capitals 5:3 a Budajove Colorado Avalanche zdolalo Calgary Flames 4:3.
Jaroslav Halák, ktorého ročný plat je 475-tisíc dolárov dopomohol pri svojom druhom štarte Montrealu k výhre nad Washingtonom pätnástimi úspešnými zákrokmi. Pre 21-ročného Bratislavčana to bolo v druhom súboji druhé víťazstvo. Do NHL tak má lepší štart ako jeho krajan Peter Budaj, ktorý v druhom zápase kariéry za Colorado síce v októbri 2005 chytil 38 striel, no jeho tím po samostatných nájazdoch prehral 2:3.
Halák sa opäť predviedol v dobrom svetle. "Nechcem prehrávať. Vždy sa chcem pokúsiť vyhrať," povedal Halák, vďaka ktorému pri jeho sobotňajšom debute s Columbusom ukončil Montreal šesťzápasovú sériu bez výhry. Pri zranení Cristobala Hueta a nevýrazných výkonoch Davida Aebischera môže Halák dostať v tíme Canadiens ďalšiu šancu. Navyše Aebischerovi, končí po sezóne zmluva na 1,9 milióna dolárov.
"Ľudia naňho budú vytvárať veľký tlak. Ja však od neho chcem len toľko, aby podával dobré výkony a dal tímu šancu na víťazstvo," vyjadril sa tréner Montrealu Guy Carbonneau. Halák odchytal v aktuálnej sezóne v AHL 37 zápasov a na svoje konto si pripísal šesťnásť víťazstiev. S priemerom 2,00 gólu na zápas kraľuje gólmanom farmárskej súťaže a rovnaká pozícia mu patrí v počte shutoutov so šiestimi stretnutiami s čistým kontom. Najlepší brankár majstrovstiev sveta do 18 rokov spred takmer štyroch rokov má v AHL viac ako 93-percentnú úspešnosť zásahov a zahral si aj v Zápase hviezd AHL.
Druhým slovenským brankárom, ktorý sa predstavil v utorkových zápasoch zámorskej profiligy bol Peter Budaj. Jeho Colorado Avalanche zdolalo Calgary aj s famóznym brankárom Miikom Kiprusoffom.

Hrdina v Colorade
Rodák z Banskej Bystrice patril k hrdinom duelu v denverskom Pepsi Center a na svoje konto pripísal si už svoj 32. triumf v najprestížnejšej hokejovej súťaži na svete. 24-ročný brankár pretrhol neúspešnú osobnú sériu proti kanadskému tímu Calgary Flames, keď s týmto súperom prehral tri stretnutia za sebou. Na víťazstve zverencov trénera Joel Quenevilla sa podieľal 33 úspešnými zásahmi vrátane viacerých kľúčových zákrokov v tretej tretine pri oslabení o dvoch hráčov. Pri oslabeniach odchytal dovedna osem minút a v početnej nevýhode ho prekonali Phaneuf a Huselius. "Spoluhráči odviedli skvelú prácu. Prežitie oslabenia troch proti piatim bolo dôležitým momentom. Pre nás je to dôležité víťazstvo. Súper po našom štvrtom góle v tretej tretine začal po ľade doslova lietať," povedal Budaj, ktorý v posledných dvadsiatich minútach musel vyriešiť až šestnásť striel hráčov Calgary.

Výhra číslo 18
Budaj, ktorého ročný príjem je 600-tisíc dolárov, odchytal v tejto sezóne už 38 stretnutí, v ktorých zaznamenal 18 víťazstiev. V celkovom hodnotení brankárov mu patrí 23. priečka. Jeho priemer inkasovaného gólu na zápas je 2,79 a má 90,6-percentnú úspešnosť zásahov. Jeho konkurent Jose Theodore odchytal iba 29 stretnutí a jeho úspešnosť zákrokov je 88,8 percenta.
Víťazný gól stretnutia strelil slovenský útočník Marek Svatoš, pre ktorého to bol už dvanásty presný zásah v sezóne. "Lavíny" sa v Západnej konferencii nachádzajú na deviatom mieste a na ôsme miesto, zaručujúce postup do play-off, strácajú osem bodov.

Slováci v utorok
Hossa (Atlanta) 1G + 1A
Svatoš (Colorado) 1G
Zedník (Washington) 1A
Poznámka: G - góly, A - asistencie

Ružička opäť v prvom tíme Flyers
Slovák Štefan Ružička sa opäť pripojil k prvému tímu Philadelphia Flyers. Spolu s ním povolalo vedenie "letcov" aj 23-ročného Darrena Reida. Kým Kanaďan v utorňajšom zápase s Buffalom aj nastúpil, Ružička sedel na tribúne. 22-ročný útočník bol na farme v AHL v tíme Philadelphia Phantoms od 12. januára. Za prvý tím Flyers odohral Ružička 19 stretnutí s bilanciou 1 gól a 4 asistencie.

Zedníkovi hrozí výmena
Klub zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals chce podpísať nové kontrakty s dvojicou Dainius Zubrus a Richard Zedník. Ak by sa však strany na predĺžení súčasných zmlúv nedohodli, je vedenie Capitals pripravené oboch vymeniť. Zubrus i Zedník budú od 1. júla neobmedzenými voľnými hráčmi. "O návrhu zmluvy som počul. Som pripravený na každý scenár. Nie je to iba o mojom rozhodnutí, je to všetko aj na manažmente. Kým sa nedohodneme na zmluve, budem neustále pripravený na možnosť výmeny. Som tu už dlho, aby som chápal zákonitosti tohto biznisu," povedal Zubrus. Prestupové obdobie v NHL sa skončí budúci utorok 27. februára.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 10:30