StoryEditor

L'Equipe obvinil Armstronga

24.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Denník L'Equipe uverejnil pod titulkom Armstrongovo klamstvo informáciu, že americký cyklista v roku 1999 užil zakázanú látku EPO. Reportéri francúzskeho periodika sa podľa tohto článku dostali k dokumentom z laboratória, ktoré potvrdzujú, že šesť vzoriek moču Armstronga z Tour 1999 obsahuje stopy látky EPO.

Denník L'Equipe uverejnil pod titulkom Armstrongovo klamstvo informáciu, že americký cyklista v roku 1999 užil zakázanú látku EPO. Reportéri francúzskeho periodika sa podľa tohto článku dostali k dokumentom z laboratória, ktoré potvrdzujú, že šesť vzoriek moču Armstronga z Tour 1999 obsahuje stopy látky EPO. "O výsledku týchto testov sa nedá pochybovať," povedal Jacques de Ceaurriz, šéf laboratória v Chatenay-Malabry. Sklamanie nad celou záležitosťou vyjadril riaditeľ najprestížnejších pretekov Jean-Marie Leblanc. "Je to výsledok pátrania, dobrého pátrania, v takýchto prípadoch však zostávam obozretný. Nie je na organizátoroch Tour de France, aby sa do pustili do vyšetrovania." Sedemnásobný víťaz pretekov Tour de France Lance Armstrong hneď po publikovaní článku všetky obvinenia odmietol: "Prenasledovanie čarodejníc pokračuje a článok v L'Equipe je iba výplodom bulvárnej žurnalistiky. Môžem iba zopakovať to, čo som už niekoľkokrát povedal - nikdy som nebral zakázané látky."
Medzinárodná cyklistická únia začala testovať vzorky na prítomnosť EPO až v roku 2001. Vzorky z Tour 1999 však boli zmrazené a ich testy sa uskutočnili v roku 2004 v rámci snahy vedcov o zlepšenie detekčných metód. Prítomnosť EPO zistili lekári v 12 prípadoch, z ktorých sa mal poltucet týkať Armstronga a zvyšných šesť zatiaľ nešpecifikovali.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 10:59