StoryEditor

Nový ročník F1 s mnohými rošádami

14.02.2005, 23:00
S rekordným počtom zmien sa už o necelé tri týždne začne v austrálskom Melbourne nový ročník majstrovstiev sveta formuly 1. S rovnakým obsadením svojich monopostov ako v minulej sezóne odštartujú iba dva tímy - Ferrari a BAR. V stajni z Maranella bude už siedmy rok pôsobiť suverénna dvojica Michael Schumacher, Rubens Barrichello, obaja majú zmluvu až do roku 2006.

V tíme BAR, ktorý vlani skončil v Pohári konštruktérov prekvapujúco na druhom mieste a získal aj cenné skalpy Renaultu a Williamsu, sa budú opäť spoliehať na tandem Jenson Button a Takuma Sato.
K úplnej výmene jazdcov, naopak, pristúpili v štyroch tímoch - Toyote, Williamse, Minardi a Jordane. Za zmenou v japonskej Toyote stojí najmä neúspech minuloročnej dvojice Panis, da Matta, ktorá dokázala v osemnástich pretekoch vyjazdiť iba slabých deväť bodov. Tento počet stačil stajni s najväčším rozpočtom v súťaží tímov iba na zahanbujúce ôsme miesto, a preto vedenie Toyoty angažovalo ambiciózne duo Ralf Schumacher, Jarno Trulli. "S novým obsadením počítame s pravidelným dojazdom na bodovaných pozíciách a najmenej raz v sezóne chceme preniknúť na stupeň víťazov," citovala agentúra ČTK šéfa japonského tímu Cutomu Tomita z Japonska. K oslabeniu prišlo vo Williamse, kde ostrieľaný pár Ralf Schumacher, Juan Pablo Montoya nahradila dvojica, ktorá v "ef jednotke" na väčšie úspechy ešte len čaká. "Spoliehame sa najmä na výkony Mika Webera, ktorý by mal byť jednotkou tímu. Na poslednú chvíľu sme sa rozhodli, že druhým jazdcom bude Nick Heidfeld, ktorý dostal prednosť pred Antoniom Pizzoniom," predstavil zloženie britskej stajne jej šéf Frank Williams. Dvoch nováčikov uviedol na štartovú listinu aj Jordan, ktorý pred krachom zachránil vstup ruského investora zo skupiny Midland Group. Na poste jednotky bude exotický pilot Narain Karthikejan, ktorý bude historicky prvým Indom v seriáli F1. "Narain je profesionál so skúsenosťami v britskej F3, navyše má za sebou dostatok testovacích jázd vo formule 1. Je to veľmi dobrý technický jazdec, ktorý málokedy urobí chybu," charakterizoval novú posilu športový riaditeľ Trevor Carlin. Dvadsaťosemročného Inda v Jordane doplní Tiago Monteiro z Portugalska. Posledným tímom, ktorý vymenil oboch jazdcov, je Minardi. V stajni austrálskeho majiteľa Paula Stoddarta budú štartovať Holanďan Cristijan Albers a Rakúšan Patrick Friesacher.
K jednej jazdeckej zmene došlo v kokpitoch troch tímov, z ktorých má najvyššie ambície Renault. Za svojím bývalým šéfom z niekdajšieho Benettonu Flaviom Briatorem sa vracia Giancarlo Fisichella, ktorý bude jazdiť so Španielom Fernandom Alonsom. "Obaja sú skvelí jazdci, a preto nemôžeme mať iný cieľ ako narušiť hegemóniu Ferrari a vyhrať šampionát," sebavedomo vyhlásil Briatore. Krízu McLarenu sa v tíme "strieborných šípov" pokúsi zastaviť Montoya, ktorý nahradil nevýrazného Davida Coultharda. Na jeho kvality sa, naopak, budú spoliehať v Red Bulle, ktorý sa stal nástupníkom Jaguaru. Oživením by mal byť návrat majstra sveta Jacquesa Villeneuva, ktorý bude jednotkou v Saubere.

Tímy a jazdci F1
Ferrari (1.)
Michael Schumacher (Nem.) Rubens Barrichello (Braz.)
BAR (2.) Jenson Button (V. Brit.) Takuma Sato (Jap.)
Renault (3.) Fernando Alonso (Šp.) Giancarlo Fisichella (Tal.)
Williams (4.) Mark Webber (Aus.) Nick Heidfeld (Nem.)
McLaren (5.) Kimi Räikkönen (Fín.) Juan Pablo Montoya (Kol.)
Sauber (6.) Jacques Villeneuve (Kan.) Felipe Massa (Braz.)
Red Bull (7.) David Coulthard (V. Brit.) Christian Klien (Rak.)
Toyota (8.) Ralf Schumacher (Nem.) Jarno Trulli (Tal.)
Minardi (9.) Cristijan Albers (Hol.) Patrick Friesacher (Rak.)
Jordan (10.) Narain Karthikejan (Ind.) Tiago Monteiro (Port.)
V zátvorkách sú umiestnenia v Pohári konštruktérov z minulej sezóny

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 13:47