StoryEditor

Hviezda, ktorá utiekla

26.02.2007, 23:00
Prišiel s veľkými ambíciami, chcel pomôcť Nitre k lepším výkonom. Skončilo sa to však úplne naopak. Lotyšskému brankárovi Artursovi Irbemu nepomohli ani dlhoročné skúsenosti z NHL.

Prišiel s veľkými ambíciami, chcel pomôcť Nitre k lepším výkonom. Skončilo sa to však úplne naopak. Lotyšskému brankárovi Artursovi Irbemu nepomohli ani dlhoročné skúsenosti z NHL, v ktorej odchytal vyše 500 zápasov. V slovenskej extralige dokázal odohrať len jediný víťazný zápas zo šiestich, v ktorých nastúpil. Deň pred začiatkom vrcholu sezóny, vyraďovacími zápasmi, sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v drese Nitry. "Urobili sme chybu, že sme ho angažovali do Nitry bez toho, aby sme si preverili jeho aktuálnu výkonnosť," povedal pre HN riaditeľ klubu Ján Plandora.

Skončil telefonicky
Irbe sa zachoval netradične k vedeniu klubu, keď o svojom odchode z mužstva informoval iba trénera tímu Ivana Dorniča, a to len telefonicky. "Keď sme Artursovi Irbemu oznámili, že bude druhým brankárom v tíme po Branislavovi Konrádovi, uviedol, že je to v poriadku. Pred tréningom mi však zatelefonoval a povedal, že končí," povedal tréner Dornič. Na túto situáciu reagoval aj riaditeľ klubu Ján Plandora. "Asi mu vedenie nitrianskeho klubu nestojí ani za to, aby mu osobne oznámil svoje ukončenie pôsobenia v tíme," povedal pre HN Plandora. V úvahách o tom, kto bude stáť v bráne Nitry v prvom zápasy play-off vo Zvolene, sa uvádzalo práve Irbeho meno. Dôvod jeho odchodu sa pre HN snažil ozrejmiť generálny manažér klubu Ľuboš Dobrý. "Asi sa nezmieril s faktom, že jednotkou tímu pre vyraďovacie zápasy sa stal Branislav Konrád," povedal Dobrý.

Vyhodené peniaze
Lotyšský gólman sa dohodol s klubom na kontrakte, ktorý mu zaručoval 35-tisíc korún za každý odchytaný zápas. Spolu tak musela Nitra za podpriemerné výkony Irbeho zaplatiť 210-tisíc korún. "Stálo nás to kopec peňazí a navyše celé to vyznieva ako chyba na strane klubu. Myslím si, že my sme s naším menom nehazardovali tak, ako lotyšský gólman so svojím," povedal Plandora. Irbe sa tešil na pôsobenie v našej najvyššej súťaži, aj keď ju nepovažoval za najlepšiu v Európe. "Pravdepodobne podcenil našu ligu," uviedol Plandora. Klub sa Irbemu snažil vyhovieť z každej stránky, o to viac jeho koniec neteší generálneho manažéra. "Vedenie mu zabezpečilo všetko, o čo žiadal. Poskytli sme mu byt, auto a dohodli sme sa aj podmienkach kontraktu. Z hľadiska nitrianskeho hokeja ma jeho koniec určite veľmi mrzí," uviedol Dobrý. Najskúsenejší hokejista Nitry Ľubomír Kolník nevidí v odchode brankárskej legendy veľký problém. "Koniec Irbeho v Nitre určite nenaruší prípravu a koncentráciu mužstva pred dôležitými súbojmi so Zvolenom. Neviem, čo ho presne k tomu viedlo, ale rozhodol sa tak sám," povedal Kolník.

ARTURS IRBE V EXTRALIGE:
Zarobené peniaze 210-tisíc korún
Odohraté zápasy 6
Striedania v zápasoch 3
Odchytané minúty 248
Percento úspešnosť zásahov 81,35
Priemer gólov na zápas 5,31
Priemer minút na zápas 41

ARTURS IRBE V NHL:
Odohraté zápasy 568
Odchytané minúty 32-tisíc
Percento úspešnosť zásahov 89,90
Priemer gólov na zápas 2,83
Počet odohraných sezón 13
Účasť v zápase hviezd 2 krát
Najvyšší zárobok sa sezónu 2,7 milióna dolárov
(asi 70 miliónov korún)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 07:36