StoryEditor

Európske veľmoci o klubového kráľa

04.01.2006, 23:00

Petrohrad bude oddnes do nedele dejiskom Európskeho pohára majstrov v hokeji, ktorý má od minulého roku nové pravidlá a nesie názov Super Six. Šesť hokejových veľmocí zo starého kontinentu vyslalo do ruského mesta na Neve svojich šampiónov, aby sa "pobili" o rekordné prémie v tejto súťaži.
Účastníci turnaja, medzi ktorými nechýba ani bratislavský Slovan, si rozdelia 700-tisíc švajčiarskych frankov. Minulý rok boli odmeny pre mužstvá o 100-tisíc frankov chudobnejšie. Práve financie boli príčinou krachu Európskej hokejovej ligy, ktorej je Super Six nástupcom. Teraz si šestica tímov rozhodne sťažovať nemôže, veď si rozdelí najvyššiu sumu v histórii európskych klubových súťaží. Podľa reglementu turnaja dostane víťaz 45 % z tejto sumy (315 000 CHF), druhý tím zinkasuje 25 %, mužstvá na 2. miestach v skupine po 10 % a z tretích miest v skupinách po 5 %.

Slovan outsiderom
Slovenský majster necestoval do Petrohradu s veľkými očami. Belasí v lige prežívajú veľkú krízu, keď figurujú až na šiestom mieste ST Extraligy. Navyše zverencov trénera Jána Jaška čakajú v skupine Alexandra Ragulina veľmi silní súperi: český majster HC Moeller Pardubice a ruský klub Dinamo Moskva. "Zostavu Pardubíc dobre poznáme. Dinamo prešlo oproti vlaňajšku viacerými zmenami. Agresívna obrana robí problémy každému tímu a mala by potrápiť aj Pardubice s Dinamom. Dôležitým faktorom bude dodržiavať taktickú disciplínu. Pri súčasnom trende rozhodovania asi budú kľúčom k úspechu presilové hry," povedal pred turnajom kormidelník Slovana. V skupine Ivana Hlinku si zmerajú sily Kärpät Oulu (Fín.), Frölunda Indians (Švéd.) a HC Davos (Švajč.).

Trenčín sklamal
Super Six je snahou o obnovenie niekdajšej prestížnej súťaže Európskej hokejovej ligy, resp. bývalého Európskeho pohára, ktoré boli pre kluby finančne náročné a nezaujímavé. V histórii tohto turnaja je najúspešnejší ruský CSKA Moskva, ktorý v 70. a 80. zaznamenal celkovo dvadsať titulov. V minuloročnej premiére vynovenej verzie súťaže mali diváci zásluhou výluky v NHL jedinečnú možnosť vidieť v jednotlivých mužstvách hviezdy ako Jágr (Omsk), Niinimaa (Oulu), Demitra (Trenčín) či zlínskych bratov Hamrlíkovcov. Víťazstvo a prémiu 270-tisíc si zabezpečili hokejisti Omska, ktorých na európsky olymp vytiahol český hokejový génius Jágr. Majster sveta z Viedne strelil v 15. minúte predĺženia finálového zápasu s Karpatom Oulu víťazný gól ruského tímu. Slovenský majster Dukla Trenčín na turnaji sklamal, keď prehral obe svoje stretnutia a domov odcestoval s nelichotivým skóre 2:10.

Rovnaký systém
Systém turnaja Super Six sa oproti vlaňajšku nezmenil. Za víťazstvo v zápase si tím pripíše 2 body, za remízu 1 bod. V prípade rovnosti bodov o konečnom poradí rozhoduje lepší gólový rozdiel, potom vyšší počet strelených gólov a posledná možnosť sú lepšie samostatné nájazdy. Tie sa budú bez ohľadu na výsledok konať po každom dueli. Do finále postúpia víťazi skupín, o poradí na 3. až 6. mieste rozhodne vyšší počet bodov, gólový rozdiel či vyšší počet strelených gólov.

Zloženie skupín a program turnaja

Skupina Alexandra Ragulina
Dinamo Moskva (Rus.)
Moeller Pardubice (ČR)
SLOVAN BRATISLAVA (SR)
Skupina Ivana Hlinku
Kärpät Oulu (Fín.)
Frölunda Indians (Švéd.)
HC Davos (Švajč.)

Dnes
Kärpat Oulu -- Davos (12.30), Dinamo Moskva -- Slovan Bratislava (16.30)
Piatok
Davos -- Frölunda (13.00), Slovan -- Pardubice (16.30)
Sobota
Frölunda -- Karpät Oulu (13.00), Pardubice -- Din. Moskva (16.30)
Nedeľa
Finále (16.30)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 10:17