StoryEditor

Slovensko posilní hviezdne kvarteto

23.04.2007, 00:00
Marián Hossa, Marián Gáborík, Pavol Demitra a Miroslav Šatan. To sú ikony zo zámorskej NHL, ktoré prídu reprezentovať Slovensko na majstrovstvá sveta do Ruska.

Svoju účasť potvrdil aj tretí útočník Minnesoty Branko Radivojevič. Ochotu prísť pomôcť na šampionát prejavil aj Šatanov spoluhráč z New Yorku Islanders Richard Zedník. "Som veľmi rád, že títo hráči prejavili ochotu prísť na šampionát," povedal pre HN jeden z najlepších obrancov na svete a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára.

Hviezdny útok z Trenčína
Šance Slovenska na MS sa tak výrazne zlepšili. Nestane sa tak prvýkrát v histórii, že na šampionáte nebudeme mať k dispozícii ani jedného útočníka z profiligy. Po vypadnutí Minnesoty z play-off sa do tímu trénera Júliusa Šuplera zapojí trojica "divochov" - Gáborík, Demitra a aj Radivojevič. "Hrať za vlastnú krajinu je vždy česť. Vynechal som takmer polovicu sezóny, a preto sa na MS veľmi teším," povedal pre americkú televíziu CBS Gáborík. Ten by mal na Slovensko pricestovať v utorok alebo v stredu. Center Demitra ešte musí čakať na zdravotnú prehliadku a prvý zápas v sobotu proti Nórsku nestihne. Spolu s ním pricestuje aj Marián Hossa, ktorý je momentálne na dovolenke v Karibiku. Slovenskí fanúšikovia sa tak môžu opäť tešiť na hviezdny útok Gáborík - Demitra - Hossa. Tí spolu hrali naposledy vo februári na olympiáde v Turíne.

Aj s dlhoročným kapitánom
V Moskve sa predstaví aj dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan. Svoju ochotu prísť na šampionát prejavil už dávnejšie. "Trénerovi som už počas jeho zámorskej cesty sľúbil, že ak budem zdravý a sezóna mi skončí pred začiatkom MS, prídem mužstvu pomôcť," povedal pre Slovenský rozhlas líder New Yorku Islanders. Rodák z Topolčian príde na Slovensko v strede týždňa. Ešte ho čaká zdravotná prehliadka a v úvodnom vystúpení proti Nórsku nastúpi.
Šatan tak bude najskúsenejším hokejistom zo zámorských posíl. Bol kapitán majstrov sveta z roku 2002 a je majiteľom kompletnej medailovej zbierky zo svetových šampionátov. Pre hráča New York Islanders bude turnaj v Moskve už siedmym svetovým šampionátom, na ktorom sa zúčastní. Doposiaľ na nich odohral 48 zápasov, v ktorých nastrieľal 27 gólov a na 23 prihral. Pre držiteľa bronzovej medaily z roku 2003 Pavla Demitru to budú piate majstrovstvá sveta. Najmenej skúseností má najmladší člen prichádzajúcich hviezd zo zámoria Marián Gáborík. 25-ročný ostrostrelec predviedol svoju efektivitu doteraz na troch šampionátoch, keď v 23 zápasoch zaznamenal 9 gólov.

Mariánom chýba medaila
Dve najväčšie hviezdy slovenského hokeja Marián Hossa a Marián Gáborík tak budú mať ďalšiu šancu na získanie prvej medaily zo svetového šampionátu. Hossa bol už na šiestich MS. Za národný tím odohral 41 zápasov, v ktorých strelil trinásť gólov. Gáborík sa v minulosti predstavil na troch majstrovstvách sveta. V najúspešnejších rokoch slovenskej reprezentácie (2000, 2002 a 2003), keď sme získali kompletnú medailovú zbierku, obaja v kádroch národného tímu chýbali. Najbližšie k jej zisku boli na majstrovstvách sveta v Česku v roku 2004, keď naši skončili na štvrtom mieste.

ČO DOSIAHLI V TEJTO SEZÓNE
MARIÁN HOSSA
(Atlanta Thrashers)
86 43 58 101
PAVOL DEMITRA (Minnesota Wild)
76 26 42 68
MIROSLAV ŠATAN (New York Islanders)
86 28 34 62
MARIÁN GÁBORÍK (Minnesota Wild)
53 33 28 61

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. máj 2024 18:43