StoryEditor

Svetový šampionát po slovensky

18.05.2007, 00:00

Slováci neuspeli s návrhom u Svetovej kanoistickej federácie, aby sa rozšírili preteky vo Svetovom pohári vo vodnom slalome. Tie sú zatiaľ tri. Preto vymysleli celosvetovú sériu World Series. "My chceme, aby špičkoví vodní slalomári mohli štartovať na viacerých podujatiach, to nám však svetová federácia zatiaľ neumožnila," vysvetlil pre HN technický riaditeľ pretekov Ján Dojčan.

Teraz v Čunove
Federácia totiž bude o tomto projekte rokovať až v lete na zasadnutí v nemeckom Augsburgu. Tá totiž schvaľuje súťaže každé dva roky. A všetky preteky do roku 2008 sú už schválené. Potom sa bude hľadať spôsob, ako túto sériu zaradiť do Svetového pohára. "Najlepšie pre všetkých by bolo, aby sa do pretekov Svetového pohára zaradili aj podujatia Svetovej série," dodal Dojčan. Prvé podujatie tejto série sa uskutočnilo v austrálskom Pernithe ((tam boli aj olympijské hry v Sydney 2000). Tento víkend sa bude konať u nás. Pod názvom Slovak Open (sú to medzinárodné majstrovstvá Slovenska). V čunovskom areáli. Bude tu celá slovenská špička vodného slalomu: Olympijskí víťazi Michal Martikán, Pavol a Peter Hochschornerovci, Elena Kaliská a majsterka sveta Jana Dukátová.

Bude nás to stáť vyše tri milióny
Preteky v Čunove sú najlepšie finančne dotovaným podujatím v tomto športe na svete. Víťazi si rozdelia spolu 40-tisíc eur. Absolútny víťaz dostane aj automobil Nissan Micra. "Náklady na toto podujatie sú zhruba 3,5 milióna korún. Veľká časť je však krytá z prostriedkov reklamných partnerov," povedal pre HN technický riaditeľ pretekov Ján Dojčan. Všetky podujatia finančne dotujú jednotliví organizátori podujatia. Svetová federácia sa od financovania World Series dištancuje. Okrem našej špičky sa v čunovskom areáli predstavia aj svetové hviezdy. Ďalšie dve časti World Series budú v Holandsku a v Taliansku. Preteky na čunovskom kanáli by mali byť aj generálkou na majstrovstvá sveta 2011, ktoré by sa mali uskutočniť práve v Čunove.
Priame prenosy z medzinárodných majstrovstiev Slovenska bude vysielať STV2.

Program Slovak Open
Sobota
kvalifikácia -- 9.00 hod.
Pohár národov -- preteky družstiev -- 17.00 hod.
Nedeľa
Semifinále -- 11.00 hod.
Finále -- 14.00 hod.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 23:56