StoryEditor

Celtic odmenou za enormne bojovný výkon

22.07.2005, 00:00
Futbalový sviatok v podobe dvojzápasu so škótskym veľkoklubom Celtic Glasgow si nakoniec vychutná Artmedia Bratislava, ktorá dokázala v stredajšom večernom zápase 1. predkola Ligy majstrov zdolať Kairat Alma-Ata 4:1 po predĺžení. Po prehre na kazašskej pôde (0:2) dokázali zverenci trénera Vladimíra Weissa zabrániť nečakanému vypadnutiu, keď postupový gól strelil Pavol Staňo v poslednej minúte predĺženia.

Futbalový sviatok v podobe dvojzápasu so škótskym veľkoklubom Celtic Glasgow si nakoniec vychutná Artmedia Bratislava, ktorá dokázala v stredajšom večernom zápase 1. predkola Ligy majstrov zdolať Kairat Alma-Ata 4:1 po predĺžení. Po prehre na kazašskej pôde (0:2) dokázali zverenci trénera Vladimíra Weissa zabrániť nečakanému vypadnutiu, keď postupový gól strelil Pavol Staňo v poslednej minúte predĺženia.
Úradujúci slovenský majster si na svoj kľúčový zápas rozbiehajúcej sa sezóny vybral dobré prostredie. Odvetné stretnutie 1. predkola Ligy majstrov odohral v areáli Národného futbalového centra v Senci. Nielen trávnik, umelé osvetlenie, ale i kulisa prispeli k postupu Petržalčanov. "Málokto nám veril, že zvrátime dvojgólové manko z prvého zápasu. Ja som tomu veril stále, aj v čase, keď sme dostali infarktový gól na 2:1," vyznal sa bezprostredne po víťaznom dueli tréner Vladimír Weiss a dodal: "Ďakujem aj fantastickému publiku. Tak by som si predstavoval domáce zápasy v Petržalke. Už teraz divákov pozývam v stredu na oslavu sviatku slovenského futbalu, na zápas s Celticom." Napriek výhre a postupu duel v Senci potvrdil, že Artmedia ešte nie je vo svojej forme zo záveru predchádzajúceho ročníka Corgoň ligy. Za kanoniera Šeba niet rovnocennej náhrady, káder neobchádzajú ani zranenia, a ako priznal tréner Weiss, "s pribúdajúcimi minútami bolo u niektorých cítiť kondičné resty". Tie však hráči nahradzovali enormnou bojovnosťou na okraji fyzických síl. Najmä v predĺžení sa sťažoval na kŕče Vaščák a predtým autor gólu a gólovej prihrávky Tchuř. Práve odchod českého legionára z trávnika napokon priniesol v záverečnej minúte predĺženia výbuch gejzíru radosti. Tchuřa nahradil Staňo a 20 sekúnd pred koncom hektického zápasu vsietil hlavou rozhodujúci gól. Zrejme bol aj výsledkom taktických pokynov, rýchlo kreslených na papieri, ktoré v prvej prestávke predĺženia dávali Weiss so svojím asistentom Hippom práve Staňovi a kapitánovi Borbélymu. Jedným z taktických manévrov bolo v záverečných minútach aj vysunutie brankára Čobeja až na polovicu súpera. "Tréner ma poslal do šestnástky, aby som vypomohol útočníkom. Vyšlo to, odmenou je Celtic," dodal Staňo, 27-ročný obranca, ktorý prišiel do Artmedie z Trnavy. Prvý postupový cieľ Artmedia splnila, teraz však už myslí na domácu súťaž. Už zajtra ich čaká ligový zápas v Nitre. Artmedia však požiadala nováčika súťaže o preloženie zápasu.
Domovským stánkom Artmedie v atraktívnom súboji s Celticom Glasgow (štadión za Starým mostom nespĺňa medzinárodné normy) bude tentoraz bratislavské Tehelné pole (20.00). Vstupenky na zápas, v ktorom sa v drese hostí pravdepodobne predstaví kapitán slovenskej reprezentácie Stanislav Varga, budú v predaji od pondelka v pokladniciach na štadiónoch Artmedie Bratislava v Petržalke a na Tehelnom poli v cenách 300, 500 a 800 Sk.
Dvojice 2. predkola: ARTMEDIA - Celtic, Kaunas - Liverpool, Dyn. Tbilisi - Bröndby, Part. Belehrad - Tiraspoľ, Debrecín - Hajduk Split, Tirana - CSKA Sofia, And. Brusel - Neftči Baku, Oslo - Valkeakoski, Skopje - Lok. Moskva, Dudelange - Rapid Viedeň, Dyn. Kyjev - Thun, Malmö - Maccabi, Shelbourne - Steaua Bukurešť, An. Famagusta - Trabzonspor (1. zápasy 26. a 27. júla, odvety 2. a 3. augusta)

Bude Celtic hodný televízneho prenosu?
Stretnutia slovenských futbalových klubov v európskych pohároch si dosiaľ nepochopiteľne nenašli cestu na naše televízne obrazovky. Priebeh dramatického duelu medzi Artmediou a Keiratom Alma-Ata mohli slovenskí priaznivci futbalu, ktorí neboli na seneckom štadióne, sledovať len prostredníctvom teletextu či rozhlasu. Naopak, "bohatí" Kazachovia obe stretnutia prenášali v priamom prenose. Rovnako signál atraktívneho stretnutia anglického tímu Newcastle United v Dubnici letel len na Britské ostrovy. Finančná vojna medzi držiteľmi práv a verejnoprávnou STV, ktorú odštartovalo nepredĺženie zmluvy na vysielanie ligových zápasov, sľubuje tvrdé a nekompromisné rokovania. Do televízneho súboja o duel s Celticom sa možno zapoja aj komerčné televízie Markíza či Joj, ktoré o klubové zápasy slovenských mužstiev dosiaľ veľký záujem nemali. Na tieto finančné boje zatiaľ dopláca len slovenský divák. A čo škótsky divák? Ten už má teraz isté prenosy z oboch duelov...

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 17:36