StoryEditor

Suverénni Fíni bez straty bodu

21.02.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

(SITA)
Vo včerajších večerných zápasoch sa rozhodovalo o definitívnom zložení štvrťfinálových dvojíc hokejového turnaja. Prvou známou dvojicou v boji o postup do semifinále sa stalo Fínsko -- USA.
Fínski hokejisti zavŕšili suverénne ťaženie v základnej A-skupine víťazstvom nad Nemeckom 2:0. Severania nestratili v piatich zápasoch ani bod, A-skupinu vyhrali s konečným skóre 19:2 a navyše sa môžu pochváliť skvelou defenzívou, keď neinkasovali až v štyroch zápasoch. Po dva shutouty dosiahli brankári Antero Niittymäki a Fredrik Norrena. Fínsko sa vo štvrťfinále stretne so štvrtým tímom B-skupiny, ktorým je výber USA. Nemecko obsadilo v skupine konečné piate miesto a olympijský turnaj sa preň skončil.
Najpríjemnejším prekvapením základnej časti hokejového turnaja sa stali reprezentanti Švajčiarska, ktorí obsadili v A-skupine konečné druhé miesto pred najväčšími favoritmi nielen skupiny, ale aj celej olympiády -- Českom a Kanadou. Konečné druhé miesto si zabezpečili včerajšou remízou s domácim Talianskom (3:3). Taliani hrali s reprezentantmi krajiny helvétskeho kríža vyrovnanú partiu a mohli aj zvíťaziť. V záverečnej tretine domáci spálili viaceré šance a neudržali vedenie 3:2, keď tri minúty pred záverom vyrovnal Rüthemann. Švajčiarsko sa v dnešnom štvrťfinále stretne so Švédskom. Taliani získali na turnaji druhý bod, na odpútanie sa z poslednej priečky A-skupiny im to nestačilo.
O tretie miesto v B-skupine prekvapujúco bojovali Česko a Kanada (2:3). Úradujúci majstri sveta z Česka po tretej prehre na turnaji obsadili v základnej A-skupine štvrté miesto a Kanada skončila tretia. Obhajcovia zlata spred štyroch rokov zo Salt Lake City rozhodli o svojom triumfe už v úvodnej dvadsaťminútovke gólmi Richardsa, St. Louisa a Prongera. Český národný tím nepodržal najmä brankár Vokoun, ktorého od druhej tretiny nahradil Hnilička. V druhej polovici stretnutia Česko pridalo a po góloch Kubinu s Čajánkom zatlačilo Kanadu pred Brodeura, ale vyrovnať sa mu už nepodarilo.
Hokejisti Kazachstanu vyhrali vo svojom poslednom vystúpení v B-skupine v turínskej hale Esposizioni nad Lotyšskom 5:2 a pomohli hráčom USA k postupu zo štvrtého miesta do štvrťfinále. Kazachovia sa s dvoma bodmi posunuli na 5. miesto, Lotyšsko kleslo na dno základnej skupiny. Pre oba tímy sa ZOH už skončili. Výsledok stretnutia bol dlho otvorený, Lotyšsko dvakrát dotiahlo jednogólový náskok Kazachstanu. V záverečnej tretine však už pobaltský tím na ďalší gól súpera odpovedať nedokázal, naopak, ešte dvakrát inkasoval. V drese Kazachstanu vynikla najmä súrodenecká dvojica Koreškovovcov, ktorí boli pri štyroch góloch.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 12:20