StoryEditor

Majstri sveta majú problém

26.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Ani zisk titulu majstrov sveta nezastavil pokles návštevnosti v talianskej najvyššej futbalovej súťaži, ktorá stráca divákov nepretržite už deväť rokov. Potvrdzuje to priemer zo stretnutí siedmich kôl Serie A, ktorý hlási 19 511 divákov.

Ani zisk titulu majstrov sveta nezastavil pokles návštevnosti v talianskej najvyššej futbalovej súťaži, ktorá stráca divákov nepretržite už deväť rokov. Potvrdzuje to priemer zo stretnutí úvodných siedmich kôl Serie A, ktorý hlási 19 511 divákov. Podľa štatistík denníka Gazetta dello Sport priemerná návštevnosť klesla od sezóny 1997/1998 o 11 650 priaznivcov futbalu, keď pred deviatimi rokmi bola ešte na úrovni 31 161.
Stopa vedie k Juventusu
Pokračujúci trend sa v novom ročníku dá pripísať aj na vrub preradenia Juventusu Turín do nižšej Serie B ako jedného z následkov rozsiahlej korupčnej aféry. Svedčí o tom aj údaj, že záujem fanúšikov o zápasy druholigovej súťaže vzrástol oproti minulej sezóne o 20,3 percenta. Analýza na stránkach Gazetta dello Sport za príčiny straty diváckej podpory v Serii A označila faktory ako násilie na tribúnach, vysoké ceny vstupeniek, odpoveď na korupčné pozadie súťaže, silné pokrytie zápasov televíznymi prenosmi a nevyhovujúca kvalita štadiónov.
Španielsko je atraktívne
Odlev divákov má na svedomí tiež strata prvoligovej príslušnosti klubov s tradične silným fanúšikovským zázemím, ako sú Neapol, Janov, Verona či Bologna. Priemer elitnej súťaži kazia najviac Empoli (priemer v minulej sezóne 6 725 divákov), Chievo Verona (8 589) a Siena (9 874).
Štúdia vychádza aj z porovnania s ligami ostatných futbalovo vyspelých krajín, kde podobný jav nemá obdobu, naopak, zvýšený záujem zaznamenali v Španielsku a na Britských ostrovoch.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 01:35