StoryEditor

Prvá zmena, Dragúň do Dubnice

27.11.2006, 23:00
Niektoré futbalové kluby, ktoré budú bojovať o titul, už teraz rozmýšľajú nad novými hráčmi, ktorí by im pomohli v záverečnej fáze. "Na posilách budeme pracovať, teraz je o tom predčasné hovoriť. "

Niektoré futbalové kluby, ktoré budú bojovať o titul, už teraz rozmýšľajú nad novými hráčmi, ktorí by im pomohli v záverečnej fáze. "Na posilách budeme pracovať, teraz je o tom predčasné hovoriť. Niekedy v januári by sme chceli posilniť náš tím o troch futbalistov. Teraz sme na tom začali pracovať, takže uvidíme, či nám to vôbec vyjde," povedal generálny manažér Artmedie Bratislava Petr Kašpar. Aj v Ružomberku intenzívne rozmýšľajú nad posilnením. "Už teraz k nám chodia na skúšky viacerí hráči. Rokujeme napríklad s hráčom zo Spišskej Novej Vsi Volodimirom Melnikom. Ale nebránime sa ani zahraničným posilám. Tento týždeň budeme mať na skúške jedného Srba, ale aj hráčov z Konga," povedal generálny sekretár Ružomberka Jozef Bošták.
Gergelyho vystriedal Dragúň
Slovenský futbalový klub Dubnica, ktorý obsadil po 22 kolách jesennej základnej časti Corgoň ligy 2006/2007 v tabuľke 10. miesto s 25 bodmi, už v jarnej osemčlennej prelínacej súťaži nepovedie z lavičky Peter Gergely, ale skúsený Anton Dragúň. Doterajší hlavný kormidelník sa rozlúčil s postom šéfa realizačného tímu po sobotňajšom ligovom víťazstve 1:0 nad Spartakom Trnava, zostáva však naďalej v štruktúrach klubu z Považia vo funkcii riaditeľa a manažéra. "Momentálne si potrebujem od trénovania minimálne na polroka oddýchnuť. Na štvrtkovom zasadnutí predstavenstva klubu sa rozhodlo, že sa dočasne zruší funkcia prezidenta, ktorú zastával pán Ivan Nemečkay. Ten však bude stále akcionárom a členom predstavenstva ," povedal Peter Gergely, ktorý sa vyjadril aj na margo príchodu nového hlavného kouča: "Pána Dragúňa poznáme z minulosti. Je to mimoriadne skúsený kouč, má toho už na lavičke veľa za sebou a pôsobil aj v Dubnici. Do nášho klubu sa snažíme vždy angažovať trénerov, ktorí sú ochotní pracovať a vedia robiť aj s mladými hráčmi. Predbežne sme sa dohodli na 1,5-ročnej zmluve, písomnou formou vzájomný kontrakt doriešime v najbližších dňoch. Dragúňovými asistentmi pri našom A-tíme zatiaľ zostávajú Juraj Bútora, Ferdinand Poliak a Jozef Jakuš."

Futbalová liga má za sebou základnú časť, oslovili sme preto futbalových odborníkov, ktorých sme sa opýtali, či zaznamenali vzostup alebo pokles slovenského futbalu.

Milan Lešický (športový riaditeľ Viktorie Žižkov)
Nový hrací systém je pozitívny, pretože taká vzrušujúca jeseň tu ešte nebola. Model priniesol napätie a vzruch. Celková úroveň sa nemôže zmeniť okamžite, ale až po ôsmich rokoch sa uvidí, či sme zaznamenali pokles alebo nárast. Kvalita sa zvýši len vtedy, keď prídu zahraniční futbalisti. Aj keď na druhej strane prišlo do našej ligy viacero kvalitných hráčov.

František Komňacký (tréner Ružomberka)
Tá úroveň ligy sa oproti minulej sezóne určite nezdvihla. Hlavne v tej základnej časti chýbal líder, ktorý by dokázal pozitívne motivovať ostatných. Momentálne túto úlohu nezvládla Artmedia, ale aj náš klub je zodpovedný za celkovú úroveň. Ostatné tímy ako Dubnica, Trenčín, Trnava tiež neukázali, že by mohli pozdvihnúť našu ligu.

Ladislav Jurkemik (tréner Interu Bratislava):
Našej lige určite neprospeli rôzne upodozrievania, kto koho podplatil. Čo sa týka nového modelu, akákoľvek kritika mala byť na mieste pred jej začiatkom. Nie vtedy, keď už je rozbehnutá súťaž. Myslím si však, že nápad s tým odpočítavaním bodov je absolútna hlúposť. Ak sme chceli skopírovať švajčiarsky model, tak sa to malo riešiť inak. Vo Švajčiarsku som pôsobil šesť rokov, a preto viem posúdiť, či to bol dobrý nápad.

MINIROZHOVOR:
Nový systém neprilákal ľudí
Prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec v rozhovore pre HN

Čo by teraz pomohlo zvýšiť kredit slovenského futbalu?
- Momentálne u nás chýba snaha klubov a trénerov za každú cenu hrať pre diváka. To myslenie sa u nás veľmi nezmenilo, pretože kluby stále myslia len na krátkodobé ciele. Pre väčšinu tímov okrem Žiliny nie je prioritou divák, a to je, myslím si, náš podstatný problém.

Na slovenský futbal chodí málo ľudí. Prečo ich odrádza naša liga?
- Nový systém neprilákal toľko ľudí, ako sme očakávali. Určite tej návšteve nepomohla ani vlna nedôvery, ktorá sa vytvorila v posledných kolách. Z môjho pohľadu bolo však veľmi negatívne aj správanie niektorých fanklubov, ktoré chodili na ostatné štadióny a znechucovali ostatných. Naši futbalisti nechcú hrať pod tlakom, a to je podľa mňa veľmi vážny problém, lebo vtedy sa nikam neposunieme. Potom sa nám veľmi ťažko pohybuje na medzinárodnom fóre. Ak hráč nebude zvládať stres, tak sa nikam nepohne.

Na štadiónoch sa vyskytli aj rôzne výtržnosti. Pomohli sankcie, ktoré ste nadelili?
- Tie sankcie, ktoré sme rozbehli, sú veľmi prísne. Tie však nevyriešia všetko, veľa očakávam od stretnutia majiteľov klubov. Chceme sa totiž vyhnúť urážkam a podobným konfliktom, ktoré poškodzujú náš futbal.


TRÉNERSKÉ VÝMENY V CORGOŇ LIGE:
Artmedia:
Jozef Adamec (skončil po 9. kole) - Štefan Horný (od 10. kola)

Trnava:
Jozef Bubenko (skončil po 11. kole) - Jozef Adamec (od 12. kola)

Trenčín:
Karol Marko (skončil po 15. kole) - Vlastimil Palička (od 16. kola)

Dubnica:
Peter Gergely (skončil po 22. kole) - Anton Dragúň (od jarnej prelínacej súťaže)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 12:02