StoryEditor

Amerika sledovala zápas roka

05.02.2007, 23:00
Finálové zápasy hokejovej NHL či basketbalovej NBA? Nie. Najsledovanejšou športovou udalosťou v USA býva každoročne finálový zápas súťaže v americkom futbale NFL, takzvaný Superbowl.

Finálové zápasy hokejovej NHL či basketbalovej NBA? Nie. Najsledovanejšou športovou udalosťou v USA býva každoročne finálový zápas súťaže v americkom futbale NFL, takzvaný Superbowl. Na štadióne v Miami sa pred takmer 75-tisíc divákmi tešili z trofeje hráči Indianapolisu, ktorí vo vytrvalom daždi zvíťazili nad tímom Chicaga 29:17.

Závratné sumy v reklame
Finále amerického futbalu je športový zápas s najväčším ekonomickým významom pre obyvateľstvo krajiny. V žiadnom z iných kolektívnych športov v USA sa nepredáva reklamný čas počas prestávok za také závratné peniaze, ako práve pri Superbowle. Televízna spoločnosť CBS na tento zápas predávala 30-sekundový reklamný priestor za 2,6 milióna dolárov (okolo 70 miliónov korún).
Americký futbal je v Spojených štátoch národným športom číslo jeden najmä svojou fyzickou náročnosťou a nárokmi kladenými na hráčov. Má pevné miesto na väčšine amerických škôl, kde už len byť členom tímu znamená veľkú poctu. V celej krajine hráva americký futbal, či už na univerzitách alebo stredných školách, 60-tisíc "futbalistov". História, náročnosť a vplyv na americké rodiny sú najhlavnejšie dôvody vysokej sledovanosti amerického futbalu.
V porovnaní so zámorskou hokejovou NHL, ktorú najviac sledujú slovenskí fanúšikovia, je americký futbal v USA oveľa obľúbenejším športom. Dôkazom väčšieho toku finančných prostriedkov do amerického futbalu je aj ročný príjem najlepšie plateného hráča zámorskej profiligy Jaromíra Jágra, ktorý je 8,4 milióna dolárov. Je to o takmer šesť miliónov dolárov menej, ako má najviac zarábajúci hráč amerického futbalu Michael Vick.

Slovenská stopa v NFL
Jediným hráčom so slovenskými koreňmi, ktorý pôsobil v najvyššej súťaži v americkom futbale v spojených štátoch, bol Chuck Bednarik. Pôsobil v tíme Philadelphia Eagles v rokoch 1949 - 1962. Bol známy ako jeden z najtvrdších hráčov v histórii amerického futbalu a bol medzi poslednými, ktorí dokázali hrávať na oboch postoch, v obrane aj v útoku. Čoskoro po ukončení svojej kariéry bol zaradený v roku 1967 do Siene slávy amerického futbalu. V roku 1999 sa dočkal ďalšej pocty. Uznávaný americký časopis Sporting News ho zaradil v rebríčku 100 najskvelejších hráčov v histórii amerického futbalu na 54. miesto.

Kto zarába za sezónu najviac:
1. Alex Rodriguez (baseball) 25 miliónov dolárov
2. Kobe Bryant (basketbal) 19,5 milióna dolárov
3. Michael Vick (americký futbal) 13 miliónov dolárov
4. Jaromír Jágr (ľadový hokej) 8,4 milióna dolárov

Trofej pre víťaza
Víťazný tím získava každoročne trofej Vinca Lombardiho. Tá je pomenovaná podľa legendárneho trénera mužstva Green Bay, ktorý počas deviatich rokov trénovania získal päť majstrovských titulov. Na rozdiel od pohára pre víťaza hokejovej NHL, Stanley Cupu, nie je trofej Vinca Lombardiho putovná. Vyrába sa každoročne a stáva sa trvalým majetkom víťazného tímu. Jej vyhotovenie má na starosti svetoznáma spoločnosť Tiffany & Co. zaoberajúca sa klenotníctvom. Je vyrobená z pravého striebra a zobrazuje loptu pre americký futbal v skutočnej veľkosti. Jej hodnota je vyčíslená na 25-tisíc dolárov (okolo 670-tisíc korún).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 03:33