StoryEditor

Slovenský futbal čaká éra úspešných

14.01.2008, 23:00
Veľkokluby z najlepších ligových súťaží sa čoraz viac zaujímajú o našich mladých futbalových reprezentantov. Martin Škrtel je v Liverpoole, Filip Hološko prestúpil do Besiktasu Istanbul, Marek Čech hráva v FC Porto.

Filip Šebo pôsobí vo francúzskom Valenciennes, naďalej je však hráčom škótskeho giganta, Glasgow Rangers. Ešte nikdy v našej histórii nebolo toľko slovenských futbalistov v európskych veľkokluboch. A pritom majú najlepšie roky kariéry pred sebou - ich vek nepresiahol 24 rokov. "Už v mladosti mali obrovský potenciál. Dôležité bolo, že chceli niečo vo futbale dokázať a išli za tým," tvrdí pre HN bývalý tréner reprezentačných výberov do 19 a 20 rokov, Peter Polák.

Svet ich spoznal
Práve juniorské národné tímy sú tým, čo všetkých Slovákov v európskych veľkokluboch spája. Spoločne získali pod vedením Poláka bronzové medaily na majstrovstvá Európy 2002 v Nórsku. Tým si vybojovali možnosť odohrať svetový šampionát v Spojených arabských emirátoch 2003, kde skončili medzi šestnástkou najlepších - vypadli až s neskorším víťazom, Brazíliou. "Na týchto medzinárodných turnajoch videli, ako sa hrá a pracuje vo vyspelých futbalových krajinách. Za Španielov vtedy žiarili Fernando Torres či Juan Antonio Reyes. Na nich spozorovali, ako sa pristupuje k povinnostiam a zobrali si z nich príklad," hovorí Polák. S týmto názorom sa stotožnil aj reprezentačný tréner Slovenska, Ján Kocian. "Je to generácia hráčov, čo dosiahla úspechy a ďalej napredovala. Tieto turnaje im pomohli k ľahšiemu prestupu zo slovenskej ligy do zahraničia," uviedol pre HN Kocian. Škrtel putoval do Zenitu Petrohrad, Čech do Sparty Praha a Hološko do Manisasporu. "Vďaka šampionátom sa dostali do povedomia manažérov a skautov zahraničných klubov. Bolo iba otázkou času, kedy a ako sa presadia mimo slovenskej ligy," tvrdí Polák.

Reprezentácia bude silná
Okrem spomínanej štvorice úspešných juniorských reprezentantov minulosti sa bude môcť tréner Ján Kocian spoliehať na ďalších perspektívnych a pritom skúsených hráčov. Stanislav Šesták z nemeckého Bochumu, Marek Sapara - špílmacher nórskeho Rosenborgu Trondheim, a dokonca ani najlepší futbalista Slovenska 2006 Róbert Vittek, ešte nemajú 26 rokov. "Môžeme vybudovať silnú reprezentáciu. Nech je hráč v akomkoľvek veľkoklube, v prvom rade musí pravidelne hrávať ligové stretnutia. Či však bude náš národný tím lepší, to sa ukáže až na výsledkoch kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2010," skonštatoval Kocian. Tú usporiada Juhoafrická republika a kvalifikácia na tento šampionát odštartuje začiatkom septembra.

Hamšík je fenomén
Najväčším talentom súčasnosti je bezpochyby stredopoliar talianskeho Neapola Marek Hamšík. V sedemnástich rokoch nastúpil v našej najvyššej súťaži, o rok prestúpil do druholigovej talianskej Brescie. Od tohto ročníka je oporou Neapola, do ktorého prišiel za 183 miliónov korún a patrí medzi stabilných hráčov našej reprezentácie. "Je veľmi cieľavedomý, nevymýšľal a išiel tvrdo za svojím cieľom. Pomohol mu skorý odchod zo Slovenska, keby tu zostal hrať nebol by dnes tam, kde je," tvrdí pre HN jeho manažér Juraj Vengloš. Hamšíkove výkony v Taliansku upútali najväčšie kluby v Európe - Real Madrid, FC Barcelona, Juventus Turín, Chelsea Londýn či naposledy Atlético Madrid. "Stále je o neho záujem, ale stanovisko Neapolu je jednoznačné. Počas tejto zimy Mareka nepredajú za žiadnu cenu," prezradil Vengloš.

Bude vzorom
Anglická Premier league je najsledovanejšou a najbohatšou súťažou sveta. Sledujú ju milióny fanúšikov na svete a, samozrejme, aj na Slovensku. Vďaka Martinovi Škrtelovi v FC Liverpool bude mať naša krajina priameho účastníka bojov o majstrovský titul. "Vízia toho vrcholu pôsobenia v zahraničí bude pre každého mladého futbalistu vzorom. Jednoducho uvidí, že tá drina za to stojí a že aj Slovák sa môže dostať do svetového veľkoklubu," myslí si Kocian. Škrtel sa bude týždeň čo týždeň stretávať v ligových stretnutiach s najlepšími futbalistami planéty. "Jeho účinkovanie v Anglicku môže pomôcť žiakom či dorastencom k väčšiemu obetovaniu sa pre futbal. Jeho prestup prebudil vieru, že aj im sa niečo podobné môže podariť," dodal Polák.

01 - Modified: 2003-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlh Indie bude vymáhať firma prepojená s podozrivou osobou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 16:58