StoryEditor

Francúzske cesty ovládnu cyklisti

06.07.2007, 00:00
Roviny francúzskeho vnútrozemia, náročné stúpania na alpské či pyrenejské vrchy, záverečné oslavy polmiliónového davu na slávnom parížskom bulvári Champs-Elysées.

To všetko zažijú pretekári počas troch týždňov a na viac ako tritisíc kilometroch na najprestížnejšom cyklistickom podujatí na svete, Tour de France. Celkový víťaz okrem slávy a obdivu fanúšikov získa prémiu vo výške 450-tisíc eur (viac ako 15 miliónov korún). "Je to najlepšie organizované cyklistické podujatie sveta. Zaujíma sa oň najväčší počet sponzorov či fanúšikov. Pre každého pretekára je to vrchol sezóny," povedal pre HN jediný Slovák, ktorý v rokoch 1987 a 1988 štartoval na Tour de France, Milan Jurčo.

Favoritom je Kazach
Cyklistickí odborníci považujú za najväčšieho favorita tohtoročných pretekov Kazacha Alexandra Vinokurova. Pred dvoma rokmi sa zviditeľnil na alpských kopcoch, kde súperil so sedemnásobným víťazom Tour, Američanom Lanceom Armstrongom. Tridsaťtriročnému Kazachovi sa dávali šance aj v minulom roku, avšak v dôsledku prepuknutia dopingovej aféry nemohlo päť jeho spolujazdcov z tímu nastúpiť na štart. Napokon sa z pretekov odhlásil celý tím Astatna. V tomto roku si to chce Vinokurov vynahradiť. "Lance Armstrong vyhral Tour de France aj vo veku 33 rokov. To znamená, že aj ja môžem pomýšľať na víťazstvo," skonštatoval Vinokurov. Túži po prepísaní športovej histórie Kazachstanu, keď sa môže stať prvým cyklistom z tejto krajiny, ktorý sa oblečie v niektorej z etáp do žltého trička. V tomto podujatí nejde však iba o športové úspechy či lukratívne odmeny. "Francúzi prezentujú svoju krajinu, jej bohatú históriu a samotné mestá," hovoril Milan Jurčo.

Chcú zabrániť dopingu
Organizátori tohtoročných pretekov pritvrdili boj za ich čistotu. Na štart nechcú pustiť jazdcov, ktorí nepodpíšu antidopingovú deklaráciu. Svojím podpisom sa každý cyklista zaväzuje, že neužíva žiadne nedovolené podporné prostriedky. V prípade, ak sa mu počas pretekov alebo po nich preukáže ich použitie, dostane dvojročný dištanc a pokutu vo výške ročného platu. "Samozrejme, že sa dopovalo aj v minulosti. Pri odberoch sa však kontrolovalo menej podporných prostriedkov a liekov ako v súčasnosti," skonštatoval Jurčo. Tour de France je špecifická tým, že nedovolené preparáty sú vo Francúzsku braté ako drogy. "Polícia môže v tejto súvislosti vypočúvať podozrivé osoby, či ich dokonca zatýkať," uviedol Jurčo. Na cestnú cyklistiku a samotnú Tour de France môžu takéto udalosti - dopingové kauzy, vrhať zlé svetlo, Milan Jurčo si však myslí opak. "Cyklistickému športu to neubližuje, skôr si myslím, že mu to pomáha. Samoočisťovanie je v poriadku, chcú to aj sami cyklisti," tvrdil Jurčo.

Pelotón bez Slovákov
V minulosti sa naši cyklisti objavovali v absolútnej svetovej špičke. Dnes pôsobí v tímoch Pro Tour - najlepších cyklistických družstiev planéty, iba jediný Slovák, Matej Jurčo. Ten sa však, bohužiaľ, nedostal do záverečnej nominácie tímu Milram na tohtoročnú Tour de France. Talianske družstvo si Jurča vybralo vďaka jeho víťazstvu v juniorskom svetovom pohári. "Pre mladých pretekárov je veľmi dôležité, aby sa nejaký spôsobom zviditeľnili, synovi sa to podarilo," uviedol Milan Jurčo. Jeho syn Matej je osamoteným Slovákom v najprestížnejšom cyklistickom seriáli, Pro tour. "Je to hlavne vecou výkonnosti, nemáme na to kvalitných pretekárov," tvrdil Jurčo starší a dodal: "Chodili za mnou aj slovenskí pretekári s požiadavkou, aby som im pomohol dostať sa do zahraničného tímu Pro tour."

Na Tour zarobí aj Londýn
Organizátori Tour de France veria, že sobotňajší štart v Londýne by mohol pre hlavné mesto Veľkej Británie zarobiť až 70 miliónov libier. "Londýn sa na túto chvíľu veľmi dobre pripravuje. Vrazíme do toho veľa peňazí, ale tie sa nám vrátia späť," povedal šéf dopravy v Londýne Peter Hendy. Za to, aby sa najprestížnejšie cyklistické podujatie na svete začalo v Londýne, museli Briti zaplatiť 1,5 milióna libier. Zisky však majú náklady vysoko presiahnuť. Otvárací ceremoniál Tour de France sa koná dnes na Trafalgarskom námestí, kde je na programe oficiálna prezentácia. O deň neskôr sa v londýnskych uliciach preteky začnú úvodnou etapou - prológom.

Polední víťazi
2006 Floyd Landis (USA)
2005 Lance Armstrong (USA)
2004 Lance Armstrong (USA)
2003 Lance Armstrong (USA)
2002 Lance Armstrong (USA)
2001 Lance Armstrong (USA)
2000 Lance Armstrong (USA)
1999 Lance Armstrong (USA)
1998 Marco Pantani (Tal.)
1997 Jan Ullrich (Nem.)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 09:16