StoryEditor

Kráľom motoriek je Austrálčan Stoner

24.09.2007, 00:00
Austrálsky motocyklista Casey Stoner získal tri preteky pred koncom šampionátu v "kráľovskej" triede MotoGP svoj prvý majstrovský titul. Vo veku necelých 22 rokov sa stal druhým najmladším majstrom sveta v najsilnejšej triede v histórii.

Za titul vďačí najmä zaváhaniu svojho najväčšieho konkurenta, päťnásobného šampióna Valentina Rossiho, ktorý mal štyri kolá pred koncom Veľkej ceny Japonska kolíziu a skončil až na 13. mieste. Stoner, jazdiaci na Ducati, prišiel do cieľa šiesty a pred Rossim má nedostižný - 83-bodový náskok. "Je to skvelý pocit získať titul, najmä keď som prekonal Valentina Rossiho, ktorý je jedným z mojich vzorov," vyhlásil nový šampión.

Štart novej motocyklovej éry
Pre nového majstra sveta je prebiehajúca sezóna iba druhou v jeho krátkej kariére. Stoner však v tomto ročníku dominoval, zvíťazil v ôsmich Veľkých cenách a s nedostižným náskokom vedie celkové poradie. "Teraz už môžem čestne vyhlásiť, že prežívame začiatok novej éry," uviedol šéf tímu Ducati Livio Suppo. Ešte nikdy vo viac ako 50-ročnej motocyklovej histórii nepredviedol pretekár to, čo sa podarilo Stonerovi. V minulom roku bol nováčikom v MotoGP a nezvíťazil v jedinom závode - vo svojej druhej sezóne sa už teší z majstrovského titulu. "Casey je najlepším pretekárom tohto roka. Všetci vedeli, že dokáže byť rýchly, ale nikto nečakal, že sa stane šampiónom už v tomto roku," hovorí Suppo. Uznania sa dočkal aj od talianskej motocyklovej superhviezdy Valentina Rossiho. "Gratulujem mu k titulu, je to skvelý súper," skonštatoval Rossi.

Koniec japonskej dominancie
Radosť talianskej motocyklovej stajne Ducati bola dvojnásobná. Okrem nového majstra sveta získala aj Pohár konštruktérov. "Bez pochybností, je to najlepší deň môjho športového života," tešil sa šéf Ducati Livio Suppo. Taliansky tím tak prerušil viac ako tridsaťročnú éru víťazstiev japonských motocyklov, ktoré v najsilnejšej kubatúre dominovali nepretržite od roku 1974. V tomto roku sa Honda, Yamaha, Suzuki či Kawasaki musia uspokojiť s umiestnením od 2. do 5. miesta celkového poradia. "Je to niečo špeciálne a neuveriteľné. Sme hrdí a splnili sa nám najtajnejšie sny," dodal Suppo.

Šampión má slovenskú rodinu
Austrálčan Casey Stoner nie je zaujímavý iba tým, že je druhým najmladším motocyklovým majstrom sveta. Má 18-ročnú manželku Adrianu, ktorej korene siahajú až na Slovensko, presnejšie do Bernolákova. Tam žili jej rodičia Ján a Vlasta Tuchyňovci až do roku 1982. Vtedy sa rozhodli emigrovať do Austrálie. Adriana sa narodila až o sedem rokov neskôr, a preto za svoj domov považuje austrálske mesto Adelaide. So Stonerom sa stretla prvýkrát, keď mala štrnásť rokov. Ako diváčka sledovala motocyklové preteky a požiadala o štyri roky staršieho Stonera o podpis. O dva roky sa začali stretávať a ich vzťah vyvrcholil svadbou, ktorá sa konala na začiatku tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 01:50