StoryEditor

Najlepším futbalistom Slovenska je Škrtel

03.02.2008, 23:00
Víťazom ankety Slovenského futbalového zväzu a denníka Pravda -- Futbalista Slovenska 2007 sa stal najdrahší obranca v histórii a prvý Slovák v najslávnejšom anglickom klube FC Liverpool, Martin Škrtel. Po Dušanovi Tittelovi a Vladimírovi Labantovi sa stal iba tretím slovenským obrancom, ktorý získal v 15--ročnej histórii ankety toto prestížne ocenenie.

Víťazom ankety Slovenského futbalového zväzu a denníka Pravda -- Futbalista Slovenska 2007 sa stal najdrahší obranca v histórii a prvý Slovák v najslávnejšom anglickom klube FC Liverpool, Martin Škrtel. Po Dušanovi Tittelovi a Vladimírovi Labantovi sa stal iba tretím slovenským obrancom, ktorý získal v 15-ročnej histórii ankety toto prestížne ocenenie.

Rok plný zvratov
V poslednej ankete o Najlepšieho futbalistu Slovenska skončil Martin Škrtel druhý za útočníkom nemeckého Norimbergu Róbertom Vittekom. Od včera je kráľom nášho futbalu minimálne na jeden rok práve on a zaslúžene. "Mojím favoritom na zisk tohto ocenenia bol ešte predtým, ako sa stal hráčom FC Liverpool," hovorí reprezentačný kouč Ján Kocian. Škrtel sa stal neoddeliteľnou súčasťou zostavy našej futbalovej reprezentácie, ktorá však bola v minulom roku neúspešná. V kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2008 do Rakúska a Švajčiarska skončila až na štvrtom mieste za Českom, Nemeckom a Írskom. Škrtel odohral v najcennejšom drese osem stretnutí, v ktorých strelil tri góly. Patril medzi našich najlepších hráčov, nezabudnuteľný bol najmä jeho výkon v predposlednom kvalifikačnom dueli v Prahe proti Česku. V ňom sebavedome ustrážil českého "obra" Jana Kollera. "Reprezentácia svoje stretnutia nezvládla, nepostúpili sme," priznal Škrtel. Oveľa väčšiu radosť robil sebe aj slovenským fanúšikov v ruskom Zenite Petrohrad, s ktorým v minulom roku získal majstrovský titul. "Bolo to neuveriteľné, čo sme dokázali. Prvýkrát sa mi s nejakým mužstvom podarilo vyhrať ligovú súťaž," uviedol Škrtel. Za ruského šampióna odohral v minulom roku 28 stretnutí, z toho päť v Pohári UEFA a patril medzi jeho najlepších hráčov. Stihol však prežiť aj nepríjemné chvíle. "Dva mesiace som nemohol hrať pre nepríjemné zranenie hlavy. Našťastie v závere sa všetko na dobré obrátilo," skonštatoval Škrtel.

Liverpool mu skrátil voľno
Jeho sebavedomie, perspektíva, a hlavne získané skúsenosti z ruskej ligy upútali ešte koncom minulého roka najslávnejší anglický klub, 18-násobného majstra Premier League, FC Liverpool. V tom čase bol Škrtel na dovolenke, keďže sezóna sa mu skončila začiatkom decembra. "Rozhodne mi neprekážalo, že som prišiel o týždeň voľna. Ten som, pochopiteľne, oželel, lebo takáto ponuka sa neodmieta," hovorí Škrtel. Tréner anglického giganta, Španiel Rafael Benitez, si taktiež pochvaľoval výkony nášho reprezentanta. Osobne ho bol sledovať v kvalifikačnom dueli proti Česku aj v Pohári UEFA, kde sa Zenit predstavil na pôde mestského rivala FC Liverpool, Evertonu. "Najviac ma na ňom okúzlilo jeho obrovské sebavedomie na trávniku a výborný prehľad v hre. Ako futbalista má pred sebou ešte celú kariéru, a to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa ho snažil získať do nášho klubu," povedal o najlepšom futbalistovi Slovenska na rok 2007 Benitez.

PREHĽAD VÍŤAZOV
2007 -- Martin Škrtel
2006 -- Róbert Vittek
2005 -- Marek Mintál
2004 -- Marek Mintál
2003 -- Vladimír Janočko

Výsledky ankety
1. Martin Škrtel (Liverpool)
2. Marek Hamšík (Neapol)
3. Marek Čech (Porto)
4. Stanislav Šesták (Bochum)
5. Róbert Vittek (Norimberg)

01 - Modified: 2003-07-07 07:32:26 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 7. 7. 2003
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 23:27