StoryEditor

Košický hokej mieri do Česka

15.04.2014, 23:59
Klub z východu si už podal prihlášku do ligy k našim západným susedom. Ich podmienkou však je, aby im boli uhradené náklady na cestovanie.

Po Slovane môže prísť hokejová extraliga aj o svoj druhý najbohatší klub. HC Košice rozbehol rokovania o tom, že by od budúcej sezóny hral v českej extralige. „O záujme Košíc vieme, klub si do najvyššej českej súťaže podal prihlášku,“ potvrdil informáciu pre HN viceprezident Českého hokejového zväzu Petr Bříza. Samotný klub sa zatiaľ k týmto snahám nevyjadruje. „Momentálne hráme finále extraligy, preto tieto veci nebudem komentovať,“ reagoval Juraj Mondík, prezident košického klubu a generálny manažér nákupných činností v spoločnosti U. S. Steel, najväčšom sponzorovi klubu.

Aj keď Košice pred necelými troma rokmi s podobnou snahou pohoreli, Bříza vidí ich možnosti reálne. On aj kluby však od nášho klubu budú požadovať kompenzácie. „Podmienkou je to, aby klub HC Košice uhradil náklady súvisiace s cestovaním a ubytovaním českých tímov pri zápasoch v Košiciach,“ povedala HN hovorkyňa klubu z Karlových Varov Hana Petrželková.

 

Opatrne sa na adresu účasti Košíc v českej extralige vyjadril aj klub z ďalšieho západočeského mesta Plzne. „S účasťou zahraničných tímov je pomerne veľký organizačný a logistický problém vrátane financovania všetkých nákladov,“ tvrdí Martin Straka, generálny manažér českého extraligového klubu HC Škoda Plzeň. Vedenie českej ligy tak už v podmienkach prijatia Košičanom stanoví, aby sa zaručili za to, že české kluby na ich príchod nedoplatia. Podľa Břízu pôjdu do projektu len v prípade, ak to bude pre české kluby ekonomicky výhodné.

Ak by však Košičania finančné straty pokryli, prestupu by už nič brániť nemuselo. „Myslíme si, že tím Košíc bude pre súťaž prínosom tak zo športovej, ako aj spoločenskej stránky,“ dodala Petrželková. Tá upozorňuje aj na to, že vyriešiť by sa mali aj niektoré ďalšie okolnosti projektu. Napríklad to, čo by sa stalo, ak by Košice neprešli barážou o extraligu. „Či klub zostúpi do prvej českej ligy, alebo sa vráti späť do slovenskej extraligy,“ dodala Petrželková.

Rozhodnúť môže titul

O tom, či si Košičania nakoniec českú extraligu zahrajú, rozhodne sa až po finále. „Na valnom zhromaždení po skončení tejto sezóny sa tým budeme zaoberať,“ dodal Bříza, podľa ktorého je projekt reálny. Podľa informácií HN môže zavážiť práve výsledok finálovej série. Ak by oceliari nakoniec Nitre podľahli, z projektu nemusí byť nič. Súčasný stav série je pritom vyrovnaný 2:2 a ďalším zápasom pokračuje vo štvrtok.

Ďalšia rana extralige

Ak by najvyššiu slovenskú súťaž opustil po Slovane aj druhý najúspešnejší a najbohatší klub, dostala by sa ešte do väčších problémov než dnes. „Jej kvalita by sa znížila. Lepší hráči by stratili motiváciu a ešte vo väčšom by si hľadali angažmán v zahraničných ligách,“ myslí si Jozef Daňo, bývalý slovenský reprezentant a dnes generálny manažér Dukly Trenčín. Podľa Daňa je dnes v slovenskom hokeji nedostatok peňazí. Ten brzdí napríklad aj modernizáciu štadiónov, ktorá bráni tomu, aby sme mohli vytvoriť s Českom aj spoločnú hokejovú ligu. „Dnes majú vyhovujúce štadióny Košice a Poprad. Ak by sme ich mali aspoň šesť, mohli by sme s Čechmi začať diskutovať,“ dodal Daňo.

Zástupcovia extraligy sa dnes budúcnosti súťaže po prípadnom odchode Košíc nevenujú. „Neviem o tom a ani to neriešim. Teraz máme finále play-off,“ povedal HN Vladimír Paštinský, šéf spoločnosti Pro-Hokej, riadiaceho orgánu najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

01 - Modified: 2006-04-07 10:21:00 - Feat.: 0 - Title: Oba finálové hokejové zápasy v Poprade vypredané
01 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 11:26:04 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Dobré správy. Fehérváry posilní Slovensko, k tímu sa pripojí v pondelok 04 - Modified: 2024-04-30 14:43:42 - Feat.: - Title: Slovenskí hokejisti do 18 rokov suverénne porazili Nórov 11:1, postupujú do štvrťfinále 05 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 00:18