StoryEditor

Lebo Ukrajina. Toto sú ďalšie dôvody, prečo sme prehrali so Španielmi

06.09.2015, 00:00

Šanca pre menej známych reprezentantov a šetrenie najlepších na utorňajší duel proti Ukrajine. Aj tieto skutočnosti sa mohli podpísať pod nevýrazný výkon národného tímu. HN sa pozreli na päť dôvodov, prečo Slovensko prehralo na pôde favorizovaného Španielska 0:2.



1. Ukrajina

Už pri čítaní mien našich futbalistov v základnej zostave vyvstala otázka: je to geniálny ťah trénera Jána Kozáka, alebo len šetrí skúsenejších futbalistov na dôležitejší duel? Na lavičke totiž ostali sedieť v národnom tíme ostrieľanejší Viktor Pečovský, Miroslav Stoch, Michal Ďuriš či Adam Nemec. Namiesto nich vybehli na horúcu španielsku pôdu menej skúsení Tesák, Greguš alebo Hrošovský. Faktom je, že vyhrať v utorok nad Ukrajinou bolo a je dôležitejšie, ako uhrať prijateľný výsledok v Španielsku. Tejto teórii nahráva aj fakt, že už po hodine hry odišiel z ihriska Marek Hamšík.

2. Rýchly gól

Slovenské ambície o skalopevnej obrane narušil rýchlo strelený gól súpera. Prišiel len pár sekúnd po superšanci Roberta Maka – už po piatich minútach hry nechal obranca Peter Pekarík za seba zabehnúť Jordiho Albu. Jeden z najmenších hráčov na trávniku hlavičkou nedal Matúšovi Kozáčikovi šancu. Otvárací zásah ešte zvýšil beztak ohromné sebavedomie Španielov, po polhodine už bolo po góle z penalty 0:2 a o víťazovi duelu prakticky rozhodnuté.

3. Chýbajúce opory

Pre zápasové tresty za žlté karty nemohli do zápasu zasiahnuť Martin Škrtel ani Juraj Kucka, zranení sú Vladimír Weiss aj Ján Ďurica – všetko opory národného tímu. No absencia Škrtela bola azda najciteľnejšia. Obranná dvojica Hubočan – Saláta totiž nestíhala vystavovať súpera do ofsajdových pozícii a veľmi často sa ofenzívne esá španielskeho futbalu dostávali za chrbát našej defenzívy. Škrtel, okrem toho že je kapitánom reprezentácie, je aj šéfom obrany. V Španielsku taký chýbal.

4. Španielski umelci

Prehľad Davida Silvu, rýchlosť Jordiho Albu a Pedra, istota v nohách defenzívnych štítov z Realu Madrid a Barcelony – Sergia Ramosa a Gerarda Piquého. O presných a rýchlych prihrávkach či neustálom vírivom pohybe španielskej ofenzíve ani nehovorím. Španieli predviedli takmer dokonalý futbal, a po získaní dvojgólového náskoku sa s loptou už len zabávali a nebolo otázkou či vyhrajú, ale o koľko gólov.

5. Neposlušná lopta

Málokedy poslúchala lopta nohy slovenských futbalistov. Príliš často im pri spracovaní odskakovala, pri odkopoch takmer nikdy nenašla spoluhráča. Samozrejme, časová tieseň slovenských futbalistov vyplývala z aktívneho napádania rýchlych Španielov. Akoby boli hráči "La Furia Roja" mysľou vždy minimálne sekundu pred Slovákmi. Až na samostatný únik Roberta Maka, strelu Mareka Hamšíka či šancu Michala Ďuriša v druhom polčase držali Španieli našich ďaleko od brány Ikera Casillasa.
 

01 - Modified: 2007-09-11 07:30:50 - Feat.: 0 - Title: 9-ročný politik v reklamnom spote
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 23:33