StoryEditor

Laco pre HN: Nakopli sme sa. A chceme uspieť

16.02.2014, 22:59
Rozhovor. Hrdina zo zápasu s Ruskom Ján Laco pre HN:

Tréner Vůjtek vás opäť ako na šampionáte v roku 2012 vytiahol ako tajný tromf. Boli ste vôbec pripravený, že zasiahnete do hry?

Na to som predsa tu. Určite to nie je ľahká situácia, ale odkedy som v Soči, tak som trénoval normálne s tímom a nevidel som žiadny problém zasiahnuť do turnaja.

V kádri máme dvoch brankárov z NHL Haláka a Budaja. Prekvapilo vás, že budete chytať?

Nejako som nad tým nerozmýšľal, keď tréner oznámil, že proti Rusku budem chytať ja, tak od tohto momentu som sa už iba koncentroval na zápas.

A v ňom ste podali fantastický výkon.

Snažil som sa chlapcom pomôcť, ako som najlepšie vedel. Určite to nebol ľahký moment, predsa len sme išli do zápasu po dvoch prehrách.

Na spomínanom šampionáte ste boli hrdinom nášho tímu, teraz však proti vám stáli najlepší ruskí hráči z NHL. Bola to iná situácia?

Zápas bol ťažký, ale sme na olympiáde, tu sa na to takto nepozerá. Každý tím je silný, čo je vidieť aj na výsledkoch. Našou úlohou je pripraviť sa na každého súpera. A hlavne počas zápasu som nestíhal vnímať, či strieľa Malkin, Ovečkin alebo niekto iný. Mal som dosť práce, ale svoju úlohu som zvládol.

Čo rozhodlo o tom, že sme boli Rusom vyrovnaným súperom a získali na olympijskom turnaji po dvoch blamážach prvý bod?

V prvom rade to bolo to, že konečne sme splnili to, čo sme si povedali. Dodržali sme taktiku. Hrali sme výborne v strednom pásme, vykrývali nebezpečných útočníkov. Potom v tretej tretine to už bolo náročné, Rusi do nás neustále búšili a som rád, že som aj ja mohol prispieť svojimi zákrokmi

Po dvoch zápasoch vám už málokto veril. Kde nastala tá zmena, že výkon proti top favoritovi turnaja bol taký kvalitný?

Pre nás je hlavné, že nám tento zápas pomohol psychicky, sme všetci veľmi radi, že sme odohrali dobrý zápas, ktorý nám dodá sebavedomie. Azda sa od neho odrazíme aj v ďalšom priebehu turnaja. Jediná škoda je, že tento zápas po takom dobrom výkone nebol víťazný.

Pred posledným duelom ste mali mať poradu tímu. Pomohlo aj to?

Ako bolo vidieť v zápase, tak určite áno.

O čom ste diskutovali?

Riešili sme veci, ako zlepšiť naše výkony, ako zlepšiť herný prejav, lebo veľmi dobre sme vedeli, že toto nie sú naše optimálne výkony. Hecovali sme sa, povedali sme si, že chceme odohrať dobré zápasy, a vyšlo to. Ďalej sme si povedali taktické veci a uvidíme, ako to pôjde ďalej.

Prvý bod na turnaji spôsobil, že v osemfinálovom zápase uvidíme ďalšiu hokejovú bitku s Českom.

Bude to veľký zápas. Ani jeden z tímov určite nechce prehrať. Takéto zápasy sú vždy vyhrotené a je to veľká prestíž.

Naposledy ste v semifinále na majstrovstvách sveta 2012 výborným výkonom vychytali proti Česku nášmu tímu boj o titul. Spomínate si na to?

Samozrejme, že si na tento zápas spomínam. Ale predsa, toto je iný zápas, sú tu nové mužstvá. My sa v prvom rade musíme čo najlepšie pripraviť. Tento zápas s Ruskom nás nakopol a budeme chcieť uspieť opäť.

A budeme s vami v bráne?

Toto ja neriešim. Ja sa pripravím najlepšie, ako budem vedieť, ale tréneri budú musieť určiť, komu najviac veria.

Vám tréner Vladimír Vůjtek verí. Povedal, že ste podali vynikajúci výkon.

Pre brankára je dôvera trénera veľmi dôležitá a rozhodujúca. Mňa to veľmi teší.

Či už s vami v bráne alebo nie, čo by mohlo na Čechov platiť?

Všetko je o korčuľovaní, budeme uspieť pozorne brániť. Ani my ani Česi nedávajú veľa gólov. Rozhodnú maličkosti.

 

Názor odborníka

Richard Kapuš, bývalý hokejový reprezentant, pre HN:

V zápase s Ruskom podali chalani veľmi dobrý, zodpovedný výkon, aký by mali podávať každý zápas. Proti takému silnému súperovi, akým je Rusko, sa iný hokej nedá ani hrať, len poctivo brániť a z minima vyťažiť maximum. Bohužiaľ sa nám nepodarilo dať gól, ale do ďalšieho zápasu sme ukázali, že vieme hrať proti ťažkým súperom. Keď k tomu pridáme ešte dôraz v koncovke a bude pri nás aj šťastie, myslím si, že môžeme byť úspešní. Rusi dnes neboli až takí výrazní, pretože sme im to nedovolili. Sú neskutočne silní, hrajú doma, ale my sme im znemožňovali ich známe rýchle protiútoky a kombinačný hokej. Dobre sme sa vracali a prehusťovali priestor. Inú taktiku nemôžeme zvoliť ani proti Čechom. Nemáme takú útočnú silu, ako napríklad Rusi alebo niektoré iné mužstvá. Taktika je na trénerovi, ale ja nevidím dôvod, aby niečo menil. Navyše Česi sú tiež veľmi silný tím a majú silnú ofenzívu. Je tam Plekanec či Jágr a mnohí ďalší. Pustiť sa s nimi do otvoreného boja hore-dolu by bola pre nás konečná. Zostáva nám zodpovedná obrana a vyrážanie do rýchlych protiútokov a pokúsiť sa vyťažiť z minima maximum.

 

01 - Modified: 2006-01-25 06:23:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerka práce s primátorom Bratislavy koordinovala pomoc ľuďom bez domova 02 - Modified: 2006-01-25 07:29:00 - Feat.: 0 - Title: Pápež Benedikt XVI. zverejní prvú encykliku
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-09-05 12:52:47 - Feat.: - Title: Hádky v Liptovskom Mikuláši chce vyriešiť bývalý brankár. Ján Laco kandiduje na primátora
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 15:42