StoryEditor

Ťažká skupina pre Slovensko. Narazíme na Anglicko aj Rusko

12.12.2015, 14:09
Autor:
TASRTASR
Zverenci tréneri Jána Kozáka už spoznali súperov na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku.

Žreb skupín na EURO 2016

A-skupina: Francúzsko, Rumunsko, Albánsko, Švajčiarsko
B-skupina: Anglicko, Rusko, Wales, SLOVENSKO
C-skupina:
Nemecko, Ukrajina, Poľsko, Severné Írsko
D-skupina: Španielsko, Česko, Turecko, Chorvátsko
E-skupina: Belgicko, Taliansko, Írsko, Švédsko
F-skupina: Portugalsko, Island, Rakúsko, Maďarsko


Slovenskí futbalisti sa na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku stretnú v základnej B-skupine s Anglickom, Walesom a Ruskom. Prvý duel odohrajú zverenci trénera Jána Kozáka s Walesom v Bordeaux (sobota 11. júna), následne ich čakajú Rusko v Lille (streda 15. júna) a Anglicko v Saint-Étienne (pondelok 20. júna). Rozhodol o tom sobotňajší žreb finálového turnaja EURO 2016 v Kongresovom paláci v Paríži.

V otváracom zápase XV. kontinentálneho šampionátu sa stretne organizátor Francúzsko s Rumunskom v piatok 10. júna v Saint-Denis. Slovákov pri ich prvej účasti na EURO v ére samostatnosti poslala do skupiny ruka Gréka Angelosa Charisteasa a pozíciu B4 určila ruka Antonína Panenku. SR sa na turnaj prebojovala z 2. miesta kvalifikačnej C-skupiny, ktorú vyhrali obhajcovia Španieli, ktorí majú spolu s Nemeckom na konte rekordné tri tituly majstrov kontinentu.

Slovenskú reprezentáciu ťahali z tretieho výkonnostného koša. V ňom boli aj Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko a Maďarsko a tí teda automaticky nepripadali do úvahy ako súperi Slovenska v skupine. Daná bola pozícia A1 pre usporiadateľa "Les Bleus". Žreb mal pod palcom generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, pri 90-dňovej suspendácii prezidenta Michela Platiniho momentálne muž číslo 1 v UEFA, resp. kandidát na post prezidenta FIFA.


Prvýkrát sa na šampionáte predstaví rekordných 24 tímov namiesto doterajších 16. Oproti predošlým majstrovstvám Európy sa tak zvýši počet zápasov o 21 na celkových 51 duelov. Okrem Slovenska zažijú debut na kontinentálnom fóre tímy Islandu, Walesu, Albánska a Severného Írska. Rekordérom v počte účasti na ME je Nemecko, ktoré vo Francúzsku absolvuje už dvanásty turnaj.

Na EURO 2016 je spolu šesť základných skupín (A-F), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas. Šampión si automaticky vybojuje miestenku na Pohár konfederácií 2017, ktorý ako generálku pred nadchádzajúcimi MS organizuje Rusko.

Finálový turnaj EURO 2016 sa začína v piatok 10. júna o 21.00 h otváracím súbojom na Stade de France, finále je na programe presne o mesiac 10. júla na tom istom štadióne. Stretnutia majstrovstiev starého kontinentu bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice).

Na žrebe reprezentovala Slovensko osemčlenná delegácia v zložení prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, prvý viceprezident SFZ a zároveň šéf Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla, asistent hlavného trénera slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič, technický vedúci A-tímu SR Róbert Tomaschek, vedúci medzinárodného a organizačného oddelenia SFZ Peter Pálenčík, bezpečnostný manažér SFZ Peter France a hovorca SFZ Juraj Čurný.

Reakcie na žreb

 

Ján Kozák, tréner SR (zdroj: RTVS): "Anglicko je atraktívny súper, v kvalifikácii vyhral všetkých 10 zápasov. Je to kolíska futbalu, pre divákov to určite bude atraktívny duel a pre nás veľká výzva. S Ruskom sme hrali prípravný zápas pred MS 2014, v ktorom sme prehrali 0:1. Rusi majú skúsené mužstvo, najmä v defenzíve hrajú dlho spolu, ale pre nás je to z druhého koša prijateľný súper. Na minulých šampionátoch malo kolísavú formu, takže si myslím, že sa s Rusmi dá hrať. Wales som si osobne neželal. Je to mužstvo, ktoré hrá s obrovským nasadením a má hráčov, ktorí vedia rozhodnúť zápas. Verím, že sa na jednotlivé súboje dobre pripravíme, s ich poradím som spokojný. Ja osobne sa teším, verím, že aj fanúšikovia, ktorí nás prídu v hojnom počte podporiť."

Marek Hamšík, stredopoliar SR (zdroj: www.marek-hamsik.sk): "Zloženie skupiny sa mi pozdáva, mohli sme dopadnúť aj horšie. Som rád, že s Anglickom sa stretneme až v poslednom zápase skupiny. Avšak až v priebehu turnaja sa uvidí, či to bude naša výhoda, alebo nevýhoda. Dôležitý bude vstup do šampionátu."

Róbert Mak, stredopoliar SR (zdroj: www.robertmak.sk): "Je jasné, že každý náš súper je veľmi kvalitný. Pôjdeme od zápasu k zápasu, veľmi sa teším na všetky stretnutia. Keď budeme hrať tak, ako v kvalifikačných dueloch, tak všetko je možné. Som rád, že posledný duel hráme práve s Anglickom. Máme silné mužstvo, čo sme dokázali v posledných mesiacoch, takže nemusíme sa báť nikoho."

Peter Pekarík, obranca SR (zdroj: RTVS): "Spokojnosť so žrebom je v mojom prípade minimálna. Dostali sme veľmi ťažkú skupinu. Z prvého koša máme Anglicko, ktoré prešlo kvalifikáciou ako nôž maslom. Angličania majú top hráčov z Premier League, je to jasný favorit skupiny. Z druhého koša sme dostali veľmi silné Rusko, s ktorým sme odohrali niekoľko ťažkých zápasov, naposledy v máji minulého roka v Petrohrade. Je to skúsené mužstvo s vysokou kvalitou. Keď majú Rusi svoj deň, dokážu zdolať každého. Aj Wales je ťažkým protivníkom, tento tím je, rovnako ako my, debutantom na šampionáte a bude sa chcieť ukázať. Jeho najväčšou hviezdou je Gareth Bale, na neho si budeme musieť dať najväčší pozor. Naším cieľom je postup zo skupiny, nechceme do Francúzska iba cestovať a odohrať tam tri zápasy."

Štefan Tarkovič, asistent trénera (zdroj: RTVS): "Či môžeme byť spokojní so žrebom ukáže až samotný šampionát. Pre nás je hlavné, aby sme pripravili naše mužstvo a hráčov čo najlepšie, a aby sme mohli odohrať s každým súperom dobrý zápas. So všetkými tromi sme sa už stretli. Tieto tímy majú svoju kvalitu, nebudú to ľahké zápasy. Ťažko povedať, či toto poradie bude výhoda alebo nevýhoda. Asi je lepšie hrať na úvod proti papierovo slabšiemu súperovi, ale nemyslím si, že zápas s Walesom bude nejako ľahší ako s ostatnými. Samozrejme, musíme tam ísť s nejakým cieľom. Ísť tam s tým, že nepostúpime, by bol minimalistický cieľ."


Jozef Vengloš, bývalý tréner SR: "Majstrovstvá Európy sú významnou súťažou a podľa toho sme ani nemohli očakávať, že žreb bude ľahký. Verím, že pri dobrej športovej forme môže mužstvo Jána Kozáka ašpirovať na postup zo skupiny. No už samotná skutočnosť, že budeme účastníkmi tohto veľkolepého turnaja, je veľkým úspechom. Určite je dobré, že sme sa vyhli Španielom a Nemecku, ale aj Anglicko je silný protivník. Rusi majú kvalitný, veľmi skúsený tím, ktorý hrá už dlhšiu dobu pohromade. My však máme tiež dobré mužstvo. Opakujem, rozhodujúcim faktorom bude športová forma."

Dušan Radolský, bývalý reprezentačný tréner SR: "Ja si myslím, že to nie je ľahká skupina. Mohli sme však dopadnúť aj horšie, keby sme dostali Nemecko alebo Španielsko. Sú to majstrovstvá Európy, kde už niet slabého súpera, takže treba žreb rešpektovať. Nemáme čo stratiť. Osobne si myslím, že máme šancu na postup. Som optimista."

Jozef Jankech, bývalý tréner SR: "Skupiny sú všetky ťažké, slabý súper sa na majstrovstvá Európy nemá šancu dostať. Na druhej strane môžeme byť spokojní, že sme sa nedostali do jedného zoskupenia spolu so Španielskom, Tureckom a Chorvátskom, v ktorom si zahrajú Česi. To je podľa mňa "skupina smrti". Začíname s Walesom, podľa papierovej formy by to mal byť najslabší tím v našej skupine, verím, že nad ním by sme mohli vyhrať. Anglicko vyhralo v kvalifikácii všetky zápasy, pre nás je to aj historicky nepríjemný súper, s ktorým nemáme dobrú bilanciu. Toto konštatovanie už neplatí o Rusku, ktorého hra nám celkom vyhovuje. Pokiaľ sa naším hráčom budú vyhýbať zranenia a pocestujeme do Francúzska v najsilnejšom zložení, máme kvalitu na to, aby sme postúpili zo skupiny."

Jozef Barmoš, bývalý asistent trénera reprezentácie SR: "Myslím, že naša skupina je v poriadku, na pohľad vyzerá hrateľne. Z prvého koša som si prial Portugalsko namiesto Anglicka, ale inak som absolútne spokojný. Vyhli sme sa Španielsku, Nemecku a Ukrajine, čo bolo dôležité."

01 - Modified: 2007-12-05 14:20:00 - Feat.: 0 - Title: Produktivita vo výrobe v USA rastie, mzdy klesajú
01 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 02:58