StoryEditor

Cieľom udomácniť sa vo svetovej špičke

04.11.2004, 23:00
Rozhovor so slovenskou zjazdárkou Veronikou Zuzulovou

Minulý týždeň ste ukončili na rakúskom ľadovci Hintertux európsku časť prípravy pred novou sezónou. Ako ste spokojná s vašou súčasnou formou?
-- Pred začiatkom sezóny sa cítim výborne. S prípravou som nadmieru spokojná, zmenila som trochu postoj na lyžiach a zlepšila som sa aj kondične. Z pretekárok, s ktorými som trénovala, ma prekonala iba Fínka Tanja Poutiainenová. Tá bola rýchlejšia v dvoch zo štyroch jázd, inak som všetky ostatné pretekárky zdolávala. Myslím si, že na tom nie som s výkonnosťou zle a už sa nemôžem dočkať, kedy začnem súťažiť.
Začiatok prípravy poznamenali problémy spojené so zisteniami finančnej kontroly, po ktorej ministerstvo financií pozastavilo tok štátnych dotácií do Slovenského lyžiarskeho zväzu. Ako ste vnímali tento fakt?
-- Týmto problémom som sa snažila vyhýbať a aj otec sa to snažil všetko riešiť mimo mňa. Niektoré negatívne informácie sa však, samozrejme, dostali aj ku mne. Brala som ich však s rezervou, takže to na mne nenechalo žiadne stopy.
Čo vás ešte čaká pred prvými tohtosezónnymi pretekmi Svetového pohára v slalome, ktoré sú na programe 27. novembra v americkom Aspene?
-- Už v najbližší pondelok odlietam spolu s realizačným tímom na dva tréningové týždne do lyžiarskeho strediska Loveland v štáte Colorado. Pred úvodnými pretekmi Svetového pohára si ešte otestujem formu na dvoch slalomoch kategórie FIS v Breckenridgi.
V minulom ročníku ste skončili v celkovom hodnotení SP v slalome na výbornom pätnástom mieste a po prvýkrát v kariére ste sa dostali v pretekoch SP na stupne víťazov (3. miesto v Zwieseli). Aké méty chcete prekonať v tejto sezóne?
-- Mojím cieľom je udomácniť sa vo svetovej špičke. Rada by som obhájila umiestnenie z minulej sezóny, čo znamená, že sa chcem udržať v elitnej slalomovej pätnástke. Teraz budem mať ešte väčšiu šancu než som mala v minulej sezóne, pretože budem štartovať s nižším číslom, čo mi zaručí, že budem jazdiť na veľmi dobrých tratiach.
Slovensko nepatrí medzi typicky lyžiarske krajiny. Ako sa na vaše úspechy pozerajú vaše súperky?
-- Vo väčšine prípadov lyžiarske veľmoci nie sú veľmi rady, keď sa medzi nimi "motajú" pretekárky z takýchto malých krajín, v ktorých lyžovanie nie je na prvom mieste. Sú však aj výnimky, napríklad suverénka minulej sezóny Švédka Anja Pärsonová ocenila, že sa v takýchto podmienkach, ktoré sa vôbec nepribližujú ich štandardu, dokážeme prebojovať medzi špičku.
V obrovskom slalome ste zatiaľ výraznejšie výsledky nedosiahli. Čím to je, že sa v tejto disciplíne nedokážete presadiť?
-- Obrovský slalom má úplné iné oblúky ako slalomový a ja sa zatiaľ neviem do nich optimálne trafiť, aby som nestrácala rýchlosť. Už som si aj poplakala, že mi to nejde, ako by som chcela. V poslednom čase som sa však zlepšila aj v obráku, no najskôr musím jazdiť Európsky pohár, aby som si vyjazdila potrebné body na štart vo Svetovom pohári.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 21:08