Reuters
StoryEditor

V úvodnom zápase ME víťazom Francúzsko, domácich spasil Payet

10.06.2016, 22:57
Autor:
TASRTASR
Francúzski futbaloví reprezentanti vyhrali nad Rumunskom 2:1.

Francúzska futbalová reprezentácia otvorila v piatok domáce majstrovstvá Európy víťazstvom 2:1 nad Rumunskom. Úvodný zápas turnaja sa hral na parížskom predmestí Saint-Denis a priniesol zaujímavý futbal s vynikajúcim individuálnym výkonom Dimitri Payeta, autora víťazného gólu i prihrávky na prvý zásah šampionátu.

Druhý zápas A-skupiny odohrajú Albánci so Švajčiarmi v sobotu o 15.00 v Lens. Francúzi sa v druhom kole základných skupín stretnú v stredu o 21.00 v Marseille s Albánskom, o tri hodiny skôr sa v Paríži odohrá duel Rumunsko - Švajčiarsko.

A-skupina - 1. kolo:

Francúzsko - Rumunsko 2:1 (0:0)

Góly: 57. Giroud, 89. Payet - 65. Stancu (11m), rozhodovali: Kassai - Ring, Tóth (všetci Maď), ŽK: Giroud - Chiriches, Rat, Popa, 80.100 divákov (vypredané).

Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Rami, Evra - Pogba (77. Martial), Kante, Matuidi - Griezmann (66. Coman), Giroud, Payet (90.+1 Sissoko)

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat - Stanciu (72. Chipciu), Hoban, Pintilii - Popa (82. Torje), Stancu - Andone (61. Albec)

Úvodné sekundy šampionátu priniesli nečakane dramatické momenty pred bránkou favorita. Rumuni na neho vytiahli mimoriadne aktívny pressing a v 5. minúte sa po rohu zrodila prvá situácia turnaja, ktorú zaznamenajú širšie anály - Lloris zlikvidoval obrovskú šancu Stancua z pár krokov.

Až ďalšie schémy a pohyby hráčov dešifrovali priority oboch tímov. Domáci vo veľkolepej atmosfére dostali v 9. minúte budíček v podobe piskotu obecenstva pri zdĺhavej rozohrávke a vzápätí mal hlavičkovú príležitosť Giroud. Ani potom nenastal uragán kombinácií a technických fintičiek, čo Francúzom neumožnil trojvrstvový val Rumunov, pripomínajúci účinné pohyblivé hradby z dobyvateľských čias.

Rumuni sa postupne úplne stiahli a Payet s Pogbom sa pri nečakanom vypojení Matuidiho pokúšali svojej hroty nachádzať pri prelínaní strán, pričom Pogba často operoval aj ako stredový špílmacher. Giroud s Griezmannom si často akoby prekážali, no aj tak mali v prvom polčase každý dve nebezpečné zakončenia. V 14. minúte Pogba skvele našiel na rohu päťky Griezmanna a ten na dvakrát trafil žrď.

Zakončil tak pomerne zaujímavú prvú štvrťhodinu ouvertúry ME. Francúzsky útočník potom po 20 minútach všeobecných rozpakov takmer premenil výbornú prudkú prihrávku Payeta a po góle volal aj nadstavený čas, v ktorom nekrytý v strede vápna neotvoril hlavičkou skóre Giroud.

Po obrátke sa udiali podobné veci ako na začiatku prvého polčasu. V 47. minúte mal obrovskú šancu Stancu a onedlho sa v dobrej pozícii opäť nepresadil Giroud. v 57. minúte najtvorivejšie duo zápasu predviedlo dovtedy najkrajšiu akciu - Payet parádne našiel na šestnástke Pogbu a jeho volejovú delovku parádne vyrazil Tatarusanu.

Rumunský brankár však vzápätí zaváhal. Payet si prebehol na opačnú stranu, aj odtiaľ poslal výborný center a Giroud na hranici faulu vo výskoku hlavou zaznamenal prvý gól šampionátu. Francúzi pokračovali v snažení, ale Rumuni podchvíľou kontrovali a vďaka nezodpovednému zákroku Evru sa dostali z ničoho nič k jedenástke.

Stancu svoju tretiu veľkú šancu zápasu využil a vyrovnal na 1:1. Tréner Deschamps potom postupným vystriedaním svojich hviezd mladíkmi zdynamizoval priestory viac do krídiel, lenže Rumuni vycítili šancu na prieniky a defenzívne rady súpera nechávali v strehu.

Stedopoliari Kante a Matuidi sa ešte viac vytratili a nechali všetko na kvarteto vpredu. A jeden z nich a príznačne najinšpiratívnejší hráč zápasu previedol víťaznú akciu - Payet spoza šestnástky zavesil technickou strelou nechytateľný vinkel a vzápätí sa aj on posadil na lavičku k už skôr vystriedaným Griezmannovi a Pogbovi.

V závere mal ešte šancu Sissoko a Francúzi si plný bodový zásah odkontrolovali.

01 - Modified: 2024-05-02 13:19:09 - Feat.: - Title: Silné búrky, ktoré sa prehnali nad Francúzskom, zničili časť viníc v Burgundsku 02 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 03 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 04 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník 05 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 10:51