StoryEditor

Interliga hádzanárov sa skončila krachom

Po piatich rokoch existencie sa skončí po dohratí súčasného ročníka spoločná česko-slovenská interliga hádzanárov. Od sezóny 2005/2006 sa budú opäť hrať v oboch krajinách samostatné domáce súťaže. Rozhodol o tom výkonný výbor Českého zväzu hádzanej (ČSH).

Ženská interliga by mala naďalej pokračovať. "Dospeli sme k názoru, že z hľadiska perspektívy najvyššej českej mužskej súťaže bude lepšia samostatná cesta, teda bez spojenia so slovenskými klubmi," povedal predseda ČSH Jaroslav Chvalný. Výkonný výbor začal pracovať na novej štruktúre mužských súťaží na sezónu 2005/2006, ktorá by sa mala predložiť na schválenie Rade ČSH 27. novembra. "Na prípravu samostatnej súťaže nás prinútili posledné impulzy okolo diania v súťaži. Či už to bolo odstúpenie klubov na poslednú chvíľu, odchod najlepších hráčov do zahraničia v spojitosti so zmenou legislatívy po vstupe do Európskej únie alebo hodnotenie z hľadiska marketingových partnerov. Každý odklad by situáciu nieže neriešil, ale v niektorých aspektoch aj zhoršil," komentoval rázny krok Chvalný.
Tesne pred začiatkom súčasného ročníka sa z Interligy odhlásil pre finančné problémy druhý najlepší český tím uplynulej sezóny Allrisk Praha. Už v júni odstúpila Trnava a podmienky na štart nesplnil ani ZHK Prešov, ktorý ju mal nahradiť. Piaty ročník sa preto hrá len za účasti štrnástich tímov. Za samostatnú českú súťaž sa vyslovila aj väčšina českých klubov. "Vyčerpali sa všetky možnosti, ako by mohla interliga marketingovo a mediálne uspieť. Vystriedali sa najrôznejšie modely od plne profesionálnej ligy po súčasný režim fungovania, napriek tomu sa nepodarilo prísť do prosperujúceho štádia," hovorí Chvalný.
Ďalším motívom návratu k samostatnej lige je podľa neho snaha podporiť bývalé hádzanárske bašty Plzeň, Jičín, Lovosice, Třeboň, Ostrava alebo Zlín. "Pri existencii spoločnej súťaže sa dostali do izolácie," povedal predseda zväzu, ktorý je však za zachovanie ženskej extraligy. "Podmienky spoločnej ženskej súťaže sú v marketingovej oblasti úplne odlišné. Táto liga navyše po necelej trojročnej existencii ešte nevyužila všetky svoje možnosti," dodal na záver Chvalný.

Prešov chce hrať v českej lige
Hádzanári úradujúceho slovenského majstra z Tatrana Prešov budú možno v novej sezóne účinkovať v českej alebo maďarskej najvyššej súťaži. Ich majiteľ Miloslav Chmeliar takmer bezprostredne po oznámení definitívy o zrušení HIL podnikol prvé kroky, ktoré by mali v budúcnosti vyústiť do kúpy licencie pre ligu v jednej zo susedných krajín. "Zánik HIL je už nezvratný, Česi sa už nedajú prehovoriť. Preto uvažujem o tom, či si nekúpiť miesto v českej lige. Raz taký veľký národ, raz toľko hráčov - tá súťaž bude kvalitnejšia ako na Slovensku. Pokiaľ to budú akceptovať, skúsime to. Moji známi už urobili prvé pokusy pre vstup do maďarskej ligy. Musíme sa snažiť o kvalitnejšiu súťaž, lebo ak by sme mali hrať iba slovenskú ligu, tí najkvalitnejší hráči určite pôjdu preč," reagoval Chmeliar.

Zánik ligy neprinesie nič dobré

S prezidentom Slovenského zväzu hádzanej Pavlom Derfényim
Ako vnímate verdikt Českého zväzu hádzanej, ktorý rozhodol o zániku mužskej interligy?

- Som z toho veľmi sklamaný, pretože nevidím dôvod, prečo by spoločná súťaž nemohla pokračovať. Funkcionári českého zväzu hádzanej nám stále nepovedali konkrétne dôvody, prečo sa tak rozhodli. Koncom týždňa by mali pricestovať do Bratislavy a prezradiť nám, čo ich viedlo k tomuto rozhodnutiu.

Je vôbec v ich kompetencii, aby zrušili spoločnú súťaž?
- Na to, aby liga naďalej pokračovala, je potrebná spolupráca oboch zainteresovaných strán. Ťažko môžeme niekoho nútiť, a preto treba ich rozhodnutie iba rešpektovať. Nič iné v tejto chvíli ani robiť nemôžeme.
V českej tlači sa objavili informácie, že mužská súťaž už prestala byť pre ich stranu atraktívna...
- Nepoznám konkrétny dôvod, preto ťažko môžem na ich vyjadrenia reagovať. Počul som už aj taký výrok, "že Slovákom sme už dosť pomohli a teraz sa treba starať o seba". Uvidíme, aké dôvody nám koncom týždňa predostrie česká strana. Sám som na to zvedavý.

Čo bude znamenať zánik spoločnej ligy?
- Nič dobré. Som presvedčený, že úroveň oboch líg klesne, kluby nebudú mať potrebnú motiváciu a to sa môže negatívne prejaviť aj na reprezentácii.

Môže podobný osud postihnúť aj ženskú spoločnú súťaž WHIL?
- Všetky české ženské kluby zatiaľ vyhlasujú, že majú v pláne pokračovať, preto pevne dúfam, že to tak aj bude. Ale stať sa môže hocičo. Pred niekoľkými týždňami som dostal z českej strany informáciu, že mužská súťaž bude isto pokračovať minimálne tri roky a vidíte, čo sa stalo.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 15:18