StoryEditor

V Lige majstrov prekvapujúci súboj o klubový olymp

26.05.2004, 00:00
Štadión AufSchalke Arena v nemeckom Gelsenkirchene bude dnes dejiskom finálového stretnutia najprestížnejšej klubovej súťaže -- futbalovej Ligy majstrov (20.45).

Štadión AufSchalke Arena v nemeckom Gelsenkirchene bude dnes dejiskom finálového stretnutia najprestížnejšej klubovej súťaže - futbalovej Ligy majstrov (20.45). Ešte pred úvodným hvizdom dánskeho rozhodca Kima Miltona Nielsena môžeme povedať, že meno víťaza bude bez ohľadu na výsledok veľkým prekvapením. Do záverečného stretnutia tejto súťaže sa totiž prekvapujúco prebojovali AS Monaco a FC Porto, teda mužstvá, s ktorými sa príliš nepočítalo. Renomovaná britská stávková kancelária William Hill dokonca pridelila portugalskému mužstvu pred začiatkom osemfinálových stretnutí kurz 50:1 a za celkové víťazstvo francúzskeho tímu by ste svoj vklad znásobili 25-krát. Futbalisti Porta dokázali v tejto súťaži zvíťaziť v roku 1987, keď vo viedenskom finálovom zápase zdolali Bayern Mníchov 2:1. Vtedy sa táto prestížna súťaž hrala ešte pod názvom Pohár európskych majstrov. Pre Monaco to bude premiérové finálové vystúpenie v boji o klubový olymp.
Po prvý raz od roku 1991, a vôbec len piatykrát v histórii tejto súťaže, nebude figurovať vo finálovom zápase ani jedno mužstvo zo štyroch najkvalitnejších súťaží v Európe - anglickej, nemeckej, španielskej a talianskej. Práve monacké "kniežatá" sa na ceste do Gelsenkirchenu postarali vo štvrťfinále o najväčšiu senzáciu, keď vyradili hviezdami nabitý Real Madrid. Na štíte tretieho tímu francúzskej súťaže ostal v semifinále ďalší veľkoklub pomýšľajúci na najvyššie méty - FC Chelsea. Ani klub ruského milionára Romana Abramoviča tak nedokázal zastaviť vynikajúcu partiu okolo trénera Didiera Deschampsa. Bývalý francúzsky reprezentant sa v tejto súťaži tešil z prvenstva ako hráč v drese Olympique Marseille (1993) a Juventusu Turín (1996) a v prípade úspechu svojich zverencov by sa stal len piatym mužom, ktorý by sa z tejto ceny mohol tešiť ako hráč i ako tréner. Dosiaľ sa to podarilo len Miguelovi Muňozovi, Giovannimu Trapattonimu, Johanovi Cruyffovi a vlani Carlovi Ancelottimu.
Aj v prípade víťazstve portugalského tímu by sa prepisovali historické tabuľky. Zverenci trénera Jose Mourinha totiž minulý rok získali druhú najvzácnejšiu klubovú trofej - Pohár UEFA, a získať v priebehu dvoch rokoch obe vzácne trofeje sa podarilo dosiaľ len anglickému klubu FC Liverpool. "The Reds" takýmto spôsobom zvíťazili v rokoch 1976 a 1977. Aj futbalisti Porta sa na ceste do finále postarali o veľké prekvapenia. To najväčšie sa zrodilo na štadióne Old Traford v Manchestri, kde gólom v poslednej minúte vyradili anglický veľkoklub. Prekvapením bol aj semifinálový postup cez španielsku La Coruňu. Portugalský tím ťahá v Lige majstrov šnúru desiatich neprehratých stretnutí za sebou.

Finálové stretnutia Ligy majstrov *
1993 Olympique Marseille - AC Miláno 1:0
1994 AC Miláno - FC Barcelona 4:0
1995 Ajax Amsterdam - AC Miláno 1:0
1996 Juventus Turín - Ajax Amsterdam 1:1 pp (4:2)
1997 Borussia Dortmund - Juventus Turín 3:1
1998 Real Madrid - Juventus Turín 1:0
1999 Manchester United - Bayern Mníchov 2:1
2000 Real Madrid - FC Valencia 3:0
2001 Bayern Mníchov - FC Valencia 1:1 pp (5:4)
2002 Real Madrid - Bayer Leverkusen 2:1
2003 AC Miláno - Juventus Turín 0:0 pp (3:2)

* Pred sezónou 1993 sa súťaž hrala pod názvom Pohár európskych majstrov

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 23:24