Cadel EvansReuters
StoryEditor

Víťaz Tour de France: Sagan žije v inom svete, žltý dres je pre neho reálny

22.07.2016, 00:00
Prvý a jediný Austrálčan, ktorý vyhral legendárnu Tour de France, Cadel Evans v exkluzívnom rozhovore pre HN:

Je legendou svetovej cyklistiky a celkovým víťazom Tour de France spred piatich rokov. Austrálčan Cadel Evans pozorne sleduje aj výkony majstra sveta Petra Sagana. „Prešli sme podobnými cestami v športe i v spôsobe, akým sme vyrastali,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre HN 39-ročný rodák z Katherine.

Aj keď slovenský fenomén Peter Sagan nepatrí medzi jeho najobľúbenejších jazdcov, uznáva jeho kvality. „S Petrom sme prešli podobnými cestami. V športe aj v spôsobe, akým sme vyrastali,“ tvrdí v rozhovore pre HN Cadel Evans, víťaz Tour de France z roku 2011.

Máte na tohtoročnej Tour de France obľúbených pretekárov?
Tento rok na mňa spravil najväčší dojem Adam Yates. Výborne si počína aj Bauke Mollema a Louis Meintjes. Celkovo som fanúšikom Marka Cavendisha, Richieho Porteho a Grega Van Avermaeta.

A čo náš Peter Sagan? Nie je ťažké nájsť medzi vami dokonca niekoľko paralel.
S Petrom sme prešli podobnými cestami, v športe i v spôsobe, akým sme vyrastali. Fyzicky sme však, samozrejme, opačné typy pretekárov. Okrem toho, Peter vstúpil do cyklistiky neskôr ako ja.

Aká bola cyklistika za éry Cadela Evansa a aká je za Petra Sagana?
V časoch, keď začal Peter dosahovať úspechy v cestnej cyklistike, to bol už úplne iný svet ako v období, keď som pretekal ja. Súčasná cyklistika má inú mentalitu, je kozmopolitnejšia a otvorenejšia.

Pred piatimi rokmi ste Tour vyhrali, Peter piatu sezónu hviezdi v zelenom tričku. Aké sú jeho predpoklady a šance na to, aby raz získal v Paríži aj žltý dres?
Nemôžem povedať, že žltý dres by bol pre Petra nemožnou métou. Avšak tento prerod ho bude stáť veľa driny, sebazaprenia a odhodlania. Tiež si nie som istý, či mu tri roky budú stačiť na to, aby transformoval svoju postavu
natoľko, aby sa mohol pustiť do boja o víťazstvo v celkovom poradí.



Podľa medializovaných informácií má Sagan v budúcom roku zarobiť 6 miliónov eur. Nakoľko rozdielny je tento príjem od honorárov z čias, keď ste boli na vrchole kariéry vy?
Jediné, čo k tomu môžem povedať, je: keby mne niekto ponúkol kontrakt s takouto sumou, okamžite ho podpíšem.

Nikdy ste sa netajili tým, že váš najväčší životný sen je vyhrať Tour de France. Čím je v očiach cyklistov taká fascinujúca?
Tour de France je špička ľadovca, creme de la creme a čerešnička na torte zvanej cestná cyklistika. Vždy som veril, že mam šancu stať sa víťazom niektorého ročníka.

Už len samotná účasť na Tour je vykúpená neľudským utrpením. Akú mantru ste si opakovali, keď ste v boji o žlté tričko v horách od vysilenia strácali zrak?
Veľmi jednoduchá zásada znela: nezahataj si cestu k splneniu sna tým, že to práve v tomto momente prestaneš skúšať.



Ste jediný Austrálčan, ktorému sa podarilo vyhrať Tour. Ako s vami tento úspech zamával?
V dňoch, keď začínalo byť jasné, že vyhrám Tour de France, som sa plne sústredil na samotné pretekanie. Jediné, čo ma zaujímalo, bolo, aby som v poriadku prišiel do Paríža. Takže som ani poriadne nevnímal, ako veľmi moje víťazstvo rezonovalo a ako napríklad dostávalo Austráliu do varu.

Výhra najvzácnejšieho dresu na najlegendárnejších pretekoch sveta. Definícia, ktorá znie pridobre na to, aby jazdca nepoznačila. Čo spravila s vami?
Popravde, vypil som si svoj kalich horkosti až do dna. Zrazu sa na mňa začal pozerať celý svet a zaplatil som za to niekoľkými zmenami v osobnom živote. Ale celkovo ma všetka tá pozornosť testovala väčšmi ako cyklistu než človeka. Zrak na mňa upieralo niekoľko miliónov ľudí a ja som sa musel naučiť tento tlak zvládať, zostať sústredený na výkon a aj za takýchto okolnostíprinášať nadštandardné výsledky.

Vraj nikdy nie sme od svojho sna ďalej ako v momente, keď sa nám splní. Ako ste začali vnímať Tour de France po tom, ako ste si ju podmanili?
Tak toto je zaujímavá otázka, nad ktorou som sa, žiaľ, nikdy nezamýšľal. (Smiech.) Vyhrať čo len jeden ročník Tour je neskutočne ťažké a do posledného momentu neisté. Zopakovanie takéhoto úspechu je ešte väčšou lotériou. Tour som, samozrejme, túžil vyhrať aj po tom, ako som už mal jeden žltý dres vo vrecku. Žiaľ, zo zdravotných dôvodov to už nebolo veľmi reálne.



Čím je pre vás žltý dres z Tour s odstupom piatich rokov?
Odkedy profesionálne nepretekám, už ma víťazstvo z Tour či z ktorýchkoľvek iných pretekov nijako nezaväzuje ani nezaťažuje.

Ako veľmi vás ešte zaujíma cyklistika a Tour de France, odkedy nepretekáte?
Sledujem výsledky, hlavne mladších jazdcov, ale ako divák veľa podujatí nenavštevujem. Ako BMC ambasádor a organizátor vlastných pretekov mám viac dočinenia s druhou stranou mince.

Na tohtoročnej Tour sa nijako nepodieľate?
Len veľmi okrajovo. Navštívil som tri etapy a v televízii sa snažím pozrieť si aspoň dojazdy v tých najdôležitejších dňoch.

Kto je Cadel Lee Evans
Austrálsky rodák sa z osamelého chlapca na horskom bicykli vypracoval až na svetového cyklistického šampióna. V roku 2009 sa stal majstrom sveta, v roku 2011 vyhral Tour de France, patril k najlepším cyklistom planéty. S kariérou jazdca sa rozlúčil v roku 2015. Odvtedy pracuje ako globálny ambasádor tímu BMC.

01 - Modified: 2024-05-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Od tých jednoduchých trás aj pre začiatočníkov, až po náročnejšie stúpania. Toto sú najkrajšie cyklotrasy na Slovensku 02 - Modified: 2024-05-11 12:23:16 - Feat.: - Title: Karate: Slovenská reprezentantka Bakoš Suchánková získala na ME zlato v kumite do 61 kg 03 - Modified: 2024-05-12 12:16:21 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Rastislav Magna o 3D analýze chodidla a prečo funkčnosť tenisiek nepodceňovať 04 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 05 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 20:21