Švajčiarsky cyklista Gino Mäder. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Zomrel veľký švajčiarsky talent. Cyklista Mäder podľahol zraneniam po páde na prestížnych pretekoch

16.06.2023, 14:52
Autor:
TASRTASR

Nehoda sa stala v zjazde, kde pretekári dosahovali rýchlosť až sto kilometrov za hodinu.

Švajčiarsky cyklista Gino Mäder v piatok podľahol zraneniam, ktoré utrpel počas štvrtkovej piatej etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska. Informovali o tom popredné európske agentúry AFP i DPA.

Organizátori po oznámení o úmrtí odložili piatkovú šiestu etapu do odvolania, jazdci si Mädera uctili spomienkovou jazdou na posledných 30 kilometroch plánovanej etapy.

Mäder spoločne s Američanom Magnusom Sheffieldom spadli v závere etapy počas zjazdu z Albulapassu a skončili hlboko pod úrovňou vozovky. Švajčiar po páde do rokliny zostal ležať v bezvedomí. Lekárom sa ho podarilo na mieste oživiť a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice. Sheffield utrpel otras mozgu a s menšími povrchovými poraneniami ho ošetrili.

Triumf Gina Mädera v etape na Giro d´Italia:

Nehoda sa stala v zjazde, kde pretekári dosahovali rýchlosť až sto kilometrov za hodinu. Obaja jazdci spadli na tom istom mieste. Mädera našli po páde nehybne ležať vo vode v rokline. "Okamžite ho resuscitovali a letecky transportovali do nemocnice v Chure," uviedli organizátori vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP.

V piatok o Mäderovom úmrtí informoval jeho tím Bahrain Victorious. Mal 26 rokov. "Napriek maximálnemu úsiliu fenomenálneho personálu v nemocnici Chur, nedokázal Gino prejsť cez túto svoju poslednú a najväčšiu výzvu. O 11.30 sme sa rozlúčili s jedným zo žiarivých svetiel nášho tímu. Celý náš tím je z tejto tragickej nehody zničený. Naše myšlienky a modlitby sú s Ginovou rodinou. Myslíme na jeho blízkych počas tohto neuveriteľne ťažkého obdobia."

Štvrtková dvestojedenásť kilometrov dlhá horská etapa z Fieschu do mesta La Punt sa končila prudkým zjazdom. Mäder so Sheffieldom neodhadli rýchlosť a vyleteli mimo vozovku.

Trasu skritizoval majster sveta Remco Evenepoel, ktorý vo štvrtok skončil na 10. mieste. "Bez problémov bolo možné mať cieľ na kopci. Nebolo to dobré rozhodnutie finišovať takým nebezpečným zjazdom," napísal na Twitteri a dodal: "Ako jazdci by sme tiež mohli viac rozmýšľať nad rizikami pri zjazde."

Mäder patril medzi veľké talenty švajčiarskej cyklistiky. V roku 2020 bol na španielskej Vuelte štvrtý v kategórii do dvadsiatich piatich rokov, o rok neskôr v nej zvíťazil. V roku 2021 triumfoval v šiestej etape na Giro d´Italia pred Kolumbijčanom Eganom Bernalom a v rovnakej sezóne uspel aj v poslednej etape na pretekoch Okolo Švajčiarska.

 

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 07:11