StoryEditor

Namiesto výhry prídete aj o vklad. Známa lotéria je u nás nelegálna

12.02.2015, 23:00

Na internete si stavíte sto eur na vaše šťastné čísla s vidinou miliónovej výhry. Namiesto tučného konta vám však ostanú iba oči pre plač. Aj takto sa môže skončiť stávkovanie na internete s firmou, ktorá nemá udelenú licenciu. České ministerstvo financií nedávno upozornilo na nelegálne aktivity firmy Lottoland. Firma, ktorá prevádzkuje lotérie s populárnymi názvami ako EuroJackpot či MegaMillions, však podniká aj na Slovensku. Ako pre HN potvrdilo Ministerstvo financií SR, ani u nás nemá na hazard povolenie.

Hrozí pokuta

Kým firme sídliacej na Gibraltári hrozí pokuta až 100-tisíc eur, slovenským hráčom riziko, že nikdy svoje výhry neuvidia. Firma totiž prijíma stávky na číselné lotérie v zahraničí, čo je nelegálne. Hráči tak nemajú žiadnu garanciu. „Prevádzkovanie hazardnej hry bez licencie je správny delikt. Výška pokuty je stanovená v rozpätí od 16-do 100-tisíc eur,“ oznámilo ministerstvo. Monopol na lotérie totiž má u nás štátny Tipos. „Jediným prevádzkovateľom číselných lotérií je Tipos, národná lotériová spoločnosť,“ píše ministerstvo v stanovisku. Národná lotériová spoločnosť má monopol aj na online stávky. „Číselné lotérie možno prevádzkovať aj s využitím internetu ako komunikačného kanálu. Túto možnosť spoločnosť Tipos aktuálne využíva pri prevádzkovaní číselných lotérií,“ dodáva ministerstvo.

Skrývačka za e-shop

Firma, ktorá prijíma stávky, či už na lotérie, alebo na športové podujatia v zahraničí bez licencie od štátu, potenciálne okráda nielen hráčov, ale aj štát. Všetky dane totiž odvádza doma, v tomto prípade na Gibraltári. Spoločnosť na svojich stránkach nemá kontakt na zodpovednú osobu a ani adresu, nepodarilo sa nám preto s firmou spojiť.

Podľa informácií z českého ministerstva však Lottoland nemá licenciu v žiadnom štáte, v ktorých tipovanie ponúka. Je však možné, že štát aj EÚ majú v tomto prípade zviazané ruky. Lottoland sa totiž tvári ako e-shop. A ten už je v rámci únie legislatívne v poriadku. Na stránkach Lottolandu si tak vložíte vašu stávku do virtuálneho košíka a zaplatíte ho štandardne pri pokladnici. Potom už len čakáte, či vám príde výhra. Dočkať sa však nemusíte.

Problémy v Česku

Podozrivá lotéria Lottoland vyvolala rozruch v susednom Česku. Prevádzkuje tu totiž internetovú lotériu s názvom EuroJackpot, na ktorú má však monopol národná lotériová spoločnosť, podobne, ako u nás. Zákazník si tak môže lotérie pomýliť aj preto, že obe majú veľmi podobný vizuál. Na rozdiel od nás však českým dôverčivým hráčom hrozí pokuta aj za účasť na nelegálnych stávkach. Susedné Česko totiž prijalo novelu, ktorá tvrdo postihuje hazard nielen na internete, ale aj v herniach. Slovenská legislatíva však dodnes nič nezmenila, hoci prípad s nelegálnym stávkovaním sme tu už mali. Počas majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa konali na Slovensku, vo veľkom inzerovala stávková firma bet-at-home. com. Prevádzkovatelia stávok s licenciou vtedy upozornili, že spomínaná spoločnosť žiadne povolenie na prijímanie stávok na Slovensku nemá.

01 - Modified: 2007-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Prešov sa zaujíma veľký investor
01 - Modified: 2024-04-08 17:27:09 - Feat.: - Title: V lotérii Powerball padla výhra za vyše 1,3 miliardy dolárov. Ide o ôsmu najvyššiu cifru v histórii USA 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-03-31 07:15:08 - Feat.: - Title: Jackpot v lotérii Powerball sa blíži k miliarde dolárov, šesť čísel neuhádol nikto 04 - Modified: 2024-02-15 23:33:46 - Feat.: - Title: Milión v lotérii alebo smartfón za pár stoviek. Možno vás prekvapí, kedy musíte výhru priznať pri platení daní 05 - Modified: 2024-01-06 18:57:07 - Feat.: - Title: V španielskej "Ježiškovej lotérii" ľudia vyhrali celkovo 770 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:12