Šinzó Abe a Barack ObamaReuters
StoryEditor

Nový Lehman Brothers. Japonský premiér varuje pred obrovskou krízou

26.05.2016, 11:59
Autor:
ČTKČTK

Japonský premiér Šinzó Abe na začiatku dvojdňového summitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7 dnes vyzval svojich kolegov k spolupráci a koordinovaným krokom, ktoré by podporili svetovú ekonomiku.

Varoval aj pred krízou, ktorej rozsah by sa mohol rovnať tej, ktorú v roku 2008 spôsobil pád investičnej banky Lehman Brothers. Niektorí analytici sa však domnievajú, že Abeho dramatické vyjadrenie je len ospravedlnením odkladu zvýšenia dane z obratu v Japonsku a zavedenia ďalších stimulačných opatrení.

Abe upozornil, že ceny komodít od roku 2014 klesli o 55 percent, teda podobne ako za globálnej finančnej krízy. Označil to za varovanie pred opätovným vznikom krízy rozsahu Lehman Brothers.

Premiér sľúbil zvýšiť od apríla budúceho roka daň z obratu na desať percent zo súčasných ôsmich. Avšak za predpokladu, že sa neobjaví finančná kríza v rozsahu tej z obdobia kolapsu Lehman Brothers, prípadne veľké prírodné nešťastie.

Prezidenti a premiéri G7 sa na dvojdňovom summite budú venovať hlavne boju proti terorizmu a kontroverznej rozpínavosti Číny v Juhočínskom mori. Rokovať budú tiež o oživení svetového hospodárstva, zmenách klímy a o migračnej kríze.

Skupinu G7 tvoria Spojené štáty, Kanada, Japonsko, Británia, Nemecko, Taliansko a Francúzsko. Summitov sa pravidelne zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:49