EgyptReuters
StoryEditor

Moslimské krajiny zlacňujú dovolenky. Európa však o ne nemá veľký záujem

06.06.2016, 00:00
Moslimské krajiny chcú zachrániť zlú sezónu a začínajú viac investovať do bezpečnosti.

Moslimské krajiny, ktoré boli ešte donedávna tradičnou a obľúbenou destináciou európskych dovolenkárov, sa snažia na poslednú chvíľu zachrániť mimoriadne zlú sezónu. Dovolenka v týchto krajinách sa tak môže stať tento rok cenovým hitom. Ide predovšetkým o Turecko, Egypt a Tunisko.

Prepad Turecka
Kým Egypt a Tunisko sa s poklesom stretávajú už niekoľko rokov, pre Turecko ide o novú situáciu. Za úbytkom cestujúcich stoja hlavne bezpečnostné obavy.

Aj preto spomínané krajiny začínajú viac investovať do bezpečnosti. Napríklad Egypt oslovil medzinárodne uznávanú firmu Control Risks, ktorá mu vytvorila na kľúč nové bezpečnostné opatrenia. Výrazne prísnejšie sa strážia vjazdy na letiská či k hotelom. „Podľa našich informácií egyptská vláda nakúpila stovky skenovacích rámov. V rezortoch zvýšila počet členov bezpečnostných zložiek a psov vycvičených na hľadanie výbušnín,“ hovorí Ondřej Rušikvas z cestovnej poisťovne ERV. Podobne posilňuje bezpečnosť Tunisko. Stovky kamier nepretržite monitorujú letiská, priľahlé parkoviská aj cesty k hotelovým rezortom.

Najväčší šok z poklesu cestovného ruchu však zažíva Turecko. Oproti vlaňajšku príde podľa odhadov aj súčasných predajov do krajiny o polovicu turistov menej. Na tureckých letiskách musia ľudia prejsť už pred vstupom do odbavovacej haly kontrolou batožiny. Ďalšia kontrola nasleduje pri nástupe do lietadla.

Podľa Michala Tůmu z cestovnej agentúry Invia sú zájazdy do Turecka najlacnejšie za posledných päť rokov. Týždeň all inclusive v štvorhviezdičkovom hoteli vyjde napríklad na menej ako 350 eur. Ceny oproti minulému roku klesli až o polovicu.

Ešte pred pár rokmi pritom boom záujmu o Turecko tlačil ceny nad úroveň Grécka. Turci navyše vylepšujú služby. „Aby hotelieri pritiahli záujem turistov, rozširujú ponuku o wellness programy alebo aktivity pre rodiny s deťmi,“ hovorí Tůma.

Záujem o Španielsko
Slovenské aj české cestovné kancelárie už na tohtoročnú sezónu výrazne obmedzili objednanú kapacitu v Turecku. Veria, že po zlacnení sa im podarí dopredať aspoň zvyšok. Niektorí predajcovia však očakávajú, že v prípade zájazdov na poslednú chvíľu bude práve Turecko ešte výhodnejšie ako teraz.

Obavy sa prejavujú aj na dopyte po zájazdoch na grécky ostrov Kos, ktorý bol vlani častým cieľom utečencov. Kos je dnes prakticky jedinou destináciou v Grécku, kde tento rok klesli ceny a ktorá nie je úplne vypredaná.

Záujem turistov sa tak presúva do iných krajín. Hlavným hitom bude tento rok po celej Európe predovšetkým Španielsko. Medzi Čechmi a Slovákmi tiež výrazne pribudne ľudí, ktorí si dovolenku užijú doma.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 03 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 04 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 05 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:56