Donald TrumpReuters
StoryEditor

Príbeh Donalda Trumpa. Jeho cesta k úspechu viedla cez obrovské krachy a porážky

04.09.2016, 00:00
Kandidáta na amerického prezidenta pripravili zlé rozhodnutia o niekoľko miliárd dolárov.

Patrí medzi najbohatších Američanov. Časopis Forbes odhaduje jeho majetok na 4,5 miliardy dolárov, hoci on sám ho oceňuje až na desať miliárd dolárov. V novembri tohto roka sa s demokratkou Hillary Clintonovou pobije o kreslo šéfa Bieleho domu. Hoci by sa mohlo zdať, že Donaldovi Trumpovi sa podarí všetko, na čo siahne, opak je pravdou. Jeho cestu na vrchol poznačilo viacero vážnych neúspechov.

Ťažké zlyhania
Donald Trump nadobudol základnú časť majetku dedičstvom po svojom otcovi Fredovi Trumpovi, ktorý bol newyorským stavebníkom a multimilionárom. Sám sa dedičstvo pokúšal zveľadiť investovaním do realít v New Yorku a v ďalších lokalitách.

Podnikateľskú cestu Donalda Trumpa však sprevádzalo niekoľko ťažkých zlyhaní, ktoré ho pripravili o miliardy dolárov. Po prvom krachu v roku 1990 sa musel dokonca vzdať časti svojho osobného majetku, keďže ním ručil za podnikateľské aktivity. Mnoho peňazí stratil na zadlžených kasínach v Atlantic City a v New Jersey. Kvôli obrovským dlhom musel predať veľkú časť svojho podielu v legendárnom kasíne Taj Mahal. Dnes tu vlastní už len päť percent, hoci ešte v roku 2004 to bola rovná štvrtina.

V roku 2006 sa taktiež mýlil, keď založil firmu poskytujúcu hypotéky. Pre americkú obchodnú televíziu CNBC vtedy hovoril, že realitný trh bude silný ešte dlho. Onedlho jeho podnikanie v tejto oblasti pochovala ťažká kríza. Medzi jeho ďalšie neúspešné projekty sa zaradila aj letecká spoločnosť Trump Airlines.

Trump sa však napriek neúspechom nikdy nevzdával. Po každom krachu prišiel s niečím novým. Skúšal vytvoriť online portál na rezerváciu dovoleniek, začal predávať steaky, vodku, počítačové hry a dokonca minerálky. Desiatky miliónov dolárov zarobil napríklad na značkách s oblečením a parfumami. S úspechom sa stretli aj jeho televízne šou.

Trumpovu podnikateľskú filozofiu najlepšie vystihuje jeden z jeho citátov. „Niekedy prehratím bitky nájdeš novú cestu k víťazstvu.“

Práve široké portfólio Trumpových aktivít i množstvo menej likvidných stavieb, ktorých hodnota sa ťažko vyčísľuje, sú jedným z dôvodov, prečo sú v určovaní výšky jeho majetku veľké rozpory.

Vstup na nové pole
Isté však je, že momentálne sa Trump pokúša vkročiť na nové pole – politické. A to priamo vstupom do Bieleho domu. V sérii primárok sa mu podarilo získať republikánsku nomináciu. Bezpochyby mu v tom pomohol aj jeho veľký majetok. „Každý týždeň miniem dva milióny dolárov na prezidentskú kampaň,“ uviedol pred pár mesiacmi.

Trumpova kampaň je špecifická tým, že minul neobvykle veľké množstvo peňazí na propagačné predmety, ako je oblečenie, šiltovky či šálky. Trump rád zdôrazňuje, že všetky tieto premety boli vyrobené v Spojených štátoch. Spolu tieto položky stáli viac ako 900-tisíc amerických dolárov.

Zaujímavosti o Trumpovi
Po predčasnej smrti svojho brata – alkoholika sa v roku 1981 vzdal pitia alkoholu a fajčenia.
Vonkajšie okná Trumpovho hotela v Las Vegas sú pozlátené 24-karátovým zlatom.
V mnohých filmoch hral sám seba či iných magnátov.

Čo presadzuje v politike
Zníženie daní z príjmu právnických osôb na 15 percent.
Zníženie vrchnej hranice dane z príjmu fyzických osôb zo súčasných 39,6 percenta na 25 percent.
Zvýšenie cla na produkty z Číny o 45 percent a na produkty z Mexika o 35 percent.
Je proti legalizácii príležitostného užívania marihuany.
Podporuje trest smrti.


Míľniky v živote Donalda Trumpa

14. júna 1946
dátum narodenia Donalda Trumpa

1959
odchod na newyorskú vojenskú akadémiu

1966
prestup na wartonskú obchodnú školu, ihneď na to začína predávať nehnuteľnosti v americkom meste Filadelfia

6. októbra 1973
Trumpovu konglomerátnu spoločnosť obžalujú pre časté diskriminovanie černošských kupcov

1975
navrhuje prebudovať chátrajúci hotel Commodore Hotel na luxusný Grand Hyatt

1983
otvára sa 58-poschodový mrakodrap Trump Towers

1984
vstup do biznisu s kasínami v Atlante a v New Jersey, vrátane Taj Mahal

1990
osobný bankrot kvôli dvom miliardám dolárov v bankových pôžičkách, ktoré nedokáže splatiť

1990
vyškrtnutý zo zoznamu 400 najbohatších Američanov Forbes 400

1996
kupuje licenciu na súťaže Miss Universe, Miss USA a Miss Teen

2005
otvára Trump University, krátko na to ju študenti obviňujú z podvodu

október 2012
prezidentovi Barackovi Obamovi ponúka päť miliónov dolárov na charitu, ak odstúpi

16. júna 2015
oznamuje kandidatúru na amerického prezidenta

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:59