Reuters
StoryEditor

Europol a Interpol sa pustili do Bitcoinu (komentár)

07.10.2016, 15:21
Posledné dva týždne sa točili najmä okolo bánk a regulácie v spojitosti s kryptomenami.

Avšak rovnako sa vyskytli aj pozitívne správy, keď si môžete v Japonsku zaplatiť účty za elektrinu alebo kúpiť kávu v Rusku za Bitcoiny.

Europol sa rozhodol zriadiť pracovnú skupinu, ktorá by mala vyšetrovať pranie špinavých peňazí prostredníctvom kryptomien. Europol by tak mal spolu s INTERPOLOM analyzovať, vyšetrovať a učiť sa ako bojovať proti praniu špinavých peňazí cez kryptomeny.

Na prvý pohľad to môže vyzerať ako negatívny krok voči kryptomenám, avšak opak je pravdou. Skupiny budú zamerané len na pranie špinavých peňazí v spojitosti s terorizmom, a tak by to používateľov výraznejšie nemalo ohroziť. Samozrejme, za predpokladu, že do vyšetrovanej skupiny nepatria oni.

Ripple, v súčasnosti tretia mena s najväčšou kapitalizáciou, oznámila spolu s niekoľkými komerčnými bankami založenie tzv. Global Payments Steering Group. Táto skupina je v podstate vylepšeným synonymom systému SWIFT, ktorý slúži na medzibankovú komunikáciu. Samotní predstavitelia SWIFT-u uznali, že Ripple ich môže čiastočne nahradiť. V skupine sú banky ako Santander, UniCredit alebo Royal Bank of Canada.

V podstate je v tejto oblasti GPSG prvou skupinou s už definovanými pravidlami a riadením medzi členmi. Samozrejme ani predstavitelia neočakávajú, že nahradia SWIFT, avšak očakávajú aspoň čiastočné urýchlenie a ušetrenie nákladov v rámci systému. V konečnom dôsledku je kľúčové či to bude fungovať a hlavne ako sa k tomu postavia regulátory. Aj keby sa nič neudialo, napriek tomu aspoň obchodníci ostanú spokojní, pretože od oznámenia cena meny Ripple rástla.

V Japonsku používanie Bitcoinu ďalej napreduje. Hlavne kvôli rozhodnutiu vlády, ktorá sa rozhodla nedávno uznať Bitcoin ako oficiálnu menu. Od novembra bude možné v Japonsku zaplatiť v Bitcoinoch aj účet za elektrinu. Stane sa tak po tom ako platobná spoločnosť začne spolupracovať s výrobcom elektriny, ktorý má elektrárne v 17 lokalitách v Japonsku a celkovo podniká v 22 štátoch.

Coinchceck denki (čo je v preklade elektrina) bude meno novej spoločnosti. Spoločnosť rozdelí spotrebiteľov do dvoch skupín. Prvá, ktorá bude platiť v jenoch bude za odmenu dostávať Bitcoinu. Druhá, ktorá už bude platiť v Bitcoinoch na tom ušetrí 4-6% z platby. Otázne je ako sa projektu bude dariť, keďže Japonci doteraz radšej platia účty v hotovosti než elektronicky.

V Spojených štátoch v New Yorku naberá regulácia Bitcoinu na obrátkach. Okrem toho, že v súčasnosti musia mať spoločnosti, burzy a prevádzkovatelia Bitcoinových peňaženiek tzv. Bitlicense, už budú musieť spĺňať aj ďalšie regulačné pravidlá. Samozrejme sa tým len zbytočne zvýšia náklady firiem a rovnako sa zvýši administratívna záťaž. V prípade, že legislatíva prejde, tak budú musieť zaviesť program pre kybernetickú bezpečnosť.

Pričom musia najať niekoho, kto bude na program dohliadať a vyhodnocovať, či sa dostatočne napĺňa. Oficiálnym cieľom je ešte viac zabezpečiť dostupné informácie a dôvernosť údajov, ktorými spoločnosť disponuje. Neoficiálnym výsledkom pravdepodobne bude zabezpečenie obyvateľov pred Bitcoinom. Keďže asi väčšina spoločností sa rozhodne nepoužívať Bitcoin, pretože im to prináša rovnaké alebo väčšie regulácie ako používanie dolárov.

Čerešničkou na torte tohto článku bude Rusko. Nastala tam paradoxná situácia. Bitcoin je samozrejme naďalej nelegálne používať v prípade podnikateľov a obchodníkov. Čiže nemôžu sprístupniť zákazníkom platby v Bitcoinoch. Okrem jedného podnikateľa.

Presnejšie priamo v ruskej najväčšej, štátom vlastnenej banke Sberbank, ponúka kaviareň aj platby v Bitcoinoch pre zamestnancov a ostatných návštevníkov kaviarne. Táto kaviareň sa v podstate stala prvým obchodom, kde môžete platiť Bitcoinom. Otázne je ako dlho.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:53