Theresa MayReuters
StoryEditor

Briti chcú kontrolovať migráciu. Zmeny pocítia aj Slováci

17.01.2017, 23:00
Spojené kráľovstvo definitívne opúšťa spoločný trh. Zmeny zasiahnu najmä nových záujemcov o prácu na ostrovoch.

Po tom, ako v roku 2004 pre nás Veľká Británia otvorila svoj pracovný trh, dnes ho opätovne uzatvára. Aspoň čiastočne. Aj takéto budú dosahy včera ohláseného tvrdého brexitu. Práve toto vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, respektíve forma, ako bude ostrovná krajina odchádzať zo spoločnej Únie, patrili medzi najočakávanejšie už od referenda v júni minulého roka.

Povolenia i víza
A medzi základné dosahy, ktoré pocítia aj Slováci, patrí väčšia kontrola migrácie. „Brexit znamená mať pod kontrolou počet ľudí prichádzajúcich z Európskej únie,“ uviedla Mayová.

Ako presne bude obmedzenie voľného pohybu osôb vyzerať, zatiaľ nie je známe. „Vláda môže zaviesť dvojaký prístup k občanom Európskej únie. Bude zrejme vyžadovať pracovné povolenie a na cestovanie budú bežné elektronické víza, ako majú USA,“ hovorí pre HN Lubomir Mitov, hlavný ekonóm UniCredit Bank pre strednú a východnú Európu. Mayová zároveň naznačila, že pre občanov Únie, ktorí už žijú v Británii, zaručí ich práva.

Avšak ak budú podobné platiť aj pre Britov v Európe. V súčasnosti vo Veľkej Británii podľa odhadov žije okolo 90-tisíc Slovákov.

Iba drobnosti
Či a za akých podmienok budú môcť súčasní pracujúci na ostrovoch zostať, nie je nateraz známe. Vo všeobecnosti však odborníci neočakávajú, že by malo dôjsť k masívnym pohybom, respektíve k snahe dostať ich z krajiny preč.

To by mohol byť problém aj pre samotných Britov. Aktuálne sa totiž nezamestnanosť v krajine pohybuje okolo piatich percent, je najnižšia za posledných 11 rokov. Je preto otázne, kto by voľné pracovné pozície, ktoré by zostali po migrantoch, zaplnil. Tvrdý brexit však bude mať aj ďalšie dosahy.

Okrem opustenia jednotného európskeho trhu odstúpi Británia aj od Súdneho dvora EÚ, rovnako bude rokovať o novej colnej dohode s Úniou. Práve posledná časť bude ostro sledovaná európskymi firmami, ktoré na tamojší trh exportujú svoje tovary. Prípadné zavedenie ciel by im mohlo citeľne predražiť ich biznis.

01 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-05-03 05:41:07 - Feat.: - Title: Posledný veľký test pred voľbami v Británii: Vládnuci konzervatívci si pripisujú ťažké straty 03 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach 04 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 05 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 08:59