StoryEditor

Korčok a Pellegrini na RTVS - posledný duel

03.04.2024, 17:07
Korčok a Pellegrini na RTVS - posledný duel
21:27

Ivan Korčok záverečnú minútu využil na pripomenutie voličom, že cez víkend sa rozhodne či "moc prejde do jedných rúk" a apeloval na jeho podporovateľov, aby sa rozprávali o voľbách so svojim okolím. 

21:26

V záverečnej minúte Peter Pellegrini avizuje na spájanie. "Nech pán Boh ochraňuje Slovenskú republiku," povedal v závere svojho prejavu.

21:20

"Nešiel by som na summit NATO bez toho, aby som konzultoval s Robertom Ficom," hovorí kandidát na prezidenta Ivan Korčok. 

21:17

"Slovensko nemôže byť čiernym pasažierom, o tom, či vojaci budú vyslaní aj pri článku 5 rozhoduje vláda a parlament," hovorí Ivan Korčok. 

Článok päť hovorí, že akýkoľvek útok proti jednému alebo viacerým členským štátom sa bude považovať za útok proti všetkým.

Peter Pellegrini sa odpovedi vyhol. Ivan Korčok mu vyčíta, že vláda dovolila vývoz nábojov na Ukrajinu aj keď svojou rétorikou naznačuje, že je proti vývozu zbraní. 

"Obeť ruského vojaka má svoju cenu," hovorí Peter Pellegrini. Ukrajinu 24, februára pred dvomi rokmi napadlo susedné Rusko. 

21:13

Prezident má ústavné právomoci, ale je aj najvyšším velitelom vojska a dokáže podľa Petra Pellegriniho vplývať na parlament a vládu pri vstupe do vojny. 

Peter Pellegrini v kampani odnačuje Ivana Korčoka za prezidenta, ktorý Slovensko zatiahne do vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. 

21:06

Peter Pellegrini sa stotožňuje so Štefanom Harabinom v postoji, že Slovensko má byť v medzinárodných spolkoch "suverénne a hájiť národnoštátne záujmy". Ako ďalší bod spomína odobranie práva veta pri hlasovaní. 

Pellegrini v kampani tvrdí, že jeho protikandidát je za odobratie práva veta pri hlasovaní v Európskej únii. Ivan Korčok takéto obvinenia niekoľkokrát odmietol. 

Pellegrini reagoval aj na výčitky Štefana Harabina, ktorý od kandidáta chcel, aby sa zaviazal odstúpiť od obrannej zmluvy s USA. Na otázku moderátorky či sa k takémuto sľubu zaviaže, neodpovedal.

20:57

Kandidáti sa hádajú, kto má váčší podiel zodpovednosti za stav ekonomiky a zdravotníctva. 

20:50

Ivan Korčok sa pýta Petra Pellegriniho, prečo rezort vnútra nepožiadal o vydanie antisemitu a extrémistu Daniela Bombica, u ktorého v internetovej relácii bol na rozhovor minister vnútra zo strany Hlas Matúš Šutaj Eštok. 

20:47

Peter Pellegrini naznačuje, že opozičné strany, ktoré Ivana Korčoka podporujú ako občianskeho kandidáta v prezidentských voľbách, budú vraj chcieť niečo za svoju podporu od budúceho prezidenta. 

20:44

Peter Pellegrini verí, že ministri Hlasu aj poslanecký klub bude vedieť samostatne fungovať aj po jeho odchode z parlamentu. 

Obavy o stav koalície vyjadril v posledných týždňoch Andrej Danko, koaličný partner Petra Pellegriniho. 

20:38

"Ja som tú nemocnicu išiel po 30 rokoch zrútiť, aby som nechal vám čistý štít," hovorí Peter Pellegrini. 

Tvrdí, že keby bol v predošlej vláde, tak Rázsochy by už mali tri poschodia.

"Pamätám si obraz, ako ste si sadli do traktora a zbúrali ste Rázsochy. Boli ste predsedom vlády a mali ste v rukách najkľúčovejšie rezorty," povedal Korčok.

20:35

Kandidáti odpovedajú na otázky o vlastenectve a autentickom vzťahu kandidátov k vlastenectvu. Ivan Korčok hovorí, že vlajka by mala patriť všetkým. Pellegrini reaguje, že za predchádzajúcej koalície trikrát zavreli múzeum SNP, čo bol dôvod, že si ľudia nemohli pripomenúť hrdinov Slovenského národného povstania.

"My tých ľudí nezvážame autobusmi," vyčíta Ivan Korčok protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu. Na mítingy jeho protikandidáta dnes a v utorok zvážali z miest autobusy. 

20:30

"Zato, v akom stave sa nachádza Slovensko, nesiete väčšiu zodpovednosť než ja," vyčíta Peter Pellegrini svojmu protikandidátovi. 

Peter Pellegrini v minulosti pôsobil na viacerých ministerských postoch, po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej viedol vládu do najbližších volieb. 

Ivan Korčok pôsobil ako diplomat posledných 30 rokov, viedol prístupové rokovania do NATO. 

"Nikdy by som nemohol slúžiť raz lavici, raz pravici," opakuje Pellegrini. 

20:24

"Odmietam útoky, ktoré zazneli od Igora Matoviča smerom k Petrovi Pellegrinimu," povedal Ivan Korčok o zverejnených fotografiách kandidáta Petra Pellegriniho spolu s poslancom Petrom Náhlikom

Pellegrini sa v utorkovej debate TV Markíza priznal k využívaniu domu poslanca Náhlika. Na míting s voličmi na východnom Slovensku cestoval Peter Pellegrini súkromným lietadlom, ktoré patrí poslancovi Náhlikovi.

20:19

Peter Pellegrini poďakoval za podporu koaličným stranám Smer a Hlas. V spoločnom vyhlásení sa podľa Pellegriniho strana Hlas zaviazala k udržaniu klubu aj po jeho prípadnom odchode do prezidentskej funkcie. 

Pellegrini kritizuje protikandidáta, že prijal podporu od Igora Matoviča, ktorého označil za najväčšie zlo. 

20:15

Ivan Korčok považuje za prejav paniky rétoriku koalície v prezidentskej kampani. Vláde podľa Korčoka záleži na tom, aby mali svoju predĺženú ruku v prezidentskom paláci. 

Ivan Korčok poprel, žeby v prípade zvolenia, robil nejaké kroky smerujúce k pádu vlády. 

20:14

Do štúdia RTVS dorazili obaja kandidáti- Ivan Korčok, víťaz prvého kola aj Peter Pellegrini, líder koaličného Hlasu.

17:07

Posledný prezidentský duel pred začiatkom moratória sa uskutoční na RTVS. Relácia s oboma kandidátmi začína o 20:10.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
28. apríl 2024 15:52