Novinári na volebnom štábe Ivana Korčoka. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Prezidentské voľby 2024 online (2. kolo)

05.04.2024, 15:29
Prezidentské voľby 2024 online (2. kolo)
14:51

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok je presvedčený, že Peter Pellegrini bude prezidentom nielen najbližších päť rokov, ale aj ďalšie volebné obdobie. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

14:10

Budúci prezident Peter Pellegrini dodrží tradíciu a na svoju prvú návštevu vo funkcii hlavy štátu pôjde do Českej republiky. Povedal to v dnešnom diskusnom programe verejnoprávne RTVS.

13:42

Táto vláda vedie Slovensko do záhuby a my sa v každých voľbách budeme snažiť Smer poraziť. Najbližšie to budú eurovoľby," povedal šéf PS Michal Šimečka v televízii Markíza.

13:15

Šéf PS Michal Šimečka kritizuje Pellegriniho za to, že sa hneď na povolebnej tlačovke vyjadril, že bude provládny prezident. "Pevne verím, že bude prezidentom všetkých ľudí," hovorí Šimečka v relácii Na telo v televízii Markíza.

13:11

Šéf PS Michal Šimečka pevne verí, že Pellegrini nebude len slúžiť vláde ale všetkým ľuďom. Dúfam, že bude nadstraníckym prezidentom, lebo takého Slovensko potrebuje. Povedal to v relácii Na telo na Markíze.

13:10

Ministerka hospodárstva Denisa Saková v relácii Na telo povedala, že výsledky jednoznačne potvrdili to, že slovenský národ chce mať pokoj a kľud. A keď sa opozícia a Ivan Korčok tvárili, že padne vláda no tak išli k voľbám a cheli potvrdiť výsledky parlamentných volieb.

12:57

Podľa šéfa SaS Branislava Gröhlinga Peter Pellegrini môže byť pomocnou rukou, že získate väčšinu v Súdnej rade a príde naháňanie sudcov. "Myslím si, že tohto budeme svedkami na dennom poriadku," povedal šéf SaS v RTVS.

12:56

V siedmich z 11 okresov Košického samosprávneho kraja v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb zvíťazil Peter Pellegrini. Hlas mu dalo 172 425 voličov, čo predstavuje 54,42 percenta hlasov. 

12:55

Ja si myslím, že príde k zrušeniu NAKA a že príde k zrušeniu RTVS, tvrdí šéf SaS Branislav Gröhling. Obáva sa, že príde obdobie temna.

12:50

Budeme robiť suverénnu politiku a sme jasne zakotvení v Európskej únii a NATO. Ale to neznamená, že nám iní voliči smrdia, ako to hovoril pán Korčok, povedal Matúš Šutaj Eštok v rozhovore RTVS.

12:48

Budúci prezident Peter Pellegrini povedal, že na poste predsedu parlamentu by ho mali vystriedať Denisa Saková alebo Richard Raši.

12:31

Šéf SaS Branislav Gröhling v RTVS tvrdí, že Peter Pellegrini bude mať veľkú výzvu, aby sa nejakým spôsobom odpútal od tejto vlády a bol prezidentom všetkćh občanov.

12:29

Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla v Bratislave 71,23 percenta. V hlasovaní dominoval Ivan Korčok so ziskom takmer 69 percent hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré sú zverejnené na webe Štatistického úradu SR volbysr.sk. Najvyššiu volebnú účasť zaznamenali v bratislavskom Starom Meste, kde prišlo voliť 73,70 percenta voličov.

12:28

"Ľudia išli obhájiť, za čo hlasovali v septembrových parlamentných voľbách. Korčok nebol občiansky kandidát, ale kandidát opozície," hovorí minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v relácii na RTVS o 5 minút 12.

11:53

Víťazom druhého kola volieb prezidenta SR sa v sobotu  stal v Žilinskom samosprávnom kraji Peter Pellegrini. Hlas mu dalo 206 611 voličov, čo predstavuje 56,07 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb schválených Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

11:52

Víťazom druhého kola volieb prezidenta sa v sobotu stal v Trenčianskom samosprávnom kraji Peter Pellegrini. Hlas mu dalo 184 105 voličov, čo predstavuje 58,31 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb schválených Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

11:32

Šéf agentúry AKO Václav Hřích hovorí, že mal pocit z prejavu Ivana Korčoka, že ide o nejakú komunikáciu, ktorá má byť ten krok B po voľbách. "PS je veľmi silné, ale nepodarilo sa mu poraziť Smer a problém je, že nemá dosť silných partnerov, ktorí by poskladali koalíciu."

11:31

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik v HNtelevízii hovorí, že Ivan Korčok nebude chcieť ísť do strany, ktorá sa pohybuje na úrovni zvoliteľnosti. "Jedna stratégia je, že začne rozhovory s PS, či sa dokáže zaradiť k tejto strane, ktorá dokáže ako jediná konkurovať Smeru a Hlasu alebo druhá stratégia, ktorú považujem za menej pravdepodobnú, že by došlo k nejakej integrácii. Ale tak ako poznám slovenskú politiku, tak je to ťažké a zložité."

11:27

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách, informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Gratulujem, pán prezident!! Ďalšie potvrdenie síl ochraňujúcich suverenitu a síl presadzujúcich mier!" napísal Szijjártó.

11:26

Mimoparlamentné hnutie Republika reagovalo na výsledky prezidentských volieb: "Sme presvedčení, že Peter Pellegrini dokázal zvíťaziť aj vďaka značnej mobilizácii vlasteneckých voličov." Tvrdí, že urobilo všetko preto, aby voľby nevyhral "progresívny kandidát" Ivan Korčok. 

11:12

Podľa šéfa agentúry AKO Václava Hŕícha mohla zafungovať aj akcelerácia posledných dní zo strany koalície. To znamená podpora od Krisztiána Forróa, Jána Kubiša, zjednotenie zo strany SNS, ktorá iniciovala rokovanie koaličných partnerov, dokonca sme videli aj podporu od Tomáša Tarabu, ktorý síce kandidoval za SNS, ale ľudia ho nevolili kvôli SNS.

11:06

Každopádne Peter Pellegrini hral o to, aby voliči Štefana Harabina prišli voliť v druhom kole. Bolo jasné, že keď dokáže priviesť 12 percent jeho voličov, tak vyhrá, tvrdí sociológ Martin Slosiarik.

11:03

Je vidieť, že Pellegrini vyťahoval aj starý potenciál Smeru. Ako keby ich všetkých aktivoval. Oni nie sú nespokojní a nič ich nyvrušuje, hovorí analytik Václav Hřích o ďalšom dôvode, prečo vyhral Pellegrini.

11:01

Tieto voľby potvrdili, že sa nedeje zatiaľ žiadny spätný prechod. Voličov Smeru, SNS, Hlasu či aj Republiky nevyrušilo nič od toho, čo sa stalo za posledných šesť mesiacov, tvrdí sociológ Slosiarik v HNtelevízii.

10:59

Politický analytik Václav Hřích v HNtelevízii tvrdí, že bolo vidieť, že súboj o voliča na juhu Slovenska vyhral Peter Pellegrini. "To bolo zrejmé už počas toho ako naskakovali tie čísla z okresov na juhu Slovenska."

10:57

Mal som predsa len pocit, že Ivan Korčok dokázal viac zmobilizovať tých svojich voličov počas kampane. Ale nakoniec sa ukázalo, že tie dáta boli presnejšie, hovorí v HNtelevízii sociológ Martin Slosiarik.

10:42

Korčok nevie prehrávať. Včera si zložil okuliare a ukázal svoju pravú tvár,” reaguje na prejav neúspešného prezidentského kandidáta Ivana Korčoka, ktorý zaznel počas volebnej noci, poslanec Hlasu Samuel Migaľ. “Na Slovensku zavládne pokoj medzi Prezidentským palácom a Úradom vlády,” dodal a zdôraznil, že to nebude nekritický pokoj.

10:36

Polícia evidovala počas druhého kola prezidentských volieb päť priestupkov, zaoberať sa bude aj 19 podnetmi. K vážnemu narušeniu verejného poriadku neprišlo. Na nedeľnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Ľubomír Solák. "Na bezproblémovom zabezpečení volieb a verejného poriadku v rámci celého Slovenska sa v sobotu podieľalo 5 786 policajtov," dodal.
 

10:32

Martina Holečková a František Majerský z KDH sa vyjadrili k výsledkom prezidentských volieb: "Cítime, že značná časť Slovenska a väčšina mladých ľudí je z výsledku prezidentských volieb sklamaná. Chceli by sme vás vyzvať, prosíme neprepadnite skepse a nerezignujte."  Zároveň uviedli, že aj naďalej budú pokračovať v hájení demokracie a právneho štátu.

10:21

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini so ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

10:19

Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 70,93 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 52,28 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

10:16

Koaličná SNS gratuluje Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta SR. Stanovisko poskytla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. "V mene SNS gratulujeme Petrovi Pellegrinimu. Korčok ako symbol zla prehral tak, ako si zaslúžil," skonštatovala SNS.

10:06

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini so ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

09:48

Záchranári v sobotu zasahovali celkovo sedemkrát v súvislosti s konaním druhého kola prezidentských volieb. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Petra Klimešová.

09:05

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa vyjadrila k výsledkom prezidentských volieb: "Petrovi Pellegrinimu sa podarilo preklamať sa do prezidentského paláca, ale napriek prehre Ivana Korčoka má demokratické Slovensko stále obrovský potenciál na ďalšie vzopätie sa voči garnitúre zla."

08:42

Šéf PS Michal Šimečka pripustil užšiu politickú spoluprácu s Ivanom Korčkom. Ako sám uviedol, vie si predstaviť rôzne scenáre. “Budeme sa o tom baviť, keď na to bude čas,” povedal Šimečka. Najskôr sa však o tom chce rozprávať so samotným Korčokom.

08:12

Účasť bola najvyššia za štvrťstoročie. V druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta, čo predstavuje nárast takmer o 10 bodov v porovnaní s tým prvým. Ide o tretiu najvyššiu účasť pri voľbe prezidenta v novodobej histórii Slovenska. Vyššia bola len v prvom (73,9 percenta) a druhom (75,5 percenta) kole v roku 1999.

07:43

Aamerický denník The New York Times píše, že vo voľbách zvíťazil proruský kandidát, ktorý sa stavia proti poskytovaniu vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine, pričom jeho výhru toto médium hodnotí ako posilnenie väzieb strednej Európy s Moskvou.

Viac reakcií veľkých svetových médií na výsledky slovenských prezidentských volieb si prečítate tu.

07:07

Na strednom Slovensku bolo vidno po prvom kole modré plochy na počesť víťazstva Ivana Korčoka. Tie však v druhom kole zmizli. V Banskobystrickom kraji získal Peter Pellegrini 61 percent hlasov a v okrese Banská Bystrica 50,6 percenta - obaja kandidáti pochádzajú z Banskej Bystrice. V Žilinskom kraji mal Pellegrini 56 percent a v okrese Žilina 52 percent. Pôvodne v prvom kole Korčok v okrese Žilina vyhral so 44,3 percentami hlasov.

07:02

Chcete vedieť, ako volil váš okres? Prinášame veľký prehľad, kde si ľahko nájdete váš región. 

POZRIETE SI HO TU

Výsledky za mestá a obce budú zverejnené až po oficiálnom vyhlásení výsledkov volebnou komisiou, ktoré je v pláne dnes o 10.00. Následne zverejníme aj tie.

01:55

Pred inauguráciou Petra Pellegriniho za prezidenta bude mať Hlas veľký snem, kde budú voliť nového predsedu strany. Pre médiá to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Verí, že bude zvolený dobrý predseda strany, ako je aktuálne Pellegrini.

01:54

Českí politickí lídri blahoželajú Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Na sociálnych sieťach mu už pogratulovali český premiér Peter Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský či aj expremiér Andrej Babiš

01:51

Peter Pellegrini sa stane novým slovenským prezidentom. Vyplýva to neoficiálnych výsledkov volieb po spočítaní 100 percent okrskov. Peter Pellegrini získal 1 409 255 hlasov, čo predstavuje 53,12 percenta. Ivana Korčoka volilo 1 243 709 ľudí, dosiahol podporu 46,87 percenta.

01:23

Tlačová konferencia k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb sa uskutoční v nedeľu 7. apríla 2024 o 10:00 h v budove Ministerstva vnútra na Drieňovej ulici 22 v Bratislave.

Informovať budú predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda, predseda Štatistického úradu Martin Nemky, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy rezortu vnútra Eva Chmelová a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

00:58

Sčítaných je 99,93 percenta zápisníc. Víťazom volieb je Peter Pellegrini, ktorý získal 53,17 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,82 percenta hlasov.

00:56

Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že víťaz druhého kola prezidentských volieb Peter Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval. "Slovensko má nového prezidenta. Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu a verím, že splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval," uviedol Majerský na sociálnej sieti.

00:51

Štáb Ivana Korčoka

V parlamentných voľbách 2020 malo Progresívne Slovensko volebnú centrálu v Starej tržnici. Parlament im tesne ušiel. Stará tržnica nepriala ani Ivanovi Korčokovi, ktorý v nej taktiež nedokázal zvíťaziť.

image
Neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok reaguje na výsledky druhého kola prezidentských volieb. FOTO: HN/Peter Mayer
00:49

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling gratuluje Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb a ďakuje všetkým občanom, ktorí prišli voliť. "Chcem však vyjadriť odhodlanie, že budeme za stranu SaS zastupovať viac ako milión voličov, ktorí volili Ivana Korčoka," dodal Gröhling na sociálnej sieti.

00:48

Na juhu stredného Slovenska dominoval Pellegrini

Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca boli v prvom kole baštami Petra Pellegriniho. Ten v nich v druhom kole svoj náskok ešte zvýraznil. V Lučenci vyhral s takmer 62 percentami, v Poltári získal až 75 percent hlasov. V okrese Rimavská Sobota mal Pellegrini až takmer 70 percent a v okrese Revúca až 72 percent. Len v týchto regiónoch získal Pellegrini na Korčoka náskok spolu až v rozsahu 26 -tisíc hlasov.

00:46

Je mi veľmi ľúto, že to tesne nevyšlo. Ivan Korčok by bol výborným prezidentom. Uviedol to predseda opozičného parlamentného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka v reakcii na výsledky druhého kola prezidentských volieb.

image
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. FOTO: HN/Peter Mayer
00:39

Výsledky na Liptove a Orave

V prvom kole mal Ivan Korčok mal v okrese Ružomberok 45 percent hlasov, Peter Pellegrini 35 percent, Štefan Harabin 13 percent a Igor Matovič necelé tri percentá. To napovedalo tesný súboj aj v druhom kole. Tento predpoklad sa v bašte KDH, ktoré dalo podporu Korčokovi, aj potvrdil. Napokon Pellegrini vyhral v okrese Ružomberok v druhom kole s 50,7 percentami hlasov. V susednom okrese Liptovský Mikuláš mal až 54 percent. Naopak okres Dolný Kubín ovládol Korčok s 54 percentami, no v susednom Námestove vyhral zas s 53 percentami Pellegrini

00:37

"Vláda sa môže spoľahnúť, že pokiaľ bude plniť programové vyhlásenie vlády, nemusí sa obávať, že z prezidentského paláca, tak ako to bolo posledných desať rokov, vznikne opozično-oportunistické mocenské centrum, ktoré bude vláde a štátu škodiť, aj v zahraničí, a bude sa tešiť z neúspechov vlády," vyhlásil budúci prezident Peter Pellegrini. Zároveň podotkol, že nebude nekritickým obdivovateľom vlády.

image
Budúci prezident Peter Pellegrini reaguje na výsledky volieb. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
00:34

Minister životného prostredia Tomáš Taraba pogratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb. "Buď dobrým prezidentom pre všetkých občanov. Ďakujem všetkým Slovákom, že ukázali sebavedomie a zdravý úsudok," uviedol Taraba na sociálnej sieti. Poznamenal, že Slováci jasne vyjadrili dôveru ich vláde a jej programu.

00:32

Štáb Ivana Korčoka

"Som sklamaná, verila som podpore ľudí, odozva bola veľmi veľká. Zdá sa, že to nestačilo," povedala pri odchádzaní z centrály manželka Ivana Korčoka Soňa Korčoková. V ruke niesla kyticu. Neúspešný kandidát sa ešte rozlúčil s Michalom Šimečkom (Progresívne Slovensko).

00:31

Štáb Petra Pellegriniho

Bývalý dvojnásobný prezident Ivan Gašparovič na tlačovej konferencii Pellegriniho priznal, že takýto výsledok nečakal. “Pozitívny áno, ale za takýmto potvrdením dôvery národa v osobu, ktorá bude o chvíľu prezidentom, je ťažká práca. Peter podporovali sme ťa, ale to neznamená, že s touto podporou treba skončiť. Nastanú ešte ťažšie časy,” povedal Gašparovič. Dodal tiež, že podľa neho Slovensku nehrozí “grécka cesta”. Všetci spoločne spravíme to, že toto nikdy na Slovensku nebude,” dodal.

image
Petra Pellegriniho podporil aj bývalý prezident Ivan Gašparovič. FOTO: TASR/M. Baumann
00:30

Korčok stratil aj stredné Slovensko

Modré plochy na strednom Slovensku, ktoré bolo vidno po prvom kole, v druhom kole zmizli. V Banskobystrickom kraji získal Peter Pellegrini 61 percent hlasov a v okrese Banská Bystrica 50,6 percenta. V Žilinskom kraji mal Pellegrini 56 percent a v okrese Žilina 52 percent. Pôvodne v prvom kole Korčok v okrese Žilina vyhral so 44,3 percentami hlasov.

00:30

Pellegrini vyhral vo Ficovom meste

Peter Pellegrini s náskokom zvíťazil v rodnom meste Roberta Fica Topoľčany. Získal v ňom 66,55 percenta hlasov. 

00:29

"Odchádzam s tým, že som sklamaný, nie som zlomený. To vás chcem ubezpečiť. Želám Slovensku prezidenta, ktorý naplní to, čo je napísané v Ústave, aj nezávislosť, aj konať bez príkazov a podľa vlastného presvedčenia," uviedol neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok. Zároveň ocenil všetkých občanov, ktorí sa zúčastnili na voľbách.

image
Neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok reaguje na výsledky volieb. FOTO: HN/Peter Mayer
00:27

Sčítaných je už 99,66 percenta zápisníc. Víťaz voleib Peter Pellegrini získal zatiaľ 53,26 percenta hlasov, čo je 1 402 570 obálok. Ivan Korčok získal 46,73 percenta hlasov, čo je 1 230 379 obálok.

00:26

Volebné štúdio HNtelevízie sa skončilo. Ďakujeme vám za pozornosť.

00:25

Volebné štúdio HNtelevízie

Po voľbách má každý veľa adrenalínu, možno je rozhodnutý, že sa bude angažovať v politickom priestore. Neviem si však predstaviť, kde by sa angažoval. Sú dve možnosti, buď sa pridá do nejakej strany, alebo založí vlastnú. Ale možno, keď opadne ten adrenalín, tak to racionálne vyhodnotí a nepôjde do veľkej straníckej politiky, hodnotí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

00:25

Na východe Pellegrini ovládol vidiek, Korčok krajské mestá

Peter Pellegrini získal vyššiu podporu na vidieku, Ivan Korčok zase v mestách. Taká je realita na východnom Slovensku. V Prešovskom kraji získal Pellegrini celkovo 57 percent hlasov, no v samotnom územnom obvode Prešov už vyhral s 51 percentami Korčok a v okrese Prešov mal Korčok 54 percent. To mu na konečný úspech v kraji nestačilo. Podobne to bolo aj v Košickom kraji, kde vyhral Pellegrini s vyše 54 percentami, no v územnom obvode Košice mal Korčok takmer 60 percent a napríklad v okrese Košice 1 mal Korčok až takmer 63 percent.

00:23

Štáb Ivana Korčoka

Ivan Korčok vyšiel z centrály na nočnú ulicu, kde ho privítal potlesk a oslavy. Dav skanduje ďakujeme.

image
Neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok reaguje na výsledky volieb pred volebným štábom v bratislavskom Starom Meste. FOTO: HN/Peter Mayer
00:22

Prezidentka Zuzana Čaputová večer telefonicky zablahoželala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. "Blahoželám Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Prajem mu úspešný výkon mandátu, ktorého sa ujme 15. júna.


Pri každých slobodných voľbách sa časť spoločnosti teší a časť je sklamaná. Dôležité je, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Aby radosť z víťazstva išla ruka v ruke s vedomím služby pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre tých, ktorí ho zvolili.


Oceňujem vysokú účasť vo voľbách a ďakujem občanom, ktorí využili svoje volebné právo. Ďakujem tiež všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a úspešnej realizácii volieb," reaguje prezidentka Čaputová na výsledky volieb.

00:20

Štáb Petra Pellegriniho

Robert Fico vo svojom príhovore zagratuloval Petrovi Pellegrinimu. Povedal, že je presvedčený, že napriek tomu, že sa z neho stane prezident, koalícia prežije do roku 2027. Sme predurčení vládnuť do roku 2027. Verím v stabilitu vládnej koalície. Nech žije Peter Pellegrini, nech žije nový prezident a nech žije Slovenská republika,” povedal Fico.

image
Peter Pellegrini je novým prezidentom. FOTO: Reuters
00:20

Štáb Ivana Korčoka

"Na Slovensku sa dá stať prezidentom aj keď vediete netrasperentnú kampaň a budete šíriť nenávisť a bičovať emócie a z toho druhého urobíte kandidáta vojny. Chcem jasne a zreteľne povedať, že toto vám nezabudnem," povedal neúspešný kandidát a nasledoval bujarý potlesk. 

00:20

V Trnavskom kraji sú výsledky tesné

Najviac vyrovnané volebné výsledky zo všetkých žúp sú v Trnavskom kraji, kde vedie Peter Pellegrini s 50,63 percentami hlasov. V prvom kole v župe vyhral Ivan Korčok s 42,6 percentami hlasov. Pellegrini mal 32,8-percentnú podporu. 

00:17

Sčítaných je už 99,47 percenta zápisníc. Víťaz volieb, predseda parlamentu Peter Pellegrini, získal zatiaľ 53,38 percenta hlasov. Ivan Korčok má 46,61 percenta hlasov.

00:16

Korčok prehral aj v rodnom regióne

Kým v prvom kole Ivan Korčok vyhral v okrese Banská Bystrica s takmer 47 percentami hlasov, v druhom kole neuspel. Po sčítaní 99 percent zápisníc v okrese uspel Peter Pellegrini s 50,6 percentami hlasov, oproti 49,4 percentu v prospech Korčoka. V prípade mestských hlasov v regióne získal Korčok 53 percent, no pri hlasoch s obcí víťazil Pellegrini s 58 percentami. Z Banskej Bystrice pochádzajú obaja kandidáti.

00:15

Štáb Petra Pellegriniho

Budúci prezident Pellegrini vyhlásil, že bude podporovať vládu v plnení programového vyhlásenia, ktorej je spolutvorcom. “Vláda sa nemusí sa obávať, že z prezidentského paláca vznikne jedno opozičné oportunistické centrum ako to bolo v posledných desiatich rokoch,” povedal.

00:14

Štáb Ivana Korčoka

"Som úprimne sklamaný a rozčarovaný," hodnotí Ivan Korčok výsledky volieb.

00:11

Štáb Petra Pellegriniho

Pellegriniho prišiel podporiť aj bývalý prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico ako aj minister obrany Robert Kaliňák. “Chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí prišli k voľbám. Je to pre mňa obrovský záväzok a obrovská česť. Čím som si musel pri voľbách ľudsky prejsť, je to pre mňa obrovským zadosťučinením,” povedal Pellegrini na pódiu počas tlačovej konferencie k výsledkom.

image
Peter Pellegrini sa poďakoval voličom za podporu. FOTO: Reuters
00:07

Sčítaných je 99 percent, Štatistickému úradu chýba len percento zápisníc. Víťazom je Peter Pellegrini, ktorý zatiaľ získal 53,55 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,44 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky prezidentkých volieb. FOTO: HN
00:05

Štáb Petra Pellegriniho

Budúci prezident Peter Pellegrini sa zdržiava stále na poschodí odkiaľ je počuť oslavu víťazstva. Na poschodie viedli aj kroky premiéra Roberta Fica. Novinári stále čakajú na sľúbenú tlačovú konferenciu.

00:04

Výsledky v Bratislavskom kraji

Jediný kraj, v ktorom má vyšší počet hlasov Ivan Korčok, je Bratislavský. V prvom kole získal 62,6 percenta, v druhom kole 65,4 percenta hlasov. V hlavnom meste má 69 percent voličov. 

23:57

Štatistický úrad už sčítal 98,11 percenta zápisníc. Už je jasné, že víťazom volieb bude Peter Pellegrini, ktorý získal 53,85 percenta hlasov. Ivan Korčok zatiaľ získal 46,14 percenta hlasov.

image
Priebežné výsedky volieb. FOTO: HN
23:56

Volebné štúdio HNtelevízie

Prvýkrát sa teraz stane to, kde budú kooperovať v pozícii, že bude Pellegrini v pozícii, do ktorej ho zvolili občania, tak ako Fico je premiér, do ktorej ho zvolili občania. Určite sa pokúsia o efektívny pragmatizmus, hovorí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

23:55

Volebné štúdio HNtelevízie

Nebude to úplne harmonický vzťahy, aký by sa dal očakávať. Je tam veľa malých signálov, ktoré ukazujú, že ten vzťah nebude vrúcny, povedala marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

23:51

Sčítaných je už 96,05 percenta platných hlasov. Na čele je Peter Pellegrini so ziskom 54,32 percenta, pričom Ivan Korčok má 45,67 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky prezidentských volieb. FOTO: HN
23:51

Pellegrini vedie nadpriemerne v Nitrianskom kraji

Pellegrini dosahuje v porovnaní s celoslovenskými číslami nadpriemerné výsledky v Nitrianskom kraji, kde má 58 percent hlasov. V Nitre oslovil 56 percent voličov. V trnavskej župe je to tesnejšie, vedie s 51 percentami. 

23:48

Volebné štúdio HNtelevízie

Nevidím nejakú konkrétnu tému, ktorú by Peter Pellegrini chcel otvárať. Myslím si, že bude dôstojný funkcionár, nebude nejakou protiváhou ku koalícii. Určite budú chcieť zobchodovať jeho podporu. Myslím si, že sa bude trochu iskriť aj v koalícii, hovorí marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

23:46

V Poprade Korčok valcoval, teraz to je tesné

Bránu do Tatier v prvom kole ovládol Ivan Korčok. V okrese Poprad zvíťazil s takmer 48 percentami hlasov. No v druhom kole vedie len veľmi tesne. Po spočítaní 93 percent zápisníc je situácia v okrese Poprad v pomere 51:49 v prospech Korčoka. V mestách a mestských častiam okresu má Korčok 53 percent, no na vidieku má naopak 53 percent Peter Pellegrini.

23:46

Volebné štúdio HNtelevízie

Ten rozdiel je podľa všetkého daný tým, že nie všetci voliči, ktorí chceli voliť Petra Pellegriniho, prišli voliť. Zostali doma, lebo si mysleli, že do druhého kola postúpi tak či tak, hovorí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

23:45

Štáb Petra Pellegriniho

Čoskoro začne tlačová konferencia Petra Pellegriniho k výsledkom volieb. Po viac než 90 percentách spočítaných hlasov to zatiaľ vyzerá na volebné víťazstvo. Do Aušpicu prišielvyjadriť svoju podporu aj premiér Robert Fico. 

23:45

Volebné štúdio HNtelevízie

Je to veľké víťazstvo o veľa hlasov. Na mape vidíme, že v podstate okrem západného Slovenska vyhral po celej krajine, hodnotí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

23:44

Neoficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s podporou 55,02 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad po spočítaní 92,89 percenta okrskových zápisníc. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 60,19 percenta.

23:38

Štáb Petra Pellegriniho

Okolo televíznych obrazoviek sa zišiel dav Pellegriniho fanúšikov. Po čiastkových výsledkoch kričia opakovane “Pelle na hrad!”. Jeden z nadšencov dopĺňa "Nie na hrad, ale do Grassalkovičovho paláca". Po chvíli sa ozýva aj hymna. Peter Pellegrini očakáva výsledky zatiaľ na poschodí. Čoskoro by mal prísť pred médiá.

image
Víťazom volieb sa stane Peter Pellegrini. FOTO: Reuters
23:38

Korčok najviac vedie v bratislavskom Starom Meste

V bratislavskom Starom Meste získal Ivan Korčok takmer 76 percent hlasov. Je to s predstihom najviac zo všetkých mestských častí v Bratislave. Celkovo má Korčok v župe 69 percent hlasov. 

23:38

Sčítaných je 92,89 percenta zápisníc. V čele sa drží Peter Pellegrini so ziskom 55,02 percenta hlasov. Ivan Korčok má zatiaľ 44,97 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky. FOTO: HN
23:37

Štáb Ivana Korčoka

V centrále vládne ponurá atmosféra. Na tvárach hostí vidno sklamanie z predbežného výsledku, ktorý ukazuje víťazstvo Petra Pellegriniho. Ivan Korčok sa k výsledkom ešte nevyjadril.

image
Dav v štábe Ivana Korčoka sleduje červenú mapu priebežných výsledkov.
FOTO: HN
23:35

Volebné štúdio HNtelevízie
Premiér Fico by dokázal nájsť spôsob aj s tým, keby bol Ivan Korčok prezident. Mal by svojho nepriateľa a možno by našli partnerské zhody, ale určite by sa s tým dokázal vysporiadať. Fico potrebuje tú energiu konfliktu, hovorí marketingový odborník Michal Ruttkay.

23:35

Pellegrini má náskok aj na strednom Slovensku

V Banskobystrickom kraji vedie Peter Pellegrini zatiaľ s podporou nad 62 percent hlasov, v Žilinskom kraji má zatiaľ 56 percent. Nič na tom nemení ani výsledok v hlavných mestách kraja. V okrese Žilina má Pellegrini takmer 58 percent, v Banskej Bystrici necelých 52 percent. V prvom kole vyhral v okrese Banská Bystrica Ivan Korčok, ktorý získal necelých 47 percent hlasov. V okrese Žilina v prvom kole vyhral Korčok so 44 percentami.

23:33

Volebné štúdio HNtelevízie

Vyzerá to tak, že zabrala zmena rétoriky, taký Pellegriniho plán B. Oslovenie smerom na maďarského voliča bolo zrejmé aj získanie voličov Štefana Harabina, ktorí nechceli zrejme urobiť chybu ako v minulých voľbách, keď nepodporili Maroša Šefčoviča. A zrejme nechceli, aby bol prezident niekto, koho neakceptujú, povedal marketingový odborník Michal Ruttkay.

23:32

Pellegrini vyhráva viaceré krajské mestá

V krajských mestách Nitra a Trnava vedie Pellegrini. V Trnave má 51,72 percenta hlasov, v Nitre 56,55 percenta. V Trenčíne má 55 percenta hlasov, výsledky v meste momentálne kopírujú celoslovenský vývoj. 

23:32

Štáb Petra Pellegriniho

Atmosféra je vo volebnej centrále čoraz lepšia. Výsledky z regiónov sprevádzajú pri televíznych obrazovkách ovácie a veľký potlesk. Čoskoro dá Peter Pellegrini tlačové vyhlásenie.

23:30

Volebné štúdio HNtelevízie

Nevieme, čo bolo za biznisom, ktorý sa udial po prvom kole a tie vyjednávania. Tam museli prebehnúť vyjednávania, tam musel dať na stôl nejaké žetóny. Ale zase vieme, že Pellegrini je srdcom Európan a z tohto ukotvenia nebude utekať, tvrdí marketingový odborník Michal Ruttkay.

23:30

Sčítaných je už 88,07 percenta zápisníc a v prezidentských voľbách výrazne vedie Peter Pellegrini so ziskom 55,88 percenta hlasov, čo je 1 186 154 obálok. Ivan Korčok má aktuálne 44,11 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky prezidentských volieb. FOTO: HN
23:25

Na východe vedie Pellegrini

Peter Pellegrini má zatiaľ v Prešovskom kraji 59-percentnú podporu a v Košickom kraji podporu 57 percent. Pre ilustráciu v prvom kole mal Pellegrini v Prešovskom kraji 40,7 percenta a v Košickom kraji zas vyhral Ivan Korčok s 41 percentami hlasov.

23:25

Štáb Ivana Korčoka

Do centrály Ivana Korčoka prišlo aj niekoľko politikov Progresívneho Slovenska. V parlamentných voľbách 2020 v koalícii so stranou Spolu zažilo v rovnakých priestoroch Progresívne Slovensko prehru vo voľbách. 

Irena Biháriová, ktorá v tom čase, stranu viedla, hovorí, že pri príchode do bratislavskej Starej tržnice mala deja vu. "Pravdaže to bolo prvé, čo sa mi vybavilo, aj tá emócia aj atmosféra. Presne s takou pokorou som sem šla. Všelijak to môže dopadnúť, predbežné výsledky vyzerajú v prospech Petra Pellegriniho. Ale v tejto chvíli chcem veriť, že sa to môže otočiť v prospech Ivana Korčoka." 

 

23:25

Korčok ešte bude zbierať hlasy v Bratislave

V územnom obvode Bratislava je zatiaľ spočítaných zhruba 63-tisíc hlasov z celkových 250-tisíc. Vyhráva tu Ivan Korčok s takmer 69 percentami hlasov. 

23:24

Podľa projekcie Denníka N sa novým prezidentom stane Peter Pellegrini. Mal by získať o niekoľko percentuálnych bodov viac.

23:22

Štáb Petra Pellegriniho

Atmosféra v Aušpice je zatiaľ vzhľadom k priebežýným výsledkom a náskoku Pellegriniho pokojná. Kandidát sedí pri stole na terase s výhľadom na Bratislavský hrad so svojou sestrou Evou, keď mu prišli oznámiť ďalšie čiastočné výsledky, podľa ktorých stále vedie. “Dôležitá bude účasť,” hovorí radca premiéra Eduard Chmelár, ktorý postáva pri Pellegriniho stole. “Ešte sa to môže zmeniť, keď spočítajú mestá” pridáva sa Peter Žiga, Pellegrini však oponuje, že už aj časť miest je spočítaná. “Výsledok vnímame s pokorou. Zatiaľ sledujeme veľmi príjemný náskok. Očakávali sme, že pri tejto sčítanosti, bude mať Peter Pellegrini náskok.Naše analýzy sa potvrdili,” pridáva sa Denisa Saková.

image
Podporiť prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho prišiel aj poradca premiéra Eduard Chmelár. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
23:22

Maďarskí voliči uprednostňujú Pellegriniho

V južných okresoch vedie Peter Pellegrini. V Komárne má takmer 65 percent hlasov. V Nových Zámkoch 60 percent a v Dunajskej Strede 55 percent hlasov. 

23:22

Štáb Ivana Korčoka

"Som optimista, zatiaľspočítané malé okrsky a veľké krajské mestá prídu neskôr a tam sa bude rozdiel zmenšovať," hovorí o predbežných výsledkoch šéf KDH Milan Majerský. "Bič plieska na konci," dodal, že podľa neho ešte Korčok predbehne Pellegriniho

23:21

Volebné štúdio HNtelevízie

Keď politici hovoria, že neveria prieskumom, tak práve tí politici sedia pri tom od rána do večera a sledujú to do detailov, hovorí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

23:17

Sčítaných je už 80,11 percenta zápisníc, oznámil Štatistický úrad. Vedie Peter Pellegrini so ziskom 56,71 percenta platných hlasov. Ivan Korčok zatiaľ získal 43,28 percenta hlasov. 

image
Priebežné výsledky volieb. FOTO: HN
23:17

Na Orave zatiaľ remíza

V obvode Dolný Kubín má Ivan Korčok zatiaľ 55 percent hlasov a Peter Pellegrini 45 percent. No v druhom obvode na Orave je situácia zatiaľ opačná. V Námestove vedie zatiaľ s necelými 53 percentami Pellegrini. V prvom kole na Orave zvíťazil Korčok. Pripisovalo sa to aj podpore KDH.

23:10

V Trnavskej župe je to vyrovnané

V Trnavskom kraji sa začína situácia vyrovnávať. Peter Pellegrini má 53 percent hlasov. Ešte tesnejšie je to v samotnej Trnave, kde vedie s 52 percentami hlasov. V prvom kole vyhral v župe Korčok s necelými 43 percentami hlasov. Pellegrini mal 32,8 percenta. 

23:09

Exprezident Andrej Kiska očakáva veľmi tesný výsledok druhého kola prezidentských volieb. Uviedol to krátko po spočítaní necelej tretiny okrskových zápisníc. "Je to veľmi ťažko odhadnúť. Vieme, že na úvod sú sčítavané práve menšie mestečká a dedinky, kde vždy zvíťazia ľavicoví kandidáti. Tak to bolo aj v mojom prípade, keď som kandidoval proti Robertovi Ficovi. Treba vydržať, počkať, ale podľa mňa to bude veľmi tesné," poznamenal.

image
Exprezident Andrej Kiska prichádza do volebnej centrály kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
23:07

Štatistický úrad už sčítal 67,59 percenta zápisníc. V čele sa drží líder Hlasu Peter Pellegrini so ziskom 57,60 percenta hlasov, čo je 799 522 obálok. Druhý je Ivan Korčok so ziskom 588 501 obálok, čo je 42,39 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky prezidentských volieb. FOTO: HN
23:05

Volebné štúdio HNtelevízie

Marketingový odborník Michal Ruttkay tvrdí, že moratórium treba zrušiť. "Vidíme, že tie mantinely nevieme nastavovať, takže radšej zrušiť to a ponechať na ľudí, nech sa rozhodnú."

23:04

Volebné štúdio HNtelevízie

Marketingový odborník Michal Ruttkay tvrdí, že to bude tesné. "Ale začínajú sa sčítavať mestské časti a tam bude na tom lepšie Ivan Korčok."

23:02

Volebné štúdio HNtelevízie

Je to podpora, ktorej sa po formálnej stránke nedá nič vytknúť. ale celou kampaňou sa tiahlo, že podpora Pellegriniho zo strany koaličných partnerov bola mizivá, hovorí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie o podpore premiéra Roberta Fica, koaličného partnera Petra Pellegriniho.

23:01

V Petržalke dominuje Korčok

Pri polovici spočítaných okrskov vedie Ivan Korčok v Bratislavskom kraji s necelými 62 percentami hlasov. Najviac vedie priebežne v Petržalke, kde má podporu 75 percent voličov. V ostatných mestách župy to nie je také jednoznačné. Napríklad v Malackách má náskok Peter Pellegrini s 52 percentami.

23:01

Štáb Ivana Korčoka

"Prvé sa spočítajú najmenšie oblasti, Peter Pellegrini má väčšiu podporu v rurálnych lokalitách," hovorí o predbežných výsledkoch Ivan Mikloš. Stále sa ešte čaká na väčšie oblasti, Príkladom je Bratislava. 

image
Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka prišiel do volebného štábu podporiť aj exminister financií Ivan Mikloš. FOTO: HN/Peter Mayer
23:00

V Prešove už vedie Korčok

Na priebežnom spočítavaní vidno, že ide najmä o výsledky z obcí. Napríklad v okrese Prešov vedie zatiaľ Ivan Korčok s 50,1 percentom ku 49,9 percenta pre Peter Pellegriniho. Ten po začiatku spočítavania pôvodne viedol. Zo štruktúry hlasov voličov z miest a obcí vidno, že na vidieku vedie v okrese Prešov Pellegrini s 53 percentami, no hlasy z miest, ktoré vo väčšom počte nabiehajú neskôr, hovoria o vedení Korčoka s 56 percentami hlasov.

22:57

Volebné štúdio HNtelevízie

"V prípade, ak by vyhral Ivan Korčok, on je skúsený diplomat a nájde rovnováhu v spoločnosti, aby ukázal, že aj tí, ktorí ho nevolili, majú miesto v jeho svete," hovorí marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie

22:57

Štatistický úrad už sčítal 49,44 percenta zápisníc. Vedenie si stále drží koaličný kandidát Peter Pellegrini so ziskom 59,31 percenta hlasov. Percentá rastú kandidátovi Ivanovi Korčokovi, ten má aktuálne 40,68 percenta platných hlasov.

image
Priebžené výsledky volieb. FOTO: HN
22:55

Priebežné čísla z Nitrianskeho kraja

V Nitrianskom kraji vedie so 63 percentami hlasov Peter Pellegrini.  Priebežne s výrazným náskokom vyhráva aj vo všetkých okresoch, v ktorých je silná maďarská menšina. Napríklad v Komárne má 73 percent. 

22:53

V Košiciach zatiaľ vedie Korčok

Priebežné výsledky z metropoly východu zatiaľ ukazujú na to, že vedie Ivan Korčok. V Košiciach má 58 percent hlasov oproti 42 percentám pre Petra Pellegriniho. Zrátaných je tam však len osemtisíc hlasov. V okrese Košice - okolie vedie Pellegrini s 54 percentami hlasov.

22:52

Volebné štúdio HNtelevízie

Marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie si myslí, že voliči Štefana Harabina pôjdu voliť. "Oni sú takí zapálení pre tie voľby a nemyslím si, že zostali doma."

22:47

Priebežné výsledky zo Žilinského kraja

Žilinský kraj bol v prvom kole vzácne vyrovnaný, keď Peter Pellegrini v ňom získal 40,4 percenta a Ivan Korčok 40,1 percenta. Aktuálne po spočítaní necelých 14-tisíc hlasov vedie Pellegrini s 60,5 percentami hlasov. V samotnej Žiline vedie tiež Pellegrini s 57-percentami hlasov. Spočítanosť je zatiaľ relatívne nízka. 

22:47

Sčítaných je už 30,41 percenta zápisníc a hlasy do systému rýcho nabiehajú. Vo vedení zostáva líder Hlasu-SD Peter Pellegrini so ziskom 62,33 percenta hlasov. Ivan Korčok zatiaľ zaostáva s výsledkom 37,66 percenta.

image
Priebžené výsledky volieb. FOTO: HN
22:46

Priebežné výsledky z krajov

V Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji zatiaľ jasne vedie Peter Pellegrini, ktorý má nad 60 percent hlasov. V bratislavskej župe je situácia opačná, priebežne vyhráva Ivan Korčok s viac ako 73 percentami hlasov. Zaujímavá je situácia v Trenčíne. Zatiaľ je tam zrátaných len 242 hlasov, z toho obaja kandidáti získali presnú polovicu hlasov.

22:45

Volebné štúdio HNtelevízie

Obidvaja sú uchádzali najmä o voličov, ktorí v prvom kole volili Forróa. Hovoril mi to občan Maďarska, že nemajú radi, keď si kanidáti dávajú v rámci kampane maďarské názvy, hovorí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie

22:45

Volebné miestnosti uzavreli, priebeh hlasovania bol štandardný. Na tlačovej konferencii to povedali predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda a riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová. "Oba volebné dni prebehli pokojne a bez narušenia verejného poriadku," povedal riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

22:41

Štatistický úrad oznámil sčítanie 15,07 percenta zápisníc. Vedie Peter Pellegrini so ziskom 65,98 percenta hlasov, čo je 82 324 obálok. Ivan Korčok má zatiaľ 34,01 percenta hlasov.

image
Priebežné výsledky. FOTO: HN
22:41

Priebežné výsledky v Banskobystrickom kraji

V kraji mal v prvom kole Peter Pellegrini 43,7 percenta hlasov a Ivan Korčok 35,5 percenta. Teraz má po spočítaní 17-tisíc hlasov zatiaľ náskok Pellegrini a to v pomere 71 percent ku 29 percent. Ide o výsledky najmä z menších okrskov.

22:40

Štáb Ivana Korčoka

Mikuláša Dzurindu prekvapilo, akú kampaň zvolil Peter Pellegrini, ktorý varoval, že Korčok môže poslať našich vojakov na Ukrajinu. "My s Mečiarom sme si voči druhému takého hlúposti nevymýšľali. Peter Pellegrini ma hlboko sklamal," dodal Dzurinda s tým, že išiel za čiaru a myslí si, že ho to bude stáť politické body. 

Témou kampane bolo aj vlastenectvo. "Je toto autentické vlastenectvo?" pýta sa Dzurinda ohľadom Pellegriniho.

image
Ivana Korčoka prišli podporiť viaceré známe osobnosti, napríklad aj bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda. FOTO: HN/Peter Mayer
22:40

Bezproblémový priebeh volieb bol aj v Topoľčianskom okrese. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie Zuzany Chudej sú už volebné miestnosti zatvorené a v jednotlivých okrskoch sa začalo so zratúvaním hlasov. "Účasť sa zdala byť pomerne slušná. Na výjazdoch sme videli, že do volebných miestností ľudia chodili," doplnila Chudá.

22:40

Volebné štúdio HNtelevízie

Bol by to najtesnejší výsledok v dejinách priamej voľby na Slovensku. Všimol som si ale, že Korčok mal svoje vystúpenie s bannerom a Peter Pellegrini už druhýkrát stojí niekde neviem kde, to je zvláštne, hovorí publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

22:37

Priebežné výsledky v Prešovskom kraji

V kraji je spočítaných zatiaľ len niečo nad 3 600 hlasov. Peter Pellegrini má zatiaľ cez 74 percent hlasov a Ivan Korčok necelých 26 percent. Z viac spočítaných odvodov vyhráva Pellegrini v Humennom so 77 percentami. 

22:35

Sčítaných je už 3,28 percenta zápisníc, čo je viac než 16-tisíc hlasov. Zatiaľ výrazne vedie predseda parlamentu Peter Pellegrini so ziskom 70,51 percenta. Ivan Korčok má zatiaľ 29,48 percenta. 

image
Priebžené výsledky. FOTO: HN
22:34

Štáb Petra Pellegriniho

Predstavitelia Hlasu ako aj šéf strany počas volebnej noci hovoria prakticky jednohlasne že kampaň dvoch kandidátov bola v poriadku avšak vadili im skôr príspevky tretích strán. “Nechce sa mi ich vyťahovať do svetla, lebo som rád, že sa na svetle neukazujú, ale sú to nejakí  bývalí politici a príde mi to cez čiaru,” povedal minister školstva Tomáš Drucker. “Vnímal som nadprácu mnohých liberálnych a progresívnych médií rôznych treťosektorových skupín. Z toho pohľadu to bola kvalitná špina,” kritizuje minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Témami predvolebného boja bola napríklad aj vila poslanca Hlasu Petra Náhlika a jej možné majetkové prepojenie s Petrom Pellegrinim, na ktoré poukazoval aj expremiér z hnutia Slovensko Igor Matovič.

22:33

Priebežné výsledky z Michaloviec a Sobraniec

Na stránke Štatistického úradu začali nabiehať prvé spočítané hlasy z volebných miestností. Napríklad v územnom obvode Michalovce má po spočítaní vyše 1 700 hlasov z okresu Michalovce a Sobrance jasnú prevahu Peter Pellegrini a to v pomere 79 percent hlasov k 21 percentám. V okrese Michalovce Pellegrini vyhral tesne v prvom kole s 50,2 percentami hlasov a v Sobranciach až s 61,5 percentom hlasov pred Ivanom Korčokom.

22:33

Sčítaných je už 3,28 percenta zápisníc a dohromady viac než 16-tisíc hlasov. Peter Pellegrini sa drží zatiaľ suverénne na čele so ziskom 70,51 percenta. Ivan Korčok má zatiaľ 29,48 percenta. 

22:31

Priebežné výsledky z juhu Slovenska

Po spočítaní prvých hlasov vedie v južných okresoch Peter Pellegrini. V Dunajskej Strede, Galante, Komárne, Šali aj Leviciach má Ivan Korčok len zhruba tretinu hlasov, zvyšné dve tretiny pripadli Pellegrinimu. Zatiaľ sú zrátané len prvé volebné miestnosti. Podiel potvrdených okrskových zápisníc je 3,28 percenta. 

22:26

Štatistický úrad dodal prvé výsledky z druhého kola prezidentských volieb. Sčítaných je približne prvých sto hlasov. Zatiaľ vedie líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

image
Prvé výsledky zo Štatistického úradu. FOTO: HN
22:24

Volebné štúdio HNtelevízie

Bezpečnostný analytik Vladimír Bednár tvrdí, že po prvom kole si Pellegrini uvedomil, že by nemusel byť úspešný. Zistil, že musí aplikovať napríklad aj cielené klamstvo a získavať si voličov orientovaných na východ.

22:20

Priebeh druhého kola prezidentských volieb je z pohľadu okresných volebných komisií v Trnavskom kraji hodnotený ako pokojný, bez väčších problémov, s účasťou pravdepodobne vyššou oproti prvému kolu. Potvrdili to ich predsedovia.

22:18

RTVS zverejnila volebný model agentúry MEDIAN SK. Ivan Korčok podľa modelu oslovil 51,1 percenta voličov a stal by sa prezidentom Slovenskej republiky. Peter Pellegrini by oslovil 48,9 percenta voličov. Agentúra zberala dáta od 4. do 6. apríla.

22:17

Volebné štúdio HNtelevízie

Publicista Karol Wolf vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že aj taký skúsený politik ako Peter Pellegrini cíti, že je to iné. "A predstavte si Ivana Korčoka, ktorý nikdy nebol účastník kamapane, čiže pre neho to muselo byť oveľa náročnejšie a šokujúcejšie."

22:15

Volebné štúdio HNtelevízie

To, že vystúpil proti nemu Andrej Danko ako jeho koaličný partner, omnoho viac poškodilo Pellegrinimu ako videá Igor Matoviča. Omnoho viac zarezonovala tá Dankova kritika, hovorí marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

22:13

Z druhého kola prezidentských volieb má kandidát a predseda Hlasu Peter Pellegrini stres. Je to podľa jeho slov niečo, čo zažíva prvýkrát. Tieto voľby považuje za špeciálne. "Kým v parlamentných voľbách sme sa mohli podeliť, že ten získal viac kresiel a ten menej, tu je len jeden víťaz," skonštatoval Pellegrini po príchode do bratislavskej reštaurácie na brehu Dunaja.

image
Peter Pellegrini dáva rozhovory novinárom. FOTO: HN
22:11

Volebné štúdio HNtelevízie

"Je to taký signál o tom, aká tá koalícia je. Či sú to naozajstní partneri alebo len partneri, keď treba niečo schváliť," povedala marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie. Karol Wolf povedal, že je to symbolika toho, ako sa koaliční partneri Robert Fico a Andrej Danko ku kampani stavali.

22:09

Štáb Ivana Korčoka

Andrej Kiska je prvý bývalý prezident, ktorý prišiel do centrály. Pozvané boli všetky bývalé hlavy štátu. Ponuku zatiaľ prijal len Kiska.

image
Na snímke exprezident Andrej Kiska s manželkou Martinou pri hlasovaní ešte v prvom kole.
FOTO: TASR/ M. Svítok
22:06

Volebné moratórium sa skončilo. Začať sa môžu zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb. Štatistický úrad ich bude zverejňovať na webe. Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

22:05

Volebné štúdio HNtelevízie

Téma vojny v kampani nie je nová. Použil ju už Viktor Orbán pri voľbách v Maďarsku. Rovnako to použil aj Andrej Babiš vo svojej kampani. Téma vojny je silná a intenzívna, vyvoláte v ľuďoch strach a potom sa ľudia boja, hovorí marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

22:01

Volebné štúdio HNtelevízie

Hostia Karol Wolf a Simona Bubánová sa zhodli, že moratórium už nemá veľký význam vzhľadom na možnosť sociálnych sietí

22:01

Takmer vo všetkých okrskoch na Slovensku sa uzatvárajú volebné miestnosti. Keďže v dvoch volebných miestnostiach sa hlasovanie predlžuje, do 22.05 h platí stále volebné moratórium. Prvé výsledky volieb sa zverejnia až po tomto čase.

21:59

Štáb Ivana Korčoka

Ivan Korčok sa pri prvom príhovore poďakoval všetkým, ktorí prišli dnes voliť. Poďakoval sa aj štátnym orgánom, ktoré zabezpečovali priebeh volieb. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, ktoré dnes pri autonehode stratili svojich blízkych.

image
Kandidát na prezidenta Ivan Korčok na volebnom štábe v bratislavskej Starej Tržnici. FOTO: HN/Peter Mayer
21:59

Volebné štúdio HNtelevízie

Nemali by sme preceňovať možnosti prezidenta v oblasti bezpečnosti. Je osobnosť, ktorá ovplyvňuje verejnú mienku ale samotný prezident neovplyvňuje rozhodnutie vlády. Môže iba formovať verejnú diskusiu, hovorí bezpečnostný analytik Vladimír Bednár

21:57

Druhé kolo prezidentských volieb v južných okresoch Nitrianskeho samosprávneho kraja Nové Zámky a Komárno prebehlo pokojne a bez komplikácií. Podľa odhadov členov okrskových komisií bol záujem voličov o voľby na južnom Slovensku výrazne vyšší ako v prvom kole. Volebná účasť v okrese Komárno vtedy dosiahla necelých 34 percent, v okrese Nové Zámky prevýšila 45 percent.

21:55

Štáb Petra Pellegriniho

Na volebnú noc dorazila aj blízka rodina kandidáta. Pellegrini prišiel osobne medzi hostí privítať svoju sestru Evu. Okrem nej sú tu už aj ďalšie známe tváre z politiky. Je tu minister práce Erik Tomáš či politik Hlasu a bývalý viacnásobný minister Peter Žiga, ktorý sa po obvineniach z korupcie z vrcholovej politiky stiahol.

image
Petra Pellegriniho sprevádzala v úvode volebnej noci jeho sestra Eva. FOTO: HN
21:55

Volebné štúdio HNtelevízie

Paradoxne sa istým spôsobom v otázkach bezpečnosti v istom momente vyhýbali obaja kandidáti. Sociologické prieskumy hovorili o tom, že téma bezpečnosti a vojny odoberá voličov Ivanovi Korčokovi, preto sa snažil tomu vyhýbať ae videli sme, že sa tomu vyhýbal aj Peter Pellegrini, hovorí bezpečnostný analytik Vladimír Bednár

21:55

Štáb Ivana Korčoka

Kandidát na prezidenta prišiel s úsmevom do svojho volebného štábu spolu s manželkou.

image
Ivan Korčok prišiel do svojho volebného štábu o 21:50. FOTO: HN
21:51

Volebné štúdio HNtelevízie

Naratívy, ktoré tu boli šírené, tak boli spojené s klamstvami. Ako to, že by prezident odosielal vojakov na Ukrajinu, hovorí bezpečnostný analytik Vladimír Bednár

21:50

Štáb Ivana Korčoka

Podporiť kandidáta už prišli aj zástupcovia SaS, príkladom je nový šéf liberálov Branislav Gröhling. Pred Gröhlingom sa v Starej tržnici ukázal aj bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) či bývalý minister financií Ivan Mikloš.

image
Ivana Korčoka prišiel na volebný štáb podporiť aj nový predseda strany SaS Branislav Gröhling. FOTO: HN/Peter Mayer
21:50

Volebné štúdio HNtelevízie

Bezpečnostná politika sa stala významnou témou. Rozhodujúci faktor je, že máme vojnový konflikt za plotom. Táto téma sa stala pre väčšinu obyvateľov kľúčovou a dokáže významným spôsobom ovplyvniť rozhodovanie voličov, hovorí bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

21:47

Volebné štúdio HNtelevízie

Bude to tesné už len preto, že každý má svoje očakávania a aj dáta ukazovali, že tá voľba bude tesná, hovorí marketingová expertka Simona Bubánová vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

21:45

Začína sa volebné štúdio HNtelevízie. Moderovať ho bude Romana Hlavanda Gogová. Jej hosťami sú publicista Karol Wolf a marketingová expertka Simona Bubánová.

21:43

Štáb Ivana Korčoka

Podľa očakávaní prišiel do centrály aj predseda PS Michal Šimečka. Na otázku, aký výsledok očakáva povedal, že "tesný." Tipuje, že volebná účasť môže byť ešte vyššia ako v prvom kole. Dva týždne dozadu prišlo k urnám takmer 52 percent voličov. Pred Šimečkom prišiel aj Michal Truban, ktorý v minulosti viedol Progresívne Slovensko.

image
Hostia v štábe Ivana Korčoka.
FOTO: HN
21:36

Všetkých 212 volebných okrskov v okresoch Nitra a Zlaté Moravce by sa malo zatvoriť načas. Polícia v obci Sľažany v okrese Zlaté Moravce preverovala podnet týkajúci sa porušenia volebného moratória. Dôvodom bolo tričko s nápisom na zadnej strane s náznakmi porušenia pravidiel moratória, ktoré mal oblečené jeden z členov okrskovej volebnej komisie. Porušenie volebného moratória sa v tomto prípade nepotvrdilo.

21:35

Štáb Petra Pellegriniho

Podporiť kandidáta prišli aj ďalšie známe mená. Medzi hosťami sa pohybuje napríklad štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská, ale aj poradca Roberta Fica a historik Eduard Chmelár. Ten potvrdil, že ak budú Pellegriniho výsledky sľubné, možno sa dostaví aj premiér. Na mieste je aj podpredseda maďarskej menšinovej strany Aliancia György Gyimesi. K nemu sa nám bližšie dostať nepodarilo, jeho stôl je totiž zatiaľ obklopený ochrankou, ktorá k nemu nikoho nepúšťa.

image
Do štábu Petra Pellegriniho prišiel aj Eduard Chmelár. FOTO: HN/Tomáš Garai
21:34

Sobotňajšie druhé kolo prezidentských volieb je v okresoch Bratislavského kraja aj v závere bez mimoriadnych udalostí a problémov. Členovia jednotlivých okresných volebných komisií hodnotia priebeh ako pokojný a plynulý, ocenili prácu okrskových volebných komisií, ale aj disciplinovanosť voličov.

21:32

Štáb Ivana Korčoka

"Myslím si, že Korčok mohol mobilizovať ľudí, ktorí voliť neboli v prvom kole," povedal Mikuláš Dzurinda novinárom pri vstupe do centrály. Hodnotí, že kandidát robil za dva týždne všetko, čo mohol. Spolu s Dzurindom prišiel aj Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko).

image
Poslanec parlamentu Tomáš Valášek a expremiér Mikuláš Dzurinda prichádzajú do volebnej centrály Ivana Korčoka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
21:18

Štáb Ivana Korčoka

"Zaujal ma účesom, okuliarmi a hodnotami," povedal pri príchode do centrály herec Juraj Kemka.

image
Herec Juraj Kemka v štábe Ivana Korčoka.
FOTO: HN
21:18

Bez mimoriadnych udalostí a narušení prebieha druhé kolo prezidentských vo všetkých 114 okrskoch volebného obvodu Žiar nad Hronom. V okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica, ktoré spadajú pod tento volebný obvod, je celkom 68 obcí.

21:14

Štáb Petra Pellegriniho

Na volebnú noc v Aušpici sa dostavil aj hlavný protagonista Peter Pellegrini. Na otázku, či ho príde podporiť aj niekto z umeleckej obce, odpovedal, že s tým nepočíta. Dodal, že to v reštaurácii bude “kultúrne”. Čo sa týka koaličných partnerov, Andrej Danko je mimo Bratislavy, Robert Fico má zas program, informoval Pellegrini. Ich príchod však nevylúčil. “Aktívne spolu komunikujeme. Bude to závisieť aj od toho, ako sa budú vyvíjať výsledky,” povedal Pellegrini. Do štábu prišli už aj prví ministri. Je tu napríklad ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

image
Peter Pellegrini prišiel na svoj štáb. FOTO: Reuters
21:12

V okresoch regiónu Gemer je druhé kolo prezidentských volieb pokojné a bez incidentov. Do volebných miestností prichádzajú voliči aj vo večerných hodinách. Predseda okresnej volebnej komisie pre okresy Rimavská Sobota a Revúca Mikuláš Csirmáz uviedol, že volebná účasť v okrskoch v meste Rimavská Sobota sa podľa neho pohybuje od 35 do 50 percent.

21:11

Štáb Ivana Korčoka

"Ja som si stavil," povedal pri príchode do centrály bývalý minister vnútra Roman Mikulec (Slovensko). Hovorí, že prvé kolo povzbudilo veľa ľudí aby dnes išli voliť. "Nechcem nič zakríknuť," dodal.

image
Príchod hostí do štábu Ivana Korčoka.
FOTO: HN
21:10

Štáb Ivana Korčoka

Do Starej tržnice prichádzajú prví hostia. Nálada je optimistická. Hostia veria, že ich kandidát uspeje a zodpovedá tomu aj organizácia. Pripravené sú dokonca aj odznaky, na ktorých je napísané - „Bude to Korčok“.

image
Odznaky s očakávaným víťazstvom Ivana Korčoka sú pripravené.
FOTO: HN
20:58

Štáb Ivana Korčoka

Za miesto svojej centrály si Korčok zvolil Starú tržnicu v Bratislave. Ide o ikonické miesto v hlavnom meste. Pred piatimi rokmi vyhrala v Starej tržnici voľby Zuzana Čaputová. Naopak, Progresívne Slovensko na Starú tržnicu nespomína v dobrom. V roku 2020 mali v týchto priestoroch volebnú centrálu. Parlament im vtedy tesne ušiel.

image
Na archívnej snímke z roku 2019 Zuzana Čaputová vo svojom volebnom štábe.
FOTO: HN/ Peter Mayer
20:56

Vo večerných hodinách bol voliť aj predseda vlády Robert Fico. "Dnes som stihol všetko, čo som si naplánoval. Verím, že aj Vám, ktorí ste mali celý deň povinnosti, zostala chvíľka času na voľby. Pekný večer," napísal na svojej facebookovej stránke.

image
Premiér Robert Fico odvolil v prezidentských voľbách. FOTO: FB/Robert Fico
20:56

Štáb Petra Pellegriniho

Namiesto klasického cateringu z prvého kola - vysmážaných rezňov so zemiakovým šalátom je dnes ponuka na volebnej noci Petra Pellegriniho pestrejšia, tvoria ju rôzne šaláty, wrapy, ale aj klasickejšie menu. Samotný kandidát ako aj ministri by mali prísť už čoskoro. To, či Pellegriniho prídu podporiť aj zástupcovia z ostatných koaličných strán, zatiaľ nie je isté.

image
Občerstvenie v štábe Petra Pellegriniho. FOTO: HN/Tomáš Garai
image
Občerstvenie v štábe Petra Pellegriniho. FOTO: HN/Tomáš Garai
20:44

Štáb Petra Pellegriniho

Príchod prezidentského kandidáta sa očakáva na deviatu. V reštaurácii sa zatiaľ medzi novinármi pohybuje poslanec Hlasu a bývalý novinár Samuel Migaľ či nitriansky župan Branislav Becík.

20:39

V Kútoch očakávajú v porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb výrazne vyššiu volebnú účasť. Vplyv na to majú najmä voliči s hlasovacími preukazmi a voliči s trvalým pobytom mimo územia Slovenska. Vo volebnej miestnosti nachádzajúcej sa v dome kultúry museli podvečer zapečatiť jednu volebnú schránku, keďže sa naplnila jej kapacita.

20:36

Štáb Ivana Korčoka

Pozvaní hostia by mali začať chodiť o 21:00. V centrále zatiaľ na veľkej obrazovke púšťajú videá z kampane, na ktorých je kandidát medzi ľudmi.

image
Prví hostia v štábe Ivana Korčoka sú očakávaní okolo 21.00, zatiaľ tam na obrazovke bežia spoty s kampane.
FOTO: HN
20:34

V okresoch Lučenec a Poltár pokračuje sobotňajšie druhé kolo prezidentských volieb bez problémov a komplikácií. "Žiadne vážne narušenie priebehu volieb sme nezaznamenali, boli nejaké sťažnosti, ale všetky boli neopodstatnené," skonštatoval predseda volebnej komisie v Lučenci Ivan Galvánek.

20:27

Polícia počas sobotňajších volieb doteraz nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku či ich priebehu. Pripomenula, že aj naďalej dohliada na ich bezproblémový priebeh.

20:22

Štáb Ivana Korčoka

Oproti prvému kolu stavil tím Ivana Korčoka na klasickejšie menu. Novinári a pozvaní hostia si môžu vybrať z rezňov, ktoré v prvom kole chýbali. Na výber je aj široká ponuka sladkých dezertov. Príkladom sú veterníky či ovocie.

image
V štábe Ivana Korčoka je o hostí postarané.
FOTO: HN
image
Občerstvenie v štábe Ivana Korčoka je bohaté.
FOTO: HN
20:21

V najväčších bratislavských mestských častiach neevidujú počas sobotného druhého kola prezidentských volieb žiadne narušenie či incidenty. Voľby sú pokojné. Účasť by mohla byť podobná, prípadne aj vyššia ako v prvom kole volieb. "Ľudia chodia priebežne, aj takto navečer," povedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že do 19.00 h bola účasť okolo 56 percent.

20:20

Volebný štáb Petra Pellegriniho

Šéf parlamentu bude čakať na vyhlásenie výsledkov druhého kola prezidentských volieb opäť v reštauácii Aušpic na dunajskom nábreží. Novinári pred oficiálnym začiatkom o ôsmej nesmeli ísť do areálu zariadenia a dlhý rad zástupcov z médií sa zbieral za krajnicou Viedenskej cesty. Čas si krátili fotením farebne osvetleného "ufa" na moste SNP. Na mieste je aj veľa novinárov zo zahraničia, ktorým sa nočná scenéria páčila obzvlášť. Akreditáciu tu má 167 ľudí z médií z ôsmich krajín.

image
Novinári pred oficiálnym začiatkom nesmeli ísť do areálu zariadenia a médiá stáli v dlhých radoch. FOTO: HN/Tomáš Garai
20:15

Druhé kolo sobotňajších prezidentských volieb na Horehroní má do týchto chvíľ štandardný, bezproblémový priebeh. Podľa oficiálnych výsledkov Štatistického úradu v prvom kole dosiahla volebná účasť v okrese Brezno 49,41 percenta. Zo zapísaných 47 914 voličov využilo svoje právo voliť 23 677 občanov.

20:08

V obci Kaluža v okrese Michalovce prichádzajú do volebnej miestnosti odovzdať svoj hlas vo voľbách nielen obyvatelia, ale aj ľudia, ktorí prišli na Zemplínsku šíravu. Počet ľudí s hlasovacími lístkami je asi dvojnásobný v porovnaní s prvým kolom, zhodli sa členovia okrskovej volebnej komisie. V obci je zapísaných 351 voličov.

19:59

Štáb Ivana Korčoka

Do volebného štábu Ivana Korčoka dnes večer príde odhadom 700 ľudí. Prihlásilo sa 150 novinárov. Medzi pozvanými sú aj bývalí prezidenti, Andrej Kiska pozvanie prijal. Medzi dnešnými hosťami budú aj dobrovoľníci, ktorí kandidátovi pomáhali s kampaňou. Očakáva sa, že Ivan Korčok príde do štábu pred 22:00.

image
Volebný štáb kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka. FOTO: HN/Peter Mayer
19:28

Druhé kolo prezidentských volieb prebieha na Zemplíne bez mimoriadnych udalostí a narušení. Okresná volebná komisia v Humennom počas dňa riešila drobné administratívne problémy. Ako uviedol podpredseda okresnej volebnej komisie Michal Babin, voľby majú pokojný priebeh. Bez problémov voľby prebiehajú aj v 93 okrskoch spadajúcich pod okresnú komisiu vo Vranove nad Topľou.

19:08

Jedným z miest, kde ľudia v sobotu volili prezidenta Slovenskej republiky, bolo aj košické letisko. Stalo sa tak na základe požiadavky niektorých cestujúcich, ktorí odlietali do zahraničia ranným lietadlom a inak by odvoliť nestihli. Pokojný a bezproblémový priebeh hlasovania zaznamenala aj okresná volebná komisia Košice-okolie.

18:57

Ani Slovákom žijúcim v zahraničí nie je osud krajiny ľahostajný a nie je im jedno, kto bude stáť na jej čele. Privítali by však, keby aj pri prezidentských voľbách bola možnosť voľby poštou. Prísť na obe kolá prezidentských volieb je pre nich časovo i finančne náročné.

18:45

V jednom z volebných okrskov na Základnej škole Pavla Marcelyho v bratislavskej časti Ružinov bola účasť o 17. hodine 60,64 percenta. Záujem voličov tak priebežne predčil čísla z prvého kola prezidentských volieb.

18:22

Členka volebnej komisie v Kolárove v okrese Komárno odvolila za inú osobu, ktorá nebola prítomná vo volebnej miestnosti. Na miesto sa dostavila hliadka Policajného zboru. Priebeh volieb nebol narušený, potvrdila polícia.
 

18:08

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odovzdala svoj hlas. „Slovensko má šancu si po 10 rokoch zvoliť konečne dobrého prezidenta,“ vyjadrila sa na Facebooku.

18:03

Podľa exprezidenta Rudolfa Schustera sa musí nový prezident snažiť spájať nespojiteľné. Svoj hlas v druhom kole volieb odovzdal v Košiciach.

17:59

Prezident má byť podľa Bratislavčanov morálnou a spájajúcou autoritou. „Pre mňa určite nie je jedno, kto bude prezidentom a nemalo by to byť jedno ani ostatným voličom. Prezident nás totiž nereprezentuje doma, ale aj v zahraničí. Nechcem sa hanbiť za našu hlavu štátu,“ uviedol Marián z bratislavského Starého Mesta.

17:56

Predseda KDH Milan Majerský po odovzdaní hlasu vyzval ľudí, aby sa zúčastnili volieb. „Slovensko potrebuje nezávislého prezidenta, ktorý bude slúžiť ľuďom a nie politikom,“ napísal na sociálnej sieti.

17:38

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda ubezpečil, že voľby prebiehajú v poriadku. Evidujú síce dva incidenty, ani jeden však nespôsobil závažnejšie komplikácie.

17:18

Porušenie volebného moratória v Sľažanoch sa podľa polície nepotvrdilo. Predsedníčka volebnej komisie telefonicky oznámila, že jeden z členov komisie mal mať na sebe tričko s nápisom na zadnej strane s náznakmi porušenia pravidiel moratória.

17:16

HN sa boli pozrieť na hlasovanie vo Veľkom Mederi. Juraj Búry píše, že miestni nie sú veľmi zhovorčiví. „Neverím novinárom,“ povedala volička, ktorá si neželá byť menovaná.

17:13

V obci Zádiel v okrese Košice-okolie zaznamenali aj voličov-turistov, ktorí sa vybrali do Zádielskej doliny. Prvovoličov ani voličov, ktorí by mali nejasnosti týkajúce sa spôsobu voľby, doposiaľ nezaevidovali.

17:12

V Záhorskej Vsi, najzápadnejšej obci krajiny, to zatiaľ vyzerá tak, že účasť prekoná čísla z prvého kola. Priebeh volieb je plynulý, a pokojný. Obec na západnom okraji Slovenska využilo na hlasovanie aj niekoľko Slovákov žijúcich v zahraničí. 

17:00

V obci Močiar v okrese Banská Štiavnica očakávajú podľa predsedu miestnej volebnej komisie vysokú účasť. Pred dvomi týždňami sem prišlo k volebným urnám viac ako 55 percent oprávnených voličov, počas vlaňajších parlamentných volieb svoje právo využilo takmer 75 percent voličov.

16:59

Jedna z volebných miestností vo Vysokých Tatrách sa nachádza v Sanatóriu Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, pre volebnú komisiu tam vyčlenili priestor v kinosále. Jej predsedníčka uviedla, že voliť k nim hneď od rána prišli pacienti sanatória, ale aj turisti a miestni obyvatelia.

16:54

Prezidentský kandidát Ivan Korčok navštívil spolu s manželkou Slovenskú národnú galériu. Informoval o tom na sociálnych sieťach. Svoj hlas odovzdal dopoludnia v Senci.

16:51

Poslanec za SaS Alojz Hlina sa zúčastnil volieb. „Večer mám pozvanie na predvolebnú noc kandidáta, ktorého sme volili,“ avizoval na svojom facebookovom profile.

16:48

Vo volebnom okrsku číslo jeden v miestnosti bývalej fotoslužby v Poltári hlasovalo do prenosnej urny 21 voličov. Ľudia chodia do miestnosti voliť priebežne, zastavujú sa celé rodiny aj jednotlivci. Tento poltársky okrsok má v zozname 711 voličov, s hlasovacími preukazmi ich doteraz prišlo 23.

16:46

Voľby na hornej Nitre sú zatiaľ bez incidentov a pokojné. V Bánovciach nad Bebravou prebehla kontrola vo viacerých volebných okrskoch.

16:43

Za voličmi v kúpeľoch Brusno prišli s prenosnou urnou. Podľa oficiálnych výsledkov Štatistického úradu dosiahla volebná účasť v Brusne v prvom kole 61,88 percenta. Zo zapísaných 1784 voličov hlasovalo 1104 občanov.

16:19

Záujem voličov na Luníku IX je nízky, ale mierne vyšší ako v prvom kole. Hlasovanie prebieha v miestnom komunitnom centre. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu viac ako 4900 oprávnených voličov.

16:11

V obci Dobroč v okrese Lučenec je volebná miestnosť zriadená v budove, v ktorej kedysi sídlila krčma. Aj v druhom kole prezidentských volieb tu očakávajú vysokú účasť, v tom prvom bola najvyššia v rámci celého okresu.

16:09

V dvanástom okrsku v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa dosahovala účasť o 15:00 približne 40 percent. Podľa členky volebnej komisie je to viac ako v prvom kole.

16:06

V Michalovciach na Základnej škole Teodora Jozefa Moussona sa uskutočňuje nielen druhé kolo prezidentských volieb, ale aj celonárodná kvalifikácia na prvé majstrovstvá sveta vo florbale 3+1 vo Fínsku. Blízkosť volebných miestností využívajú športovci, voliči sa zas chodia pozrieť na športové podujatie.

15:46

V obci Lipovce v okrese Prešov prichádzajú do volebnej miestnosti odovzdať svoj hlas aj ľudia, ktorí prišli zároveň k tamojšiemu prameňu nabrať si vodu. Prameň Salvator je najznámejší z viacerých zdokumentovaných v obci Lipovce. Ide o vysoko mineralizovanú kyselku s vysokým obsahom horčíka.

15:42

Volebnú účasť takmer 70 percent, ktorá bola zároveň najvyššia v okrese Prievidza, mali počas prvého kola prezidentských volieb v obci Poluvsie. Tamojšia okrsková volebná komisia odhadla, že túto sobotu bude oproti prvému kolu o niečo nižšia.

15:38

Záujem voliť v druhom kole prezidentských volieb mali aj väzni z dvoch ústavov na výkon trestu odňatia slobody v Nitre. Ako informovali členovia okrskových komisií, celkovo ich k privezeným volebným urnám pristúpilo 137.

15:21

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok bude po návrate zo Spiša hlasovať o 16:00 v Záhorskej Bystrici v Bratislave. Oznámil to tlačový odbor ministerstva.

15:16

Obyvatelia osady Dolná Bzová na strednom Slovensku volia v sobotu nového slovenského prezidenta v dvoch obciach. Katastrálne je totiž rozdelená na časti, jedna patrí pod obec Podkriváň v Detvianskom okrese a druhá pod Mýtnu, ktorá je v okrese Lučenec.

15:16

Poslankyňa Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska vyzdvihla zásluhy súčasnej hlavy štátu. „Na našu prezidentku Zuzanu Čaputovú sme mohli byť právom hrdí a hrdé,“ napísala na Instagrame. Plaváková dnes hlasovala v sprievode svojej dcéry.

14:55

Poslankyňa Mária Kolíková volila v sprievode svojich dvoch dcér. Informovala o tom strana SaS na svojom facebookovom profile.

14:50

Vo volebnom okrsku číslo 12 v považskobystrickej Základnej škole Nemocničná hlasovalo do prenosnej urny asi sedem desiatok voličov. V porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb bol ich počet takmer dvojnásobný. S prenosnou urnou chodili dve členky komisie šesť hodín.

14:39

Voliť môžu aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska. Hlasovať môžu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predložia platný cestovný doklad a čestné vyhlásenie o tom, že majú trvalý pobyt v zahraničí.

14:36

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) hlasoval v prezidentských voľbách. Informoval o tom na Facebooku a zverejnil aj fotografiu z volebnej miestnosti.

14:30

Polícia eviduje dve hlásenia počas volebného dňa. Jeden prípad súvisel s členom volebnej komisie, ktorý nastúpil pod vplyvom alkoholu. Ďalšie hlásenie sa týkalo 56-ročného člena volebnej komisie, ktorý mal na sebe tričko s nevhodným nápisom a náznakmi porušenia pravidla volebného moratória.

14:27

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič odovzdal svoj hlas. Informoval o tom na Facebooku.

14:12

V najväčších bratislavských mestských častiach je sobotné druhé kolo prezidentských volieb zatiaľ pokojné, bez problémov. Obyvatelia prichádzajú do volebných miestností najmä vo vlnách. Pomenej ich bolo ráno, omnoho viac voličov prišlo okolo 9:00 a 10:00 a neskôr na poludnie.

14:10

Na druhom kole prezidentských volieb sa v sobotu zúčastnila aj storočná Zuzana Mázorová z Kalinova v Poltárskom okrese. S prenosnou urnou k nej domov prišla okrsková volebná komisia. Doteraz sa zúčastnila na všetkých voľbách, ktoré počas jej života boli.

14:05

Novú hlavu štátu si volia aj obyvatelia mesta Medzev v okrese Košice-okolie, ktoré je rodiskom exprezidenta Rudolfa Schustera. Predsedníčka volebného okrsku číslo dva považuje za príjemné, ak ľudia spoznávajú Medzev ako mesto, odkiaľ pochádza bývalý prezident.

13:47

V Piešťanoch volili herci v dobových kostýmoch rodiny Winterovcov. Herci dvoch ochotníckych súborov v dobových kostýmoch zo začiatku minulého storočia využili prestávku medzi vystúpeniami a prišli si uplatniť voličské právo. Účinkujú na dvoch sobotných zážitkových potulkách Piešťany podľa Wintera.

13:46

Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie.

13:36

Členovia súboru ľudových tradícií Gyöngyösbokréta si v obci Iža v okrese Komárno prišli zvoliť prezidenta oblečení v ľudových krojoch. Ten majú ľahko rozpoznateľný medzi mnohými krojmi z rôznych slovenských regiónov. Širokú minisukňu s minimálne štyrmi spodničkami nosia všetky ženy bez ohľadu na vek či váhu.

13:29

Vo Vištuku v okrese Pezinok registrujú veľký záujem mladých voličov. Účasti mohlo pomôcť aj kultúrne podujatie, ktoré sa konalo v centre obce predpoludním. Popoludní sa členovia komisie chystajú s prenosnou volebnou urnou za občanmi so zhoršenou mobilitou.

13:24

V obci Staré Hory, ktoré sú medzinárodne uznávaným mariánskym pútnickým miestom, sa dnes koná pravidelná púť na Fatimskú sobotu. Ešte pred jej začiatkom prišli odvoliť asi štyria pútnici a dopoludnia aj zhruba 30 turistov s hlasovacími preukazmi.

13:22

HN sa boli pozrieť na to, ako prebieha hlasovanie v obci Rovinka. Rady sa netvorili, voliči však prichádzali pravidelne, píše Martin Laczko.

13:14

Peter Pellegrini vyzval každého, kto chce využiť ústavné právo ísť voliť, aby tak urobil. „Každý občan môže slobodne vyjadriť svoj postoj, nech už je taký alebo onaký,“ zdôraznil prezidentský kandidát.

12:57

Prezidentské voľby majú mimoriadne veľký význam, najmä ako gesto, ktoré dajú ľudia ich politikom, ale aj svetu. Je to možnosť Slovenska vyjadriť názor, prípadne ľahostajnosť na smerovanie krajiny. Uviedol to Bratislavčan František Hajnovič, ktorý pricestoval zo Spojeného kráľovstva. Voľby spojil s oslavou narodením svojej mamy.

12:54

Niekdajší predseda SaS Richard Sulík vyzval ľudí, aby sa zúčastnili volieb. „Dnes, prosím, choďte voliť a voľte silné, sebavedomé Slovensko ako súčasť modernej, vyspelej západnej spoločnosti. Tam je naša budúcnosť,“ vyjadril sa na Facebooku.

12:49

Zariadenie volebnej miestnosti v obci Prestavlky v okrese Žiar nad Hronom netradične dopĺňa stavbárske lešenie. Celý objekt, v ktorom sa volebná miestnosť nachádza, totiž aktuálne prechádza rekonštrukciou.

12:48

Na sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote je o voľby nízky záujem. K volebnej urne v sobotňajšom druhom kole dopoludnia neprišlo ani desať voličov. V lokalite žije najmä rómska komunita.

12:46

K volebným urnám prichádza na juhu Nitrianskeho kraja viac voličov ako v prvom kole. Okresné volebné komisie v Komárne a Nových Zámkoch zatiaľ nemuseli riešiť žiadne incidenty, potvrdili členovia komisií.

12:32

Podľa Petra Pellegriniho voľby rozdelili spoločnosť. Úlohou nového prezidenta bude upokojiť situáciu, myslí si líder Hlasu. Povedal, že výsledky budú pravdepodobne veľmi tesné a netrúfa si odhadnúť, kto zvíťazí.

12:23

Volebné moratórium predĺžia, potrvá do 22:05. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

11:54

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka si myslí, že pôjde o veľmi tesný súboj. Dúfa, že zvíťazí kandidát, ktorý bude „prezidentom všetkých ľudí“. Svoj hlas odovzdal v spievode manželky a dcéry.

11:49

Obyvatelia Radošoviec v okrese Skalica hlasujú okrem druhého kola prezidentských volieb aj v miestnom referende o súhlase s výstavbou veterného parku. Hlasovacie miestnosti pre prezidentské voľby i miestne referendum sú umiestnené v priestoroch tamojšieho kultúrneho domu.

11:48

Predseda SaS Branislav Gröhling odovzdal svoj hlas ráno v Bratislave. „Nezabudnite ísť dnes voliť,“ vyzval svojich priaznivcov na Instagrame.

11:47

Poslankyňa za Progresívne Slovensko Beáta Jurík hlasovala vo Zvolene. „Ja svet skutočne nevidím čierno-biely, práve naopak. Aj preto si dnes vyberám nádej, že naša krásna krajina bude aj naďalej patriť do demokratického sveta,“ napísala na sociálnej sieti.

11:40

Zuzana Čaputová odovzdala svoj hlas v Pezinku. Vyzvala ľudí, aby prišli voliť a poukázala na vysokú účasť, ktorú vníma ako pozitívny signál.

11:34

Voličom so zdravotným postihnutím môže pri hlasovaní pomôcť iná osoba. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky.

11:08

V košickej väznici je o voľbu prezidenta vyšší záujem ako o iné voľby. „Je to z pochopiteľných dôvodov, kvôli kompetenciám, ktoré prezident má,“ uviedol riaditeľ Ústavu na výkon väzby, čím narážal na fakt, že hlava štátu má možnosť udeliť amnestiu na trest odňatia slobody.

11:00

Voľby nevynechal nevynechal ani storočný senior Ladislav Lampert z bratislavskej Petržalky. „Ja ani neviem, že mám sto rokov. Nič ma nebolí. Aj preto som prišiel voliť. Chodievam na všetky voľby. Myslím si, že je to občianska povinnosť,“ vyjadril sa.

10:58

V Michalovskom domove seniorov má záujem o voľby väčšina klientov. Členovia okrskovej volebnej komisie k nim prišli s prenosnou schránkou už o ôsmej ráno. Z vyše 210 klientov chcelo voliť 135.

10:39

Voliť možno len s platným občianskym preukazom. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní.

10:37

V Uhrovskom Podhradí chodia k voľbám domáci aj turisti. V jednej z najmenších obcí Trenčianskeho kraja majú zapísaných len viac ako 30 oprávnených voličov. V prvom kole zaznamenali účasť viac ako 70 percent.

10:21

Bratislavčania vnímajú význam volieb pre fungovanie krajiny. „Nesúhlasím s postojom, že prezident je len postavička, prezidentská funkcia je nesmierna dôležitá. Preto podľa mňa nie je jedno, akého prezidenta bude krajina mať,“ uviedol Bratislavčan Juraj Bobka.

10:15

Ľudia majú rozhodnutie prezidentských volieb vo svojich rukách, uviedol kandidát na prezidenta Ivan Korčok. Dlhoročný diplomat a niekdajší šéf rezortu zahraničia už odovzdal svoj hlas v Senci. Vyzval občanov, aby využili právo voliť.

09:58

V obci Vlky v okrese Senec, kde majú prevahu občania maďarskej národnosti, vnímajú vyšší záujem o voľby ako v prvom kole. Podpredseda okrskovej volebnej komisie očakáva nápor voličov aj podvečer, po tom, čo si miestni dokončia plánované víkendové práce v záhradkách.

09:56

Na Zemplíne okresné volebné komisie začínajú kontroly miestností. „Členovia komisií už vykonávajú aj náhodné kontroly jednotlivých miestností,“ informovala predsedníčka okresnej volebnej komisie v Michalovciach.

09:37

V Príkrej v okrese Svidník je zapísaných 11 voličov. Ide o jednu z najmenších obcí na Slovensku. Ako prvý vhodil hlasovací lístok do urny miestny obyvateľ, 74-ročný Vasiľ Grešlík.

09:32

Voliči sa v prípade otázok môžu obrátiť na infolinku Ministerstva vnútra. Pracovníci odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312. Infolinka funguje od 7:00 do 22:00.

09:08

Doterajší priebeh volieb na juhu Nitrianskeho kraja možno označiť za veľmi pokojný. V okrese Nové Zámky je zriadených 134 okrskov, v okrese Komárno 107 okrskov.

09:01

Okresy Nitra a Zlaté Moravce nehlásia žiadne problémy. Volebné miestnosti vo všetkých 212 okrskoch otvorili načas. Doterajší priebeh volieb označili členovia komisie za veľmi pokojný.

08:51

V okrese Banská Bystrica so 130 okrskami sa druhé kolo prezidentských volieb začalo bez problémov. O hlasovanie prostredníctvom prenosnej volebnej urny požiadalo 187 obyvateľov Banskej Bystrice. Do okrskových volebných komisií bolo delegovaných 603 členov a 78 zapisovateľov.

08:47

Začiatok volebného dňa v Trnavskom kraji je bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili načas. V obvode Trnava je otvorených 158 volebných miestností, z toho v okrese Trnava 113 a v okrese Hlohovec 45.

08:31

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov prísť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

08:27

Volebnú miestnosť v Novom Meste nad Váhom otvorili o päť minút neskôr. Dôvodom omeškania bola podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie zamknutá hlavná brána školy. Volebná miestnosť tak bude otvorená do 22:05.

08:24

Okresné volebné komisie pre Košice a Košice-okolie si pripravujú plán kontrol. Kontrolám bude podliehať najmä voľba prostredníctvom prenosnej schránky v domovoch dôchodcov a v nemocniciach.

08:13

Ani v okresoch Lučenec a Poltár sa zatiaľ nevyskytli žiadne komplikácie. „Všetkých 134 okrskov máme otvorených a funkčných,“ skonštatoval predseda okresnej volebnej komisie v Lučenci.

08:12

Pri otvorení volebných miestností nedošlo v Žilinskom kraji k žiadnym komplikáciám. Vo volebnom obvode Žilina si voliči môžu vybrať prezidenta v 219 volebných okrskoch, v obvode Čadca v 77, v obvode Martin v 138 a v obvode Liptovský Mikuláš v 95 okrskoch.

08:02

V Bratislavskom kraji sa druhé kolo prezidentských volieb začalo bez problémov. „Nemáme hlásené, že by nejaké volebné okrsky mali problém a neotvorili,“ uviedli z bratislavskej okresnej volebnej komisie.

07:56

Mali by byť otvorené všetky volebné miestnosti. Polícia zatiaľ neeviduje žiadne incidenty.

07:55

V obvodoch Zvolenského okresu hlasujú v úvode volieb najmä dôchodcovia. Volebné miestnosti vo Zvolene sú zriadené väčšinou v priestoroch základných a materských škôl, v obciach je to v kluboch dôchodcov alebo kultúrnych domoch.

07:45

Na Šariši otvorili všetky volebné miestnosti načas. Ako potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie, nevyskytli sa žiadne komplikácie.

07:37

Ak volič zakrúžkuje oboch kandidátov, hlasovací lístok bude neplatný. Krúžkovať treba len jedného z kandidátov. Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky.

07:27

Úvodné minúty naznačili, že v Marianke bude o hlasovanie rovnako veľký záujem, ako v prvom kole, keď mala obec jednu z najvyšších účastí v celom Bratislavskom kraji. Predsedníčka jednej z dvoch okrskových volebných komisií tipuje, že prvý veľký nápor voličov možno čakať v predpoludňajších hodinách.

07:22

V Košickom kraji sú od skorých ranných hodín v teréne policajti. So špeciálne vycvičenými služobnými psami kontrolovali objekty, v ktorých sa konajú voľby. „Ani tentokrát nič nenecháme na náhodu,“ uviedol krajský riaditeľ.

07:03

Otvorili sa volebné miestnosti. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola. Volebné miestnosti budú otvorené do 22:00.

15:30

Prezidenta vyberáme s novinkou, po odvolení nastupuje prvýkrát plná digitalizácia. No sčítavanie čelí hoaxom. Čítajte viac.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
30. apríl 2024 14:24